Fabricile produc vise şi deziluzii în întreaga regiune balcanică

23/04/2012

În pofida surlelor şi trâmbiţelor şi a speranţelor, unele proiecte de investiţii străine din întreaga regiune rămân numai pe hârtie.

De Paul Ciocoiu, din Bucureşti pentru Southeast European Times -- 23/04/12

photo

Miile de locuri de muncă promise atunci când Nokia a venit în România nu s-au materializat niciodată. [Reuters]

Atunci când gigantul finlandez al telefoniei mobile Nokia anunţa, cu cinci ani în urmă, că va deschide o unitate de producţie în satul Jucu, România, nimeni nu ştia că euforia nu va dura prea mult.

Fabrica a atras alţi investitori, majoritatea furnizori, acoperind un parc industrial de 150 de hectare. Piaţa imobiliară a luat avânt în zonă, care urma să fie cunoscută drept „satul Nokia”. Aproximativ 2.200 de persoane au obţinut locuri de muncă în unitatea de producţie, directorii finlandezi promiţând o investiţie de 60 de milioane de euro care ar fi creat 15.000 de locuri de muncă suplimentare.

Patru ani mai târziu, în 2011, compania a anunţat că îşi relocă unităţile de producţie în Asia. Oficialii de la Bucureşti au fost şocaţi de decizie şi nu au avut nicio explicaţie pentru plecarea rapidă a companiei care crease o revoluţie economică în Transilvania centrală.

Scenariul Nokia nu este unic, deşi alte companii s-au desfăşurat pe o scară mai mică.

În oraşul îndepărtat Vaslui, din estul României, o fabrică de manometre din era comunistă a fost preluată de o companie olandeză, la începutul anilor 2000. Entuziasmul care a înconjurat această preluare a fost de mari proporţii, îşi aminteşte fostul angajat Ionel Biclea.

„Cu toţii am considerat, în condiţiile economice aspre din acel moment, că fabrica va renaşte, pur şi simplu. Viitorul părea atât de luminos pentru noi, care aveam susţinerea investitorului vestic”, a spus el pentru SETimes.

Însă regulile capitalismului nu au fost în favoarea fabricii. În decursul anilor, noii proprietari au transformat fabrica de tip producţie într-una de asamblare. Competiţia acerbă provenită din Asia a contribuit la pecetluirea sorţii fabricii.

„Din cei aproape 2.000 de angajaţi, au mai rămas mai puţin de 100. Am fost atât de dezamăgiţi. Majoritatea dintre noi am muncit acolo de la înfiinţarea fabricii, în 1978. Abia atunci am ajuns să cunoaştem acest crud adevăr, că un investitor străin nu este neapărat un salvator”, a adăugat Biclea.

photo

Preşedintele sârb Boris Tadic, urmând să celebreze vestea că Fiat plănuieşte să înceapă producţia în fabrica sa din Kragujevac. [Reuters]

În Serbia, oamenii îşi pierd locurile de muncă din fabricile conduse de proprietari privaţi. Un număr mare de noi proprietari privaţi şi-au ignorat promisiunile de extindere şi, de fapt, au concediat angajaţii.

Omul de afaceri bulgar, Valentin Zahariev, a achiziţionat fabrica din Leskovac care producea tablă din metal plastifiată. Deşi, la început, a promis că va angaja peste 200 de persoane, a dat afară o treime dintre muncitorii companiei.

Compania de construcţii Gradevinar, cu sediul în Nis, era principala sursă de venit pentru 20.000 de persoane. În 2007, compania a fost achiziţionată de omul de afaceri sârb Djordje Nicovic, care a concediat muncitorii şi a întrerupt toate operaţiunile.

Dairy Swedmilk a deschis o fabrică în noiembrie 2007, angajând 120 de muncitori şi contractând 1.200 de fermieri. Fabrica a dat faliment după numai un an şi a fost vândută companiei americano-israeliene Phoenix Energy, dar datoriile restante către fermieri s-au dovedit a fi mai mult decât se dorea gestionat.

Compania de lactate turcă Sütas a cumpărat lăptăria falimentară pe 4 aprilie şi plănuieşte să-şi înceapă operaţiunile în următoarele şase luni.

„Urmează să fie o investiţie imensă pentru fermierii şi crescătorii noştri”, a declarat ministrul fără portofoliu Hadi Nezir, într-o declaraţie.

Ljupco Aleksov, un fermier din Kadino, a declarat pentru SETimes că vânzarea oferă fermierilor speranţe de revigorare – nu doar fermierilor din Skopje, dar şi celor din alte părţi ale ţării.

Vorbind la modul general, în timp ce multe companii anunţă că vor înfiinţa afaceri şi fabrici în regiune, planurile nu sunt duse la bun sfârşit.

În Macedonia, câteva fabrici – inclusiv cele ale firmei franceze Montupet, Iskra din Slovenia, Shishe Dzham şi Bortek din Turcia – şi-au anunţat intenţiile de a deschide fabrici, însă acestea nu s-au materializat.

Dar nu se întâmplă întotdeauna aşa. Se pot găsi şi finaluri fericite.

În Serbia, compania italiană FIAT a deschis o fabrică în Kragujevac, în temeiul unui contract semnat în 2008. Producţia [autoturismelor] FIAT 500 va începe curând. Până la sfârşitul anului, 2.500 de persoane vor avea locuri de muncă în fabrică, iar exporturile anuale ale ţării vor creşte cu mai mult de 1 miliard de euro.

photo

Fabrica Benetton din Nis va deveni cea mai mare investiţie din sectorul textilelor din Serbia, odată cu extinderea planificată. [Arhivă]

Şi compania italiană de îmbrăcăminte Benetton a anunţat luna trecută că îşi va extinde fabrica actuală din Nis în decursul următorilor patru ani, pentru a angaja circa 3.000 de muncitori.

Producătorul sud-coreean de piese auto Yura a deschis trei fabrici în Serbia şi a angajat aproape 3.500 de persoane, în ultimii doi ani. O a patra fabrică, care se construieşte în Leskovac, va angaja alţi 1.500 de muncitori.

În zona liberă a Macedoniei, compania americană Johnson Controls, compania britanică Johnson Matheey şi compania italiană Teknohose construiesc fabrici şi plănuiesc să angajeze sute de muncitori.

În Iaşi, România, furnizorul global de tehnologii şi electronice, Delphi, a deschis recent cea de-a patra fabrică din ţară. Delphi a investit peste 300 de milioane de euro în patru fabrici, care angajează mai mult de 12.000 de persoane.

„România oferă o combinaţie grozavă de disponibilitate a forţei de muncă cu abilităţi de producţie şi absolvenţi ai facultăţilor de inginerie şi management; infrastructură şi utilităţi existente, precum şi un cost competitiv al gestionării afacerii, inclusiv salarii, cheltuieli cu utilităţile şi servicii”, a declarat pentru SETimes, Agnieszka Przymusinska, director de comunicare pentru Europa Centrală şi de Est al Delphi.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

„Ţara oferă o paletă largă de angajaţi bine calificaţi. Cu instruirea corespunzătoare, candidaţii locali se adaptează foarte bine la standardele industriei de automobile. Angajaţii noştri sunt dinamici, calificaţi şi dedicaţi”, a adăugat ea.

Deşi investiţiile de afaceri par a fi imprevizibile, aceasta nu împiedică firmele să-şi facă planuri.

Se preconizează că firma de piese auto Draxlmaier va deschide o fabrică în Kavadarci, Macedonia, care va angaja 4.000 de persoane în următorii trei ani.

Corespondenţii SETimes Marina Stojanovska din Skopje şi Biljana Pekusic din Belgrad au contribuit la acest reportaj.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu