Companiile mici din regiune sfidează criza economică

10/09/2012

Prin companiile mici, antreprenoriatul a înflorit în unele părţi ale regiunii.

De Drazen Remikovic, din Sarajevo pentru Southeast European Times -- 10/09/12

photo

„Personalul profesionist şi tehnologia modernă sunt foarte importante pentru a reuşi pe piaţa de astăzi”, a declarat un proprietar de companie pentru SETimes. [Drazen Remikovic/SETimes]

În micuţul oraş Gorazde, din estul Bosniei şi Herţegovinei (BiH), muncitorii dintr-o fabrică modestă îşi încearcă norocul.

Fabrica, Bekto Preciza, a fost înfiinţată în 2005 cu numai 10 angajaţi. Acum, angajează peste 350 şi a semnat recent un contract cu fabricantul de automobile german Porsche, devenind prima firmă din afara Germaniei care va fabrica piese pentru linia de automobile de lux încă de la înfiinţarea acesteia, în 1931.

Fabricând absolut tot de la piese de automobil la remorci de lux şi la cizme, exemplele de întreprinderi mici şi mijlocii prospere se răspândesc în Balcani.

Mulţi experţi sunt de părere că astfel de companii sunt cea mai bună soluţie pentru criza economică care a distrus multe economii, deteriorând companiile mari şi lăsând deodată mii de persoane fără un loc de muncă.

„Trebuie să înţelegem că fabricile noastre, care angajează 10.000 de persoane, s-au dus”, a declarat Bosko Tomic, membru al Comisiei parlamentare pentru economie, reformă şi dezvoltare a BiH, pentru SETimes.

„Viitorul dezvoltării rezidă în întreprinderile mici şi mijlocii. Ne preocupăm prea mult de politică. Politicienii trebuie să pună accent pe economie, deoarece există o modalitate de ieşire din criză. Trebuie să furnizăm condiţii favorabile pentru companii, să abolim vămile şi barierele administrative, să slăbim activităţile de lobby pentru import, să ajutăm economia locală”.

Bekto Preciza are contracte cu BMW, Mercedes, Toyota şi Lamborghini, precum şi noul contract cu Porsche. Peste 90% din produsele sale sunt exportate.

„Personalul profesionist şi tehnologia modernă sunt foarte importante pentru a reuşi pe piaţa de astăzi”, a declarat Sanja Muhic, şeful achiziţiilor şi vânzărilor la Bekto Preciza, pentru SETimes. „În plus, produsul trebuie să fie de o înaltă calitate, preţul trebuie să fie convenabil, iar termenul-limită pentru realizarea produsului trebuie respectat. Aceasta este reţeta succesului cu care clientul va fi satisfăcut”.

În Donji Miholjac, un mic oraş din nordul Croaţiei, o firmă numită Europlast a fost lansată în urmă cu şapte ani. Astăzi, exportă produse în Emiratele Arabe Unite.

photo

Europlast, situată în Donji Miholjac, Croaţia, exportă remorcile sale în EAU. [Drazen Remikovic/SETimes]

„În plus faţă de producţia de camioane şi piese, firma mea produce şi remorci de lux pentru cai. Acestea sunt remorci de lux complet echipate pentru transportarea cailor, oamenii cumpărându-le de obicei pentru caii de poliţie şi de curse. Acestea sunt cele mai scumpe remorci din Europa. Pe lângă EAU, exportăm în Finlanda, Elveţia, Olanda şi Germania”, a declarat proprietarul Europlast, Predrag Banda, pentru SETimes .

El a spus că afacerea se extinde de la an la an. Compania are în prezent aproximativ 40 de angajaţi, însă Banda estimează că până la sfârşitul anului va fi necesar să mai angajeze 10 persoane.

Cu toate acestea, guvernele din regiune oferă asistenţă redusă sau chiar deloc companiilor.

Svetlana Cenic, fostul ministru de finanţe al RS, a afirmat că există încă bariere imense în calea afacerilor şi producţiei din BiH şi din Balcani.

„Autorităţile se gândesc probabil că dacă sunt trei companii care au succes, ele şi-au făcut treaba. Există încă bariere administrative imense care împiedică succesul afacerilor. Influenţa politicii este incontestabilă deoarece este vorba despre bani”, a declarat Cenic pentru SETimes.

Bema, o mică fabrică de încălţăminte din Banja Luka, a devenit faimoasă cu doi ani în urmă după ce a donat cizme minerilor chilieni care au fost blocaţi în subteran timp de aproape trei luni. Compania, care acum angajează peste 750 de muncitori în cele două fabrici ale sale, una în Banja Luka şi una în Mrkonjic Grad, exportă produse în valoare de peste 5 milioane de euro.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

În urmă cu aproape nouă ani, o fabrică ce produce aparate pentru distrugerea deşeurilor medicale a fost înfiinţată în municipalitatea Knic din centrul Serbiei. Fabrica, Sharps Terminator, este singura de acest gen.

Reprezentanţii companiei au spus că echipamentul este produs de inginerii sârbi şi americani, iar exporturile anuale din fabrică vor fi de aproximativ 93 de milioane de euro.

Muncitorii din fabricile de succes spun că îşi privesc viitorul cu mai multă siguranţă. Angajat al Bema, Draga Lidovic, în vârstă de 43 de ani, a spus că aici condiţiile de muncă sunt bune, iar salariile nu întârzie niciodată.

„Atunci când ai un venit sigur, ai şi voinţa şi dorinţa de a munci. Cred că asta este reţeta succesului. Ştiu oameni care nu şi-au mai primit salariile de ani întregi şi merg în fiecare zi la serviciu”, a declarat Lidovic pentru SETimes.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu