Islamismul radical, o ameninţare ridicată în Balcani

10/12/2012

Sectoarele de securitate din Balcani trebuie să fie mai pregătite să gestioneze ameninţarea adusă de terorism, spun analiştii.

De Miki Trajkovski şi Drazen Remikovic, din Skopje şi Sarajevo pentru Southeast European Times -- 10/12/12

photo

Shukri Alia a încercat să preia controlul asupra comunităţii religioase musulmane din Macedonia. [AFP]

Întrucât islamismul radical devine din în ce în mai pregnant în regiune, experţii în securitate au spus că mişcările precum wahabismul reprezintă o ameninţare ridicată la adresa securităţii Balcanilor.

Islamismul radical a apărut în Balcani la începutul anilor 1990, când conflictele au început să se dezlănţuie în fosta Iugoslavie. Luptătorii mujahedini şi liderii religioşi din Estul Mijlociu au ajuns în Bosnia şi Herţegovina (BiH) pentru a lupta de partea musulmanilor, iar mulţi dintre aceştia au rămas aici pentru că au reuşit să obţină cetăţenie.

„Islamismul radical este o ameninţare serioasă pentru regiune… vestul Macedoniei, Kosovo, Albania, Sandzak şi Bosnia. Aceste persoane există într-un număr mai mare decât ştie publicul”, a declarat Vladimir Pivovarov, fostul şef al Serviciului de Securitate Militară şi Informaţii macedonean, pentru SETimes.

Shukri Alia, considerat unul dintre ideologii mişcării radicale musulmane din regiune,a fost arestat luna trecută în baza unui mandat internaţional. El a fost extrădat miercuri (5 decembrie) din Kosovo în Macedonia, unde va fi acuzat de o serie de acte criminale.

Alia a fost condamnat pentru un atac asupra imamilor din comunitatea islamică din Macedonia, petrecut în urmă cu câţiva ani, când un grup a încercat să preia controlul asupra comunităţii religioase musulmane din ţară.

Poliţia a investigat implicarea sa într-o crimă în masă, săvârşită anul trecut în apropiere de Skopje, când au fost ucişi cinci pescari.

„Potrivit investigaţiilor noastre operaţionale, Alia este unul dintre cei mai mari promotori ai islamismului radical şi nu putem exclude posibilitatea că el este creierul din spatele acestor crime”, a declarat Ivo Kotevski, ministrul adjunct de interne al Macedoniei responsabil cu relaţiile publice, pentru SETimes.

Pivovarov a afirmat că islamismul radical este prezent în ţările cu o dezvoltare economică slabă, ceea ce le face incapabile să răspundă la ameninţări.

Un precursor al terorismului, islamismul radical trebuie luat în serios de către serviciile de securitate din Balcani, a adăugat el. „Deşi guvernele din Balcani anunţă că sunt pregătite să gestioneze un asemenea fenomen, în teren observăm că nu este chiar aşa”.

Acţiunea preventivă constituie cheia, potrivit lui Frosina Remenski, profesor de studii de securitate la Facultatea de Securitate din Skopje. Însă, prevenţia necesită un nivel şi mai ridicat de cooperare între statele şi serviciile de securitate din regiune.

„Armonizarea legislaţiei între toate ţările din regiune şi activităţile comune de prevenire a terorismului, alături de politicile economice anti-criză existente, vor reduce semnificativ posibilitatea ca indivizii să adere la cauza islamismului radical”, a declarat Remenski pentru SETimes.

photo

O fotografie de arhivă, făcută la 28 octombrie 2011, îl arată pe Mevlid Jasarevic, de 23 de ani, stând într-o intersecţie cu un AK-47, după ce a deschis focul asupra Ambasadei SUA din Sarajevo. [AFP]

În urmă cu un an, oraşul Sarajevo a fost îngrozit de atacul terorist al membrului Wahhabi, Mevlid Jasarevic din Serbia, asupra Ambasadei SUA. Pe 28 octombrie 2011, Jasarevic a tras cu o armă automată în clădire timp de mai bine de o oră, lovind-o de peste 100 de ori, înainte de a fi rănit de un lunetist şi arestat.

În 2010, teroriştii au atacat o secţie de poliţie din Bugojno, zona centrală a BiH, ucigând un ofiţer de poliţie şi rănind alţi cinci. Ambele procese sunt în continuare pe rol.

Experţii consideră că islamiştii radicali din BiH au legături solide cu grupurile din Sandzak, Serbia, precum şi din Macedonia, Kosovo şi Montenegro.

La sfârşitul anului 2009, presa a publicat un document intern confidenţial al Oficiului Înaltului Reprezentant (OÎR) în BiH, care afirma că unii înalţi oficiali politici şi religioşi bosniaci finanţează terorismul şi islamismul radical din ţară.

Printre cei numiţi în document se numărau fostul şef la comunităţii islamice din BiH, Mustafa Ceric, liderul social-democraţilor, Zlatko Lagumdzija, şi liderul Alianţei pentru Viitor Mai Bun şi mogul al presei, Fahrudin Radoncic.

Oficialii au negat acuzaţiile, iar OÎR a declarat că documentul era unul intern.

Liderii islamiştilor radicali devin din ce în ce mai prezenţi în public, prin legături către videoclipuri, comunicări, comunicate de presă şi menţinerea de discursuri publice.

Liderul neoficial al membrilor Wahhabi din BiH, Nusret Imamovic, a declarat recent că BiH ar trebui reglementată de legea sharia.

„Islamismul are o legătură indivizibilă cu politica. Pentru noi, punctul central al islamismului este Jihadul. Allah îi iubeşte pe cei care luptă de partea sa”, a afirmat Imamovic în cadrul forumului „Extremism, volumul terorismului şi titluri”, organizat în Sarajevo pe 23 septembrie.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Dzevad Galijasevic, membru al Echipei sud-est europene de experţi pentru lupta împotriva terorismului şi crimei organizate, a afirmat că evenimentele precum forumul lui Imamovic reprezintă un atac la adresa constituţiei BiH.

„Aceasta a fost pentru prima dată când astfel de idei au fost prezentate public, în inima oraşului Sarajevo.

Niciun politician nu a reacţionat după forumul lui Imamovic. Cel mai rău lucru este că alţi musulmani suferă neplăceri din această cauză”, a declarat Galijasevic pentru SETimes.

Corespondenţii SETimes Biljana Lajmanovskic şi Ivana Jovanovic au contribuit la acest reportaj, din Skopje şi Belgrad.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu