De la bătăi la mesaje pe Twitter, rasismul este în creştere în Grecia

06/08/2012

Criza economică continuă şi o creştere a grupului neo-nazist Zori de aur au luat emigranţii în vizor.

De Andy Dabilis, din Atena pentru Southeast European Times – 06/08/12

photo

Protestatarii greci şi imigranţii care trăiesc în Grecia mărşăluind în timpul unei miting anti-rasism organizat în centrul Atenei, pe 24 aprilie. Mitingul a venit ca reacţie la atacurile fasciste şi planurile guvernului de a crea centre de detenţie pentru imigranţii ilegali. [Reuters]

Reacţiile violente îndreptate împotriva emigranţilor care folosesc Grecia drept punte de lansare pentru a pătrunde în Europa a dus la o creştere a numărului de atacuri motivate de rasism, susţine un raport al grupului Human Rights Watch, cu sediul în SUA, iar liderii politici afirmă că se tem că grupurile extremiste încearcă să creeze un stat fascist.

Într-un raport intitulat „Ura pe străzi – Violenţe xenofobe în Grecia”, care a fost dat publicităţii după şase luni de cercetări efectuate în Atena şi în alte oraşe greceşti, cercetătorul principal Judith Sunderland a afirmat că grupul a identificat cel puţin 300 de atacuri, în decurs de trei luni, îndreptate împotriva emigranţilor asiatici şi africani, inclusiv bătăi brutale săvârşite de găşti de bărbaţi asupra tinerilor băieţi şi femeilor însărcinate.

Fervoarea anti-imigranţilor s-a intensificat în Grecia din cauza crizei economice devastatoare care a determinat reduceri salariale, creşteri ale impozitelor şi tăierea pensiilor, fapt care i-a făcut pe greci să se îngrijoreze cu privire la viitorul lor, în timp ce creşterea criminalităţii a fost pusă pe seama imigranţilor de către grupuri precum partidul neo-nazist Zori de aur.

Se estimează că, în Grecia, o ţară cu o populaţie de 11 milioane de locuitori, sunt 1 milion de imigranţi, dintre care mulţi ilegali.

„Sperăm să îi convingem că această [problemă] este importantă, chiar şi pe fondul unei crize economice, deoarece dacă nu o rezolvă acum, se va agrava… avem găşti de derbedei care hoinăresc pe străzi atacând oameni”, a declarat pentru SETimesSunderland, care s-a întâlnit cu oficiali ai Ministerului Ordinii Publice şi Protecţiei Cetăţenilor.

Raportul menţiona că nimeni nu a fost condamnat în temeiul statutului din 2008 al Greciei cu privire la infracţiunile motivate de ură şi că poliţia nu a reuşit să protejeze victimele atacurilor rasiste şi să pedepsească criminalii. Human Rights Watch a făcut apel la coaliţia de guvernare să creeze un plan pentru combaterea rasismului, inclusiv cursuri de pregătire pentru ofiţerii de poliţie – dintre care 50% se spune că ar fi votat pentru Zori de aur şi câţiva au fost recent acuzaţi pentru agresarea unui imigrant afgan.

Zori de aur, care a dobândit 18 mandate în parlament pe baza unei platforme care stipula scăparea Greciei de imigranţi, a fost asociat cu o parte dintre atacuri. De asemenea, s-a descoperit că partidul s-a aflat în spatele unui mesaj rasist de pe Twitter care declara că ţânţarii care poartă virusul Nilului de Vest letal ar avea parte de „mâncare făcută de casă” [dacă i-ar ataca] pe imigranţii africani. Mesajele de pe Twitter au fost direcţionate de concurenta grecoaică la proba de triplu salt, Paraskevi Papachristou, care a fost eliminată din lotul olimpic al Greciei chiar înainte de Jocurile de la Londra.

photo

Concurentei olimpice a Greciei la proba de triplu salt Paraskevi Papachristou i-a fost interzis să mai participe la Londra, după ce a trimis un comentariu pe Twitter care a fost perceput ca având natură rasistă. [Reuters]

Partidul, care a înfiinţat cantine pentru săraci şi a organizat grupuri de protecţie pentru a-şi consolida sprijinul, şi-a apărat cu vehemenţă tacticile.

„Singura formă de rasism din Grecia este rasismul îndreptat împotriva grecilor. Oricine rosteşte chiar şi un simplu cuvânt împotriva imigranţilor este expus oprobriului public… ar fi mai cinstit să se dea o lege care să condamne pe oricine are o opinie diferită privind execuţia cu pietre”, a afirmat grupul într-o declaraţie.

În ţară se înregistrează puţină compasiune pentru imigranţi. Guvernul a adunat mii de imigranţi ilegali şi construieşte tabere de detenţie pentru găzduirea lor. Premierul Antonis Samaras a afirmat că una dintre priorităţile sale este să cureţe Grecia de imigranţii care, spunea el, nu au ce căuta în ţară.

„Trebuie să ne recuperăm oraşele”, a spus el, declarând că imigranţii sunt o „boală”. El a afirmat că îşi doreşte, de asemenea, să limiteze sau să revoce unele drepturi acordate imigranţilor şi copiilor lor născuţi în Grecia.

„Problema violenţei rasiste nu se află pe ordinea de zi a guvernului”, a declarat Costis Papaioannou, şeful Comitetului Naţional pentru Drepturile Omului, pentru SETimes.

Joe Osamuyi, un imigrant nigerian în vârstă de 43 de ani, a spus că el a experimentat discriminare în cei 16 ani petrecuţi în Grecia, dar nu la nivelul de violenţă împotriva străinilor care s-a înregistrat, recent, într-o noapte, într-o staţie de autobuz unde aştepta el. Un imigrant care stătea lângă el, a spus acesta, a fost snopit în bătaie de un grup de atacatori.

„Nu au spus asta, însă e ştiut faptul că au fost [cei de la] Zori de aur”, a spus el pentru SETimes.

„Zori de aur este doar un mijloc de distragere, ei se îmbogăţesc de pe urma sărăciei şi corupţiei”, făcându-i pe greci să se îngrijoreze pentru viitorul lor, a spus el. Osamuyi, inginer în informatică care a afirmat că şi-a putut găsi de lucru numai ca picolo la mesele din Grecia”, a spus că „la locul meu de muncă, există rasism şi auzi cuvinte pline de prejudecată”.

photo

Emigranţii africani din Grecia se confruntă cu discriminare şi ameninţări cu violenţa. [Andy Dabilis/SETimes]

Nu există semne că rasismul s-ar diminua. Purtătorul de cuvânt al Zori de aur, Ilias Kasidiaris – care este acuzat că a atacat doi membri de stânga ai Parlamentului în cadrul unei emisiuni televizate, înaintea alegerilor din 17 iunie unde a dobândit un mandat – a spus că inamicii Greciei vor să transforme ţara într-un „protectorat mizerabil locuit de suboameni fără conştiinţă, ţară sau cultură”, şi a solicitat ca de-a lungul frontierelor ţării să se amplaseze mine terestre.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

„Problema rasismului din Grecia este complexă. Se înregistrează o intensificare periculoasă a violenţelor rasiste îndreptate împotriva refugiaţilor şi imigranţilor”, iar unele grupuri încearcă să profite de această tulburare din Grecia, a declarat Ketty Kehayioylou, ofiţer de informaţii în cadrul Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) din Atena, pentru SETimes.

„Criza economică a produs frustrare şi nelinişte socială în rândul unei populaţii încărcate emoţional, care caută ţapi ispăşitori”, a adăugat ea. UNHCR a pus bazele unui program pilot la sfârşitul anului trecut pentru a monitoriza atacurile şi se afirma atunci că violenţa rasistă „se răspândeşte cu un ritm terifiant şi ameninţă coeziunea socială deja deteriorată a ţării”.

Javied Aslam, care conduce un grup de imigranţi pakistanezi afiliat Campaniei împotriva rasismului, cu sediul în Atena, a declarat cercetătorilor Human Rights Watch că el, împreună cu alţi cinci imigranţi, au fost bătuţi cu brutalitate de atacatorii care au intrat cu forţa în şapte locuinţe, agresând ocupanţii şi distrugând proprietăţile.

„Sunt găşti fasciste, iar cineva trebuie să le oprească”, a spus el.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu