Cedomir Jovanovic: dialogul cu Kosovo trebuie să continue

03/10/2011

Liderul LDP cere o schimbare a politicilor oficiale.

De Ivana Jovanovic, din Belgrad pentru Southeast European Times -- 03/10/11

photo

Cedomir Jovanovic, liderul forţei sârbe de opoziţie, Partidul Liberal Democrat. [LDP]

Cedomir Jovanovic a început ca organizator de proteste studenţeşti şi a devenit repede cel mai tânăr membru din istoria parlamentului sârb. De la fondarea Partidului Liberal Democrat (LDP), în 2005, el este preşedintele său, dar are şi alte funcţii.

În urma ciocnirilor de săptămâna trecută, din nordul Kosovo, Jovanovic a emis această declaraţie pentru SETimes:

„Dacă Serbia nu reacţionează imediat pentru schimbarea politicilor actuale, aşa cum LDP-ul propune de câteva săptămâni, situaţia din nordul Kosovo – unde deja există violenţe şi agresiuni – se va sfârşi dezastruos pentru mulţi dintre sârbii care trăiesc acolo. Terminarea discuţiilor de la Bruxelles şi boicotul Serbiei faţă de acestea nu vor aduce nimic bun pentru Serbia şi nu vor face decât să aducă noi probleme şi izolare sârbilor din Kosovo, care sunt mereu supuşi suferinţelor şi conflictelor”.

Jovanovic a vorbit mai devreme cu corespondenta SETimes, Ivana Jovanovic.

SETimes: Care este cea mai bună cale prin care Serbia să îşi poată sprijini cetăţenii din Kosovo, şi oare este bine să continue în a sprijini instituţiile paralele şi liderii [din Kosovo]?

Cedomir Jovanovic: Serbia trebuie să le ofere sârbilor kosovari oportunitatea de a se elibera de liderii autodeclaraţi care caută mereu oportunităţi de a susţine discursuri instigatoare, creând crize şi instabilitate în viaţa politică sârbească. Aceştia pot foarte repede să creeze un incident, şi toţi oamenii aceia pot suferi.

SETimes: Integrarea sârbilor din Kosovo cu populaţia albaneză şi cu celelalte etnii este adesea prezentată ca fiind imposibilă, dar experienţele multora dintre ei arată exact contrariul. Care credeţi că sunt cauzele acestor diferenţe şi cum pot fi ele depăşite?

Jovanovic: Sârbii kosovari şi cetăţenii sârbi în general nu au avut niciodată oportunitatea de a decide în mod raţional cum să îşi trăiască vieţile şi cum să contureze viitorul copiilor lor. Cei care au fost însă nevoiţi să decidă pentru ei, care nu au putut aştepta după Belgrad, precum sârbii de la sud de Ibar, au reuşit în parte să se organizeze, să formeze partide politice semnificative, să se ducă la alegeri şi să ocupe locuri în instituţii.

Rezultatele muncii lor sunt evidente, dar la Belgrad, direct sau indirect, ei au fost catalogaţi drept trădători. În diferite forme, statul sârb cheltuieşte anual aproximativ 600 milioane de euro pe problema Kosovo, dar sârbii din interiorul instituţiilor kosovare au reuşit, cu mult mai puţini bani, să dea rezultate mult mai concrete şi mai folositoare.

SETimes: Agitaţiile din cadrul comunităţii bosniace din Serbia se prelungesc deja de ceva vreme. Există vreo legătură între această situaţie şi cea din Kosovo?

Jovanovic: Nu există indicii în această direcţie, dar există astăzi oameni în nordul Kosovo care încearcă, în mod fals, să introducă o ultimă linie de apărare în faţa dezintegrării Serbiei.

Pentru moment, Serbia se „kosovizează”. Situaţia din Kosovo – care alimentează relaţiile glaciale şi izolarea – ne poate duce, indiferent de minorităţi şi de regiuni, să provocăm un nou ciclu de teamă şi instabilitate. Mulţi sunt nemulţumiţi de Serbia, din cauza sentimentului de izolare pe care îl tot transmite de câţiva ani.

SETimes: Atitudinea UE şi a Statelor Unite faţă de Serbia şi Kosovo este condiţionată de faptul că Boris Tadic este perceput ca simpatizant al Rusiei?

Jovanovic: Atitudinea UE şi a SUA este condiţionată de credinţa că starea conflictuală de la graniţa Europei nu poate dura la nesfârşit şi că această regiune trebuie să iasă de sub vizorul comunităţii internaţionale.

SETimes: Din moment ce apropierea dintre Serbia şi Rusia este mereu subliniată [presupunând chiar şi o intimitate religioasă], ne putem aştepta ca această apropiere să aibă un impact negativ asupra relaţiilor dintre Serbia şi Occident, şi mai ales cu SUA?

Jovanovic: Pentru Serbia, politica celor „patru piloni ai politicii externe” este nesustenabilă şi absurdă, iar Rusia ştie asta.

O ţară care doreşte să adere la UE şi a făcut aceste declaraţii, trebuie să fie consecventă în relaţiile externe cu Bruxelles-ul. O ţară din această regiune care doreşte să adere la UE nu poate realiza aceat obiectiv fără a intra în Alianţa NATO. În cele din urmă, un stat căruia îi pasă de el şi de interesele sale, nu ar trebuie să transfere niciunei alte ţări, nici măcar Rusiei, accesul la sectorul său energetic fără a-şi proteja obiectivele strategice.

SETimes: Activităţile dumneavoastră de susţinere a importanţei aderării Serbiei la NATO sunt binecunoscute.

Jovanovic: Pentru o ţară ca Serbia, aderarea la NATO este o cerinţă esenţială pentru aderarea rapidă la UE. Aderarea la NATO nu mai reprezintă o ameninţare pentru nimeni şi creează în sfârşit o pace durabilă în Balcani. Fără NATO, Serbia este menită să se irosească la marginea Europei şi a Balcanilor.

photo

„Aderarea la NATO este singura cale prin care putem scăpa de această nesiguranţă balcanică cronică”, spune Jovanovic. [Reuters]

Toate ţările din regiune deja au aderat la NATO sau sunt pe cale să adere. Alianţa este, de asemenea, o parte a răspunsului la problemele legate de securitatea şi siguranţa interioară. Suntem înconjuraţi de ţări NATO, nu avem altă cale de a scăpa de nesiguranţa balcanică cronică, decât aderând la NATO.

SETimes: La finele lunii august, cancelarul Germaniei a vizitat Serbia, purtând un mesaj special. [În opinia dumneavoastră,] care a fost esenţa vizitei şi mesajelor Angelei Merkel?

Jovanovic: Cel mai important mesaj a fost acela că ne apropiem de pragul de a fi excluşi permanent din aspectele politice care ne vor determina viitorul. Europa şi SUA pot rezolva problemele Balcanilor şi fără noi, dar marginalizarea Serbiei, pe care noi o promovăm prin politicile noastre confuze şi indecise, este o ameninţare continuă la integrarea Serbiei în UE şi poate duce la pierderea completă a oricăror şanse de modernizare.

SETimes: Boris Tadic consideră că Serbia poate adera la UE şi fără a recunoaşte Kosovo. Aveţi încredere că poate fi aşa?

Jovanovic: Nu ne putem furişa în Europa. Serbia nu poate continua fără să rezolve politica actuală referitoare la Kosovo şi cea regională. Graniţele de stat, trasate pe ruinele fostei Iugoslavii, sunt bine demarcate, şi parte din acestea face şi recunoaşterea Kosovo.

Sloganul „Kosovo şi Europa” era menit din start eşecului, deoarece nu înseamnă nimic. Serbia nu poate purta imaginea unui Kosovo de mult pierdut şi nici nu se poate aştepta la concesii în ceea ce priveşte aderarea la UE.

SETimes: Ce părere aveţi despre actualele politici internaţionale ale Serbiei?

Jovanovic: Politica externă a Serbiei este nervoasă şi superficială. Avem un ministru de externe ale cărui acţiuni sunt incoerente în cadrul marilor procese politice, dar de succes în incidentele inutile cauzate cu fiecare ocazie.

Serbia nu se va schimba, şi nimeni important din Europa sau din lume nu îi va putea înţelege politicile şi interesele, câtă vreme Belgradul nu este acceptat la Ljubljana, Zagreb, Podgoriţa, Sarajevo, Tirana, Skopje şi Priştina.

Întreaga regiune este încă în criză, fiindu-i frică de o întoarcere a sârbilor la vechile politici, şi este de înţeles. Nu este nevoie să zgudui regiunea şi să mobilizezi publicul sârb cu probleme domestice din ţările vecine, mai ales dacă le poţi rezolva.

SETimes: În ceea priveşte preocuparea Croaţiei cu generalii săi şi cu predarea de către Serbia a generalilor proprii, Mladic şi Hadzic, la Haga, credeţi că cele două atitudini sunt menite să atragă voturi la următoarele alegeri?

photo

Ratko Mladic la audierile tribunalului de la Haga. [Reuters]

Jovanovic: Arestarea lui Mladic în Serbia a fost transformată rapid într-o mare farsă, care a redus efectele pozitive ale asumării răspunderii faţă de oameni ca Mladic. Totul a devenit un mare spectacol şi s-a încheiat în cinci zile. Nu cred că a avut un impact permanent asupra electoratului.

SETimes: Plecarea lui Mladic către Haga este o manieră de îndepărtare a unor obstacole din drumul către UE, credeţi că aduce un demers favorabil?

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Jovanovic: Predarea lui Mladic justiţiei nu ar trebui să fie văzută ca pe un şantaj prin care Serbia a încercat să îşi asigure un loc în Europa. Noi ca stat aveam obligaţia de a-l aresta, pentru noi, pentru vecinii noştri şi pentru viitorul Serbiei.

Predarea lui Mladic justiţiei nu poate fi suficientă pentru victimele sale şi pentru apropiaţii celor ucişi în crimele pentru care este judecat la tribunalul de la Haga. Este o oportunitate pentru societatea noastră să se debaraseze de poverile sub care trăieşte de peste 16 ani. Politica lui Mladic trebuie să fie înfrântă, oferind ţării o şansă se se elibereze de greutatea răspunderii pentru crimele sale, inclusiv pentru genocidul de la Srebreniţa.

SETimes: Există voci care susţin posibilitatea ca LDP să nu strîngă voturile necesare în alegerile viitoare?

Jovanovic: Conform sondajelor, LDPl este de multă vreme al treilea partid al ţării, iar sprijinul nostru este stabil. Obiectivul nostru politic este se ne dublăm sprijinul faţă de alegerile precedente. Doar un LDP puternic poate garanta un guvern diferit, mai rapid şi mai bun, după alegerile din Serbia din 2010.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu