Alianţele temporare ameninţă să submineze democraţia

14/08/2012

Peisajul politic din multe ţări din Europa de Sud-Est este unul precar, iar votanţii încetează să mai fie principala preocupare a partidelor.

De Aleksandar Pavlevski, din Skopje pentru Southeast European Times -- 14/08/12

photo

Susţinătorii celui mai mare partid de opoziţie din Macedonia, Uniunea Social Democrată din Macedonia, scandând lozinci ale partidului în timpul unui miting din Skopje. Partidul s-a alăturat recent rivalilor săi cunoscuţi, Partidul Democratic al Albanezilor, pentru a forma o coaliţie. [Reuters]

Politicienii şi partidele din întreaga regiune îşi abandonează în mod comun idealurile după cum bate vântul politic şi obţin sau îşi menţin controlul asupra puterii, spun analiştii. Rezultatul este o situaţie confuză pentru votanţi, care nu mai pot conta pe partide să le reprezinte propriile convingeri.

„Partidele politice şi-au abandonat de mult ideologia tradiţională şi bastioanele politice, devenind aşa-numite partide ,multifuncţionale’, care ar oferi orice oricărui cetăţean numai pentru a ajunge la putere”, a declarat pentru SETimesBiljana Vankovska, profesor în cadrul Facultăţii de Drept Iustinian Întâi din Skopje.

Rezultatul final ameninţă să dezamăgească votanţii din democraţiile incipiente ale regiunii.

„Toţi ne-au dezamăgit şi nimeni nu lucrează pentru popor, numai pentru ei înşişi”, a declarat Stanka Bilic, în vârstă de 72 de ani, din Belgrad, pentru SETimes.

În Macedonia, cei mai aprigi doi oponenţi politici şi-au unit forţele pentru a răsturna guvernul printr-o coaliţie care nu are nicio ideologie politică şi niciun program politico-economic definit. Coaliţia dintre Uniunea Social Democrată din Macedonia (SDSM) şi Partidul Democratic al Albanezilor (DPA) alcătuieşte ceea ce ei numesc „prima coaliţie multietnică” înainte de alegerile locale din martie 2013.

„Cetăţenii şi chiar membri partidelor sunt confuzi în ceea ce priveşte tipul de ideologie pe care [coaliţia] o va promova şi ce va oferi aceasta atât timp cât nu există un program electoral – în afară de dorinţa de a ajunge la putere după şase înfrângeri la rând”, a declarat Viktor Trifunovski, proprietarul unei companii de transport internaţional, pentru SETimes.

Vankovska a spus că lipsindu-le principiile ideologice, partidele se unesc într-o manieră aleatorie în care nu au nimic în comun şi nu împărtăşesc o viziune de conducere comună.

„Cetăţenii… percep opoziţia ca pasivă şi fără idei cu privire la maniera de rezolvare a crizei economice. Problemele sunt sistemice, iar majoritatea politicienilor care au încercat să le rezolve s-au dovedit a fi incapabili şi corupţi”, a spus Vankovska.

photo

Coaliţia SDP/SDA din Bosnia şi Herţegovina s-a destrămat. [Reuters]

„Majoritatea [votanţilor] din Macedonia şi-au pus încrederea în guvern, mai degrabă decât în partidul de guvernământ VMRO-DPMNE şi partenerul său de coaliţie, şase ani la rând, deoarece i s-a oferit un program clar. Pentru prima dată în democraţia multipartită a Macedoniei, acesta este responsabil în faţa publicului pe baza tipului de rezultate pe care îl obţine”, a declarat Stevko Dojciniski, un locuitor din Prilep, pentru SETimes.

În loc să depună eforturi pentru o mai bună viziune politică în vederea îmbunătăţirii politicilor publice concrete, există descalificări reciproce şi lipsă de onestitate între stânga şi dreapta, ceea ce îndepărtează cetăţenii de politicieni, potrivit analiştilor din regiune.

„Mulţi oameni consideră că soluţia constă în democratizarea partidelor politice sau în înlocuirea elitelor corupte sau în emergenţa unor partide noi. Astfel de paşi pot îmbunătăţi situaţia, însă numai pe termen scurt”, a afirmat Vankovska.

„Încrederea pe care votanţii o pun în guvern nu se datorează numai faptului că partidele de guvernământ oferă un program şi lucrează în mod transparent pentru a-l implementa, ci şi faptului că opoziţia nu a oferit idei sau cadre alternative”, a declarat Branislav Todorovski, un locuitor din Skopje, pentru SETimes.

În Serbia, Partidul Social Democrat, aflat în opoziţie, care a făcut parte din tabăra Partidului Democratic, şi-a părăsit partenerul de coaliţie şi s-a alăturat coaliţiei de guvernământ la mijlocul lunii iulie.

„Aceasta a fost una dintre cele mai dificile decizii pe care am luat-o împreună cu colegii mei de partid. Sunt conştient că este discutabilă din punct de vedere moral, şi de aceea mi-a lăsat un gust amar, însă am ales între supravieţuirea şi exterminarea SDPS”, a declarat liderul partidului, Rasim Ljajic, pe 19 iulie.

Djordje Vukovic, din partea ONG-ului Centrul pentru Alegeri Libere şi Democraţie, a afirmat că legislaţia privind alegerea membrilor parlamentului nu constituie principala problemă, ci selectarea personalului în cadrul partidelor.

„Partidele nu îi critică pe membrii parlamentului care le părăsesc pentru a trece la alt partid. Aceasta ridică întrebarea: cum i-au recomandat pe respectivii membri ai parlamentului votanţilor atunci când i-au inclus în taberele lor”, a spus Vukovic pentru SETimes.

Partidele din coaliţia Bosniei şi Herţegovinei (BiH) urmează principiul „oricine e cu oricine”, indicând în primul rând cât de dificilă este conducerea politică, pentru a nu mai vorbi de a fi o alternativă de calitate la opţiunea politică de guvernământ.

photo

Partidul Socialist din Albania, condus de Edi Rama, a creat o confruntare politică [care durează] de doi ani. [Reuters]

În prezent, este dificil de spus cine este la putere şi cine este în opoziţie în BiH. În timpul alegerilor generale din octombrie 2010, statul a primit un guvern în care partidele învingătoare – social democraţii (SDP) şi Partidul pentru Acţiune Democratică (SDA) – au format o coaliţie.

Însă, coaliţia s-a destrămat în luna iunie a anului trecut din cauza neînţelegerilor cu privire la cursul politic al BiH, ceea ce a dus SDA în opoziţie.

SDA acuzase anterior SDP că acorda o mai mare autoritate cantoanelor şi, prin urmare, submina stabilitatea politică a BiH.

„Partidele şi-au pierdut semnificaţia ideologică din cauză că interesele personale au devenit prioritatea lor. Astfel, votanţii au încetat să mai fie un mijloc pentru îmbunătăţirea viitorului. Acesta este motivul real pentru care SDA părăseşte poziţia de lider politic al BiH şi cel mai probabil va rămâne în amintirea noastră. Votanţii pur şi simplu nu se mai identifică cu aceeaşi ideologie de la război până astăzi”, a declarat Mirza Becirovic, profesor la Universitatea din Tuzla, pentru SETimes.

Experţii spun că lipsa elitelor politice reprezintă o cauză majoră a problemei.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

„Crearea acestora durează în mod obişnuit un timp îndelungat, însă în ţările mai puţin dezvoltate durează mai mult, şi de aceea avem această situaţie a unei opoziţii neconsolidate, deşi putem spune acelaşi lucru şi despre partidele de guvernământ”, a declarat Qani Mehmedi, redactor al Infopress şi comentator politic din Pristina, pentru SETimes.

El a explicat că, în Albania, opoziţia este cunoscută pentru contestarea rezultatelor alegerilor până în punctul stagnării sistemului politic.

„Dacă albanezii celebrează cea de-a 100-a aniversare a statului albanez, în acelaşi timp noi marcăm şi 100 de ani de abuzuri la adresa votului albanezilor. Fără a rezolva problema respectării pe deplin a votului, nu am reparat nici poziţia, nici opoziţia şi nici statul”, a spus Mehmedi.

Corespondenţii SETimes Igor Jovanovic şi Bojana Milovanovic din Belgrad au contribuit la acest articol.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu