În 2013, regiunea se aşteaptă la realizări şi provocări

31/12/2012

Ţările din Europa de Sud-Est vor traversa evenimente politice, economice şi sociale efervescente în anul care urmează.

De Paul Ciocoiu, din Bucureşti pentru Southeast European Times -- 31/12/12

photo

Mai multe ţări din regiune speră ca în 2013 să înceapă tratativele de aderare la UE. [AFP]

Peisajul geopolitic din regiune se va schimba în 2013, odată cu aderarea Croaţiei la UE, iar tratativele cu Bruxellesul vor domina agenda de politică externă a mai multor guverne.

Economia se va afla, de asemenea, printre priorităţi, întrucât multe ţări se confruntă cu un deficit şi încearcă să obţină o creştere economică în pofida recesiunii prelungite. În unele ţări, problemele bilaterale vor determina sau vor deteriora viitoarele eforturi diplomatice.

Aderarea Croaţiei la UE este de departe cel mai important eveniment politic din 2013 pentru ţară. Croaţia a încheiat negocierile cu UE în 2012 şi se preconizează că va adera oficial la Uniune pe 1 iulie 2013.

Zdravko Petek, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice din Zagreb, a afirmat că având abilitatea de a accesa fonduri UE, Croaţia va dobândi un potenţial major, însă ţine numai de liderii săi să folosească acest avantaj.

„Utilizarea fondurilor UE va fi cu siguranţă una dintre principalele provocări pentru Croaţia”, a declarat Petek pentru SETimes.

În luna iunie 2012, cetăţenii croaţi au optat în mod oficial pentru aderarea la Uniune printr-un referendum, cu 66,2% dintre voturi.

„Am votat pentru intrarea Croaţiei, dar nu cred că se vor schimba prea multe peste noapte”, a declarat Darko Brdalj, un director de cont în vârstă de 34 de ani din Zagreb, pentru SETimes.

Se preconizează că, în 2013, Kosovo va traversa o serie de evenimente importante, începând cu tratativele cu Serbia.

Premierii Kosovoului şi Serbiei, Hashim Thaci şi Ivica Dacic, urmează să se întâlnească din nou în luna ianuarie pentru a discuta mai multe probleme curente, inclusiv cele privind taxele vamale, energia, telecomunicaţiile şi situaţia din nordul Kosovo.

Belul Beqaj, profesor la Universitatea din Pristina, a declarat pentru SETimes că tratativele cu Serbia vor avea un impact asupra coaliţiei de guvernământ, care se va confrunta cu „o stare de spirit diferită după ce problema din nord se va rezolva”.

Pentru Serbia, cea mai importantă chestiune din 2013 va fi începerea negocierilor cu UE. Tratativele sunt preconizate să înceapă până în luna iulie dacă toate cerinţele sunt îndeplinite, însă aceasta va depinde de discuţiile dintre Belgrad şi Pristina.

„Maniera în care Serbia tratează cu Kosovo va determina începerea negocierilor. Noua platformă pentru Kosovo se va afla în centrul intereselor sârbe, kosovare şi internaţionale”, a declarat Zoran Stojiljkovic, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice, pentru SETimes.

Întrucât se resimte încă impactul crizei economice globale, economia va fi, de asemenea, un factor important pentru planurile pentru 2013 ale celor mai multe ţări.

Economiştii previzionează că Bosnia şi Herţegovina (BiH) va înregistra, în 2013, cel mai lent progres economic dintre toate ţările regiunii.

photo

În 2013, economia va juca un rol major în planurile multor ţări din regiune. [AFP]

„Bosnia nu poate reuşi fără revitalizarea economiei, însă locurile de muncă nou-create sunt numai în administraţia statului. Pe de altă parte, crizele politice frecvente sunt motivul pentru care mulţi investitori şi-au retras investiţiile”, a declarat analistul economic Zlatko Hurtic pentru SETimes.

Odată cu recensământul planificat pentru 2013, BiH se poate aştepta la o economie instabilă, puţine mărfuri de export, lipsa investiţiilor străine şi împrumuturi indubitabil mari de la instituţiile financiare internaţionale.

În Grecia, recesiunea va continua, intrând în 2013 în cel de-al şaselea an, în timp ce coaliţia de guvernământ încearcă să reziste, impune un nou val de măsuri de austeritate şi speră că mai mult ajutor internaţional va reduce spectrul pierderilor şi va ţine la distanţă colapsul economic.

Ministrul de finanţe Yiannis Stournaras a avertizat că perspectiva falimentului nu va fi eliminată dacă reformele financiare sunt subminate de şi mai multe proteste, greve şi revolte.

„Anul viitor vom putea reuşi dacă rămânem fideli programului convenit cu UE şi FMI”, a afirmat Stournaras într-un interviu acordat Financial Times, făcând referire la Troica ce include şi Banca Centrală Europeană şi care acordă o primă serie de 52,2 miliarde de euro în împrumuturi, ca parte a celei de-a doua tranşe de salvare în valoare de 130 de miliarde de euro.

Alex Sakellariou, cercetător în cadrul Universităţii Panteion din Atena, a declarat pentru SETimes că 2013 „va fi, cu siguranţă, un an de critică importanţă pentru Grecia. După trei ani de criză economică fără precedent, există semne că situaţia se va stabiliza până la sfârşitul lui 2013”.

Şi politica va ţine prima pagină a ziarelor din regiune.

Alegerile generale şi prezidenţiale din Kosovo vin după o perioadă de alegeri interne în cadrul partidelor, care şi-au ales organismele de conducere. „Vor avea loc evenimente importante în cadrul partidelor, între partide, în problemele economice şi sociale”, a afirmat Beqaj.

„Cele mai importante chestiuni în această privinţă au legătură cu reformele electorale”, a spus Beqaj, adăugând că această problemă, alături de problemele sociale intensificate, vor influenţa stabilitatea instituţiilor şi consolidarea puterii.

În Macedonia, alegerile locale sunt preconizate pentru luna martie 2013. Ultimul sondaj realizat de Institutul Republican (IRI) indică faptul că VMRO-DPMNE, aflat la guvernare, beneficiază de o susţinere constantă de 27%.

Nikola Gruevski, din cadrul partidului de guvernământ VMRO-DPMNE, rămâne cel mai popular om politic, cu o susţinere de 20%, comparativ cu principalul său oponent, liderul SDSM Branko Crvenkovski, care are aproximativ 5%.

Se preconizează că tensiunile politice vor continua să crească în Bulgaria în lunile dinaintea următoarelor alegeri parlamentare din vara lui 2013, când alegătorii din naţiunea balcanică îi vor alege pe noii membri ai legislativului ţării, alcătuit din 240 de mandate.

photo

Muntenegru şi Macedonia sunt două dintre ţările care vor organiza alegeri în 2013. [AFP]

Deoarece niciun partid nu este aşteptat să obţină o majoritate clară astfel încât să guverneze singur, se preconizează că alegerile vor fi urmate de săptămâni întregi de tratative pentru formarea coaliţiei.

Aceasta implică o încetinire a procesului de reformă, a spus Yavor Alexiev, economist în cadrul Institutului pentru Economie de Piaţă, un grup de discuţii cu sediul în Sofia. „Stagnarea reformelor are, de obicei, un efect negativ mai degrabă pe termen lung [decât pe termen scurt], care va fi simţit pe durata [mandatului] următorului guvern”, a declarat el pentru SETimes.

În România, privirile vor fi îndreptate şi asupra relaţiei dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, a cărui coaliţie a câştigat detaşat alegerile de la începutul lunii decembrie. Vechii rivali vor trebui să lucreze împreună până la sfârşitul anului 2014, când se încheie cel de-al doilea mandat al lui Băsescu.

Alegerile parlamentare din 23 iunie 2013 din Albania sunt aşteptate să destindă situaţia din ţară, după ce aceasta a traversat câţiva ani de lupte violente între democraţii aflaţi la conducere şi socialiştii din opoziţie. Democraţii aflaţi la guvernare intră în cel de-al optulea an de când deţin puterea şi speră să obţină statutul de stat-candidat la UE în 2013.

În 2013, este posibil ca o serie de probleme specifice ţărilor să iasă la iveală.

Un referendum controversat se va afla în fruntea agendei Bulgariei, în 2013. Primul plebiscit naţional din ţara balcanică din 1989 până în prezent a fost determinat de decizia Sofiei de a renunţa la proiectul pentru construirea unei centrale nucleare în Belene, pe fluviul Dunărea. Votul va avea loc pe 27 ianuarie.

Întrebarea la care votanţii bulgari vor trebui să răspundă este: „Consideraţi că energia nucleară ar trebui dezvoltată suplimentar în Bulgaria prin construirea unei noi centrale nucleare?”. Peste 62% din populaţie sprijină construcţia, iar 37% se opun, potrivit unui sondaj derulat în luna noiembrie de Centrul Naţional pentru Studiul Opiniei Publice.

România începe anul 2013 sperând la un nou program de aderare la Spaţiul Schengen, după ce turbulenţele politice din vara anului trecut au împiedicat ţara să adere la spaţiul fără frontiere.

Un nou program este planificat pentru această primăvară, după ce noul raport al Comisiei Europene cu privire la starea reformei justiţiei va fi dat publicităţii în luna ianuarie, însă UE a avertizat că orice alte atacuri la adresa instituţiilor democratice fundamentale riscă să determine o reacţie la fel de virulentă din partea ţărilor UE.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Macedonia aşteaptă noi propuneri pentru rezolvarea disputei privind numele, programate pentru luna ianuarie 2013 când mediatorul ONU Matthew Nimetz va vizita Skopje şi Atena.

„Sperăm că vor exista noi iniţiative şi noi idei pe care să fie necesar să le discutăm. După vizita secretarului-general al ONU, Ban Ki-Moon, în Macedonia, situaţia s-a schimbat”, a declarat preşedintele macedonean Gjorgje Ivanov pentru SETimes.

În luna ianuarie, urmează să fie implementată iniţiativa premierul albanez Berisha de a acorda cetăţenie şi paşapoarte tuturor albanezilor care trăiesc peste hotare. Această iniţiativă va permite albanezilor kosovari să devină cetăţeni ai Albaniei, ceea ce se aşteaptă să stârnească reacţii din partea ţărilor învecinate.

Corespondenţii SETimes Drazen Remikovic din Zagreb, Linda Karadaku din Pristina, Bedrana Kaletovic din Sarajevo, Katica Djurovic din Belgrad, Svetla Dimitrova din Sofia, Klaudija Lutovska din Skopje, Erl Murati din Tirana şi Andy Dabilis din Atena au contribuit la acest reportaj.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu