Turcia sărbătoreşte 60 de ani în NATO, iar Macedonia intră pe o pantă ascendentă

27/02/2012

În vreme ce Turcia marchează un moment important ca membru al NATO, există semne încurajatoare în ceea ce priveşte Macedonia şi Muntenegru.
photo

Ministrul de externe turc, Ahmet Davutoglu, şi secretarul-general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-au întâlnit luna trecută la sediul central al Alianţei din Bruxelles. [Reuters]

De când Turcia s-a alăturat NATO, pe 18 februarie 1952, organizaţia a rămas pilonul politicii de securitate a naţiunii, protejând ţara de ameninţările interne şi externe, şi constituind în acelaşi timp piatra de temelie a integrării şi cooperării euro-atlantice.

Deşi relaţiile nu au fost lipsite de obstacole - în special în ceea ce priveşte Cipru - au încurajat totuşi pacea şi stabilitatea. În lumea de după Războiul Rece, rolul NATO şi poziţia Turciei în cadrul său s-au modificat, întrucât ambele părţi au fost nevoite să se adapteze noilor probleme de securitate şi să menţină Alianţa relevantă şi eficientă.

Pe lângă ameninţările de securitate tradiţionale, nesiguranţa şi ameninţările netradiţionale - inclusiv terorismul, crima organizată, traficul de droguri, proliferarea armelor, emigrarea şi pirateria - au schimbat mediul de securitate şi natura Alianţei.

Au aderat şi ţările balcanice - în 2004 a fost Bulgaria, România, Slovacia şi Slovenia, urmate de Croaţia şi Albania, în 2009.

Acum Macedonia aşteaptă la pragul integrării. Deşi Grecia a depus eforturi pentru a împiedica aderarea Skopje - cel mai cunoscut fiind cel din cadrul summit-ului de la Bucureşti din 2008, referitor la disputa bilaterală cu Macedonia cu privire la nume - perspectivele par să se îmbunătăţească.

Luna aceasta, Germania, un membru puternic al NATO, a transmis un semnal clar de sprijin, atunci când cancelarul Angela Merkel a avut o întâlnire de o oră cu premierul macedonean Nikola Gruevski, în Berlin.

În cadrul conferinţei de presă comune, organizate după aceea, Merkel a făcut apel la încetarea blocajelor.

photo

Premierul Nikola Gruevski a obţinut sprijin din partea cancelarului german Angela Merkel, în Berlin, pe 14 februarie. [Reuters]

„Regulile sunt clare - fără îndoială Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a ajuns la un verdict [împotriva Greciei] care reprezintă un succes pentru guvernul macedonean. Personal, consider că aderarea la NATO este esenţială şi că tratativele cu Grecia privind numele trebuie să continue în încercarea de a găsi o soluţie”, a declarat Merkel.

Rapoartele de presă subliniau, de asemenea, că ea a menţionat în mod repetat Macedonia cu numele său constituţional. Legăturile dintre Grecia şi Germania s-au tensionat în ultimele săptămâni din cauza ultimului pachet de salvare pe care l-a obţinut Atena.

În ceea ce-l priveşte, Gruevski a reiterat faptul că Macedonia îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la NATO.

„Macedonia este o naţiune care a contribuit oriunde NATO ne-a cerut să facem acest lucru. Trupele noastre iau parte la misiunile conduse de NATO, iar legislativul nu a votat niciodată împotriva acestui aspect. Macedonia este ţara cu a cincea cea mai mare contribuţie, potrivit numărului de trupe desfăşurate în Afganistan, iar jumătate din bugetul ţării este cheltuit cu eforturile noastre din Afganistan. În continuare, suntem împiedicaţi să devenim membri ca urmare a disputei cu vecina noastră Grecia privind numele, identitatea şi limba noastră”, a declarat Gruevski, citat de MIA.

Privind în viitor, la summit-ul NATO programat pentru luna mai, în Chigaco, el a afirmat că Macedonia are „aşteptări rezonabile”, dată fiind contribuţia ţării în Afganistan şi în lumina verdictului CIJ favorabil Macedoniei.

Daniel Serwer, profesor în cadrul Şcolii de Studii Internaţionale Avansate Johns Hopkins, a declarat pentru SETimes, că „Macedonia este pe deplin calificată, însă Grecia continuă să pună piedici, aşa cum a făcut şi la Bucureşti. Aceasta este o nedreptate care trebuie corectată în Chicago, în conformitate cu [verdictul dat de] Curtea Internaţională de Justiţie”.

Şi Podgoriţa, a adăugat Serwer, are motive să fie optimistă. „Muntenegru nu este chiar pregătit - trebuie să-şi finalizeze planul de acţiune, însă ar trebui să primească mesaje pozitive la Chicago”.

Turcia şi-a demonstrat disponibilitatea de a se alătura NATO contribuind cu aproape 5.000 de tineri la operaţiunile ONU din timpul Războiului Corean - înregistrând peste 700 de victime şi câştigând încrederea şi respectul trupelor aliate. Includerea sa a dat startul modernizării armatei ţării de-a lungul liniilor vestice.

photo

Soldaţi afgani participând la un exerciţiu de instruire militară în cadrul centrului de instruire al comandamentului turc din Isparta. [Reuters]

În timpul Războiului Rece, Turcia a jucat un rol esenţial în reducerea influenţei Uniunii Sovietice, iar statutul de membru al NATO a acţionat ca o ancoră care a consolidat orientarea vestică a Turciei.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

„Statutul de membru al NATO a dat Turciei o identitate vestică şi i-a dat dreptul să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte securitatea europeană. La rândul ei, Turcia şi-a asumat responsabilitatea apărării părţii sud-estice a NATO împotriva tertipurilor sovieticilor, afirmă locotent-general în rezervă Şadi Erguvenc, care a lucrat ca reprezentant militar turc la NATO.

Din perspectiva Turciei, extinderea NATO, fie prin aderarea noilor state membre, fie prin stabilirea de parteneriate cu statele mediteraneene, din Golf sau din fosta Uniune Sovietică, contribuie la consolidarea stabilităţii şi securităţii în cadrul comunităţii euro-atlantice şi dincolo de graniţele acesteia.

„Din perspectiva securităţii internaţionale, este deosebit de important să nu lăsăm nicio ţară sau «regiune moartă» în afara umbrelei de securitate şi apărare a Alianţei”, explică profesorul Hasret Comak, vice-rector al Universităţii Kocaeli şi expert în extindere NATO în cadrul Centrul Experţilor pentru Studii Strategice (BİLGESAM).

„Faptul că există ţări care îşi doresc să devină membre NATO dovedeşte că este în continuare o alianţă proeminentă care satisface nevoile de securitate şi apărare ale ţărilor”, a declarat Erguvenc.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu