Pe măsură ce economia scade, conturile de economii din regiune cresc

03/09/2012

Depozitele au crescut în Balcani, întrucât consumatorii cheltuiesc mai puţin şi amână investiţiile mari.

De Jonilda Koci, din Tirana pentru Southeast European Times -- 03/09/12

photo

Mulţi din regiune îşi sporesc economiile în lumina crizei economice. [Reuters]

Reacţia consumatorilor balcanici la continua criză economică este de a cheltui mai puţin şi a economisi mai mult. Scăderea veniturilor, pierderea locurilor de muncă şi alte efecte ale crizei au determinat consumatorii să reducă consumul în ceea ce priveşte cheltuielile zilnice, investiţiile personale şi bunurile cu preţ ridicat.

Numărul achiziţiilor realizate de albanezi s-a redus semnificativ, cu 22,5% numai din luna iunie. Eduard Zaloshnja, economist la Institutul Pacific pentru Cercetare şi Evaluare, din SUA, a declarat că indicele de volum al vânzărilor cu amănuntul publicat de INSTAT, furnizorul albanez oficial de statistici, arată faptul că consumatorii îşi reduc drastic cheltuielile.

„Indicele a stagnat la 207%, la 1 ianuarie 2011, şi a încheiat anul la 190,9%. Indicele a scăzut rapid în timpul primului trimestru din 2012, la 148%”, a declarat el pentru SETimes.

Deniz Deralla, şeful diviziei de credite a Credins Bank, a afirmat că acum oamenii încearcă mai degrabă să economisească banii decât să cheltuiască sau să investească. „Economisirea este un semn al lipsei de siguranţă a oamenilor, cauzată de evenimentele politice, dificultăţile guvernului de a-şi achita obligaţiile şi criza din ţările învecinate”, a spus el pentru SETimes.

În Albania, depozitele totale au crescut în luna iunie cu 10,4%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, o tendinţă care a început în urmă cu doi ani, atunci când semnele crizei s-au răspândit pe teritoriul ţării. „Există o tendinţă puternică de a economisi; ritmul creşterii economiilor din bănci este considerabil mai mare decât ritmul de creştere a economiei”, a declarat Elvin Meka, bancher şi profesor de economie, pentru SETimes.

Francesko Çollaku, care deţine o pizzerie în Tirana, a afirmat că numărul persoanelor care iau masa în oraş este mai mic comparativ cu anul trecut. „Oamenii cheltuiesc mai puţin. Este într-adevăr dificil dacă oamenii economisesc chiar şi banii de pizza, care nu constituie o alegere culinară chiar atât de scumpă”, a spus el pentru SETimes.

Tendinţa pare să fie universală în regiune.

Economiile au crescut cu 12%, iar împrumuturile au scăzut cu aproximativ 1%, conform celor mai recente date statistice ale Băncii Naţionale din România. Tendinţa demonstrează imobilitatea banilor, ceea ce scade consumul şi dezvoltarea economică, potrivi Băncii Centrale.

Un Barometru de încredere a consumatorilor, desfăşurat de GfK şi publicat în luna iunie, arată că, în pofida faptului că 87% din populaţie a spus că are un venit mai ridicat comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011, numai 18% plănuiesc să investească în reparaţii ale locuinţei şi numai 6% vor achiziţiona o locuinţă.

„Economiile şi un, să-i spunem aşa, mod de viaţă echilibrat m-au ţinut pe linia de plutire în timpul crizei. Dacă am învăţat ceva de la austeritate, aceea este să-mi moderez cheltuielile cotidiene şi să-mi adaptez viaţa la ritmul vremurilor pe care le trăim. Şi ştiu că şi alţii au făcut acelaşi lucru şi că privesc înapoi şi văd asta drept o experienţă utilă de viaţă”, a declarat Alexandru Pricop, un funcţionar public din Bucureşti în vârstă de 43 de ani, pentru SETimes.

photo

În Albania, depozitele totale au crescut în luna iunie cu 10,4%. [Reuters]

Reducerea cheltuielilor şi amânarea investiţiilor devine standardul şi pentru companii. „Companiile mici şi mijlocii îşi reduc dramatic [cheltuielile]. Economiile sunt mai mici, iar proiectele de investiţii sunt frecvent amânate sau anulate”, a declarat Gabriela Nicolau, economist la compania de contabilitate SC Gen Personal, pentru SETimes.

Cetăţenii muntenegreni îşi depun şi ei banii. La sfârşitul lunii aprilie, economiile totale reprezentau mai mult de 1 miliard de euro – cu 9,1% mai mult comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Potrivit Băncii Centrale din Muntenegru, depozitele de la începutul lui 2010 ajunseseră la 600 de milioane de euro, aproape jumătate din totalul actual.

Aproape 30% din sumă provine din depozite de economii, iar 70% sunt depozite la termen.

„Aceasta înseamnă că, în medie, fiecare cetăţean are 800 de euro în contul său”, a declarat banca.

În Serbia, din ianuarie până în mai, depozitele familiale au crescut cu 28%. Însă creşterea nu înseamnă că cetăţenii nu investesc.

„Cea mai sigură modalitate pentru cetăţeni este aceea de a investi în proprietăţi imobiliare deoarece preţurile acestora, fără doar şi poate, vor creşte după recesiune”, a declarat Milos Kastratovic, directorul Institutului pentru Valoarea Afacerilor, pentru SETimes.

Sectorul imobiliar este privit ca o mână sigură şi în Macedonia. Jovanka Popovska, o femeie de afaceri în vârstă de 49 de ani, plănuieşte să cumpere un nou apartament în Skopje. „Dacă investeşti pe piaţă, probabil vei pierde, deoarece valoarea acţiunilor scade în fiecare zi. Preţul locuinţelor din capitală este acelaşi de ani întregi. Poţi, de asemenea, să închiriezi şi să-ţi recuperezi o parte din bani”, a declarat Popovska pentru SETimes.

Cifrele îi susţin temerile. Criza economică are o influenţă negativă asupra preţurilor acţiunilor de la Bursa de Valori a Macedoniei. Indicele principal al bursei, MBI 10, care înregistrează valoarea celor mai tranzacţionate 10 acţiuni de pe piaţă, şi-a pierdut aproximativ 20% din valoare în decursul ultimului an.

„Volumul total al tranzacţiilor de anul acesta a valorat mai puţin de 40 de milioane de euro. Prin comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut am tranzacţionat un volum care valora aproape 100 de milioane de euro”, a declarat Ivan Shteriev, directorul Bursei de Valori macedonene, pentru SETimes.

Deşi criza economică zdruncină Bosnia şi Herţegovina (BiH), iar salariile şi pensiile nu au crescut de ani întregi în pofida celui mai ridicat cost al vieţii de până acum, cetăţenii încă mai pot să economisească. În primul trimestru al acestui an, economiile au crescut cu 10% comparativ cu anul trecut.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

„Aceasta înseamnă că fiecare cetăţean din BiH a avut aproape [770 de euro] în contul său la sfârşitul lunii aprilie, ceea ce pentru o familie cu patru membri înseamnă economii de aproximativ [3.000 de euro]”, a declarat Banca Centrală a BiH.

Deşi majoritatea cetăţenilor pot economisi, un număr mare dintre aceştia îşi ţin economiile acasă, ca urmare a neîncrederii în bănci.

„Eu şi soţia mea ne ţinem economiile acasă. Nu sunt sume mari de bani, însă într-o perioadă în care banii lipsesc, orice fel de economie este un succes. Băncile nu sunt stabile, piaţa monetară este riscantă şi mulţi dintre prietenii mei nu-şi economisesc banii la bancă”, a declarat Enver Jahić, un pensionar din Sarajevo, pentru SETimes.

Corespondenţii SETimes Bedrana Kaletovic din Sarajevo, Biljana Lajmanovska şi Marina Stojanovska din Skopje, Paul Ciocoiu şi Gabriel Petrescu din Bucureşti, Drazen Remikovic din Podgorica, Ivana Jovanovic şi Bojana Milovanovic din Belgrad au contribuit la acest articol.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu