Femeile turce se luptă cu o societate dominată de bărbaţi

15/03/2012

Deşi odinioară făceau parte dintr-o naţiune care oferea femeilor drepturi şi statute vaste, într-o măsură fără precedent în nicio ţară musulmană, femeile din Turcia zilelor noastre se confruntă cu o serie de probleme.

De Menekse Tokyay, din Istanbul pentru Southeast European Times -- 15/03/12

photo

O activistă din partea grupului Femen pentru drepturile femeilor protestând împotriva violenţei domestice, pe 8 martie, în Istanbul. [Reuters]

Femeile din Turcia se luptă în continuare cu probleme care rezultă din valorile patriarhale tradiţionale şi relaţiile sociale dominate de bărbaţi în marea parte a vieţii cotidiene. Însă, deseori ele pun problema discriminării de gen existente şi a violenţei domestice, solicitând, prin urmare, îmbunătăţirea legislaţiei curente în conformitate cu standardele societăţilor vestice contemporane.

În dezbaterea contemporană privind problemele femeilor turce, cel mai discutat subiect este tendinţa violenţei, care se află în creştere pe întreg teritoriul ţării, în toate formele sale, indiferent de nivelul socio-economic şi de educaţie.

Ca urmare a structurii patriarhale prevalente, aproape jumătate din totalul femeilor afirmă că au fost supuse violenţei fizice sau sexuale de către soţii sau partenerii lor.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Ayse Kaya din Anatolia de sud-est, este o tânără de 26 de ani, cu inima frântă, o victimă a violenţei domestice de mai bine de un deceniu, săvârşită de soţul său cu care a fost forţată să se căsătorească.

„Am fost martoră la multe lucruri şi încă sunt. De exemplu, când eram căsătorită şi am dat naştere primului meu copil, copilul meu s-a îmbolnăvit. I-am cerut soţului meu să ducă copilul la spital. El a refuzat. Iar copilul meu a murit”.

Femeile care poartă vălul islamic, fie din convingeri religioase, fie din cauza presiunii din partea familiei, se confruntă de asemenea cu discriminarea de gen, ceea ce le împiedică să se bucure de dreptul lor la educaţie sau acela de a avea un loc de muncă. Se estimează că cel puţin 60% dintre femeile din Turcia poartă văl.

Din 2010, universităţile de pe teritoriul Turciei au început să renunţe la interdicţia oficială privind femeile care poartă văl, însă restricţiile din serviciile publice s-au răspândit şi în sectorul privat.

This text will be replaced
Transcriere | Podcast
Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu