Регионални извори

Кој е кој, Избори

Србија

претседателски избори

16/11/2003

Извор: ОБСЕ; SETimes

Србија

Неуспешни претседателските избори во Србија

Со odyiv на гласачи значително помал од 50 otsto, колку што е потребно според законот, претседателските избори во Србија koi se odr`aa na 16-ти ноември bea неуспешни. Според Центарот за слободни избори и демократија, koj вршe{e мониторинг на гласањето, на гласање излегле околу 39 otsto од регистрираните гласачи.

Ako резултатот би бил валиден, победник би бил ултранационалистот Томислав Николиќ, од Српската радикална партија. Спротивно на предизборните предвидувања, Николиќ убедливо го порази Драгољуб Мичуновиќ, pretstavnik na владеачката коалиција ДОС. Николиќ доби околу 1,2 милиони гласа, или 46,9 otsto. Мичуновиќ освои 36 otsto, или околу 900 000 гласа.

Избори

Croatia

10/01/2010

претседателски избори
Romania

06/12/2009

Претседателски избори
Greece

04/10/2009

парламентарни избори
Bulgaria

05/07/2009

Парламентарни избори
Албанија

28/06/2009

Парламентарни избори
Croatia

17/05/2009

Локални избори
Serbia-Montenegro

29/03/2009

парламентарни избори
Romania

30/11/2008

Парламентарни избори
Македонија

01/06/2008

парламентарни избори
Србија

11/05/2008

парламентарни избори
Serbia-Montenegro

06/04/2008

претседателски избори
Србија

20/01/2008

претседателски избори
Косово

17/11/2007

парламентарни избори
Црна Гора

09/10/2006

парламентарни избори
Албанија

03/07/2005

парламентарни избори
Бугарија

25/06/2005

Парламентарни избори
Хрватска

15/05/2005

Локални избори
МАКЕДОНИЈА

13/03/2005

Локални избори
Хрватска

16/01/2005

претседателски избори
Романија

28/11/2004

претседателски и парламентарни избори
Србија-Косово

23/10/2004

парламентарни избори
Босна И Херцеговина

02/10/2004

Локални избори
Србија

19/09/2004

Локални избори во Србија
Србија

13/06/2004

претседателски избори
Романија

06/06/2004

локални избори
Macedonia

28/04/2004

претседателски избори
Турција

28/03/2004

локални избори
Грција

07/03/2004

парламентарни избори
Србија

28/12/2003

предвремени парламентарни избори
Хрватска

23/11/2003

предвремени парламентарни избори
Србија

16/11/2003

претседателски избори
Бугарија

26/10/2003

локални избори
Албанија

12/10/2003

локални избори
Црна Гора

11/05/2003

претседателски избори
Турција

09/03/2003

Дополнителни парламентарни избори
Србија

08/12/2002

претседателски избори
Турција

03/11/2002

парламентарни избори
Србија-Косово

26/10/2002

локални избори
Црна Гора

20/10/2002

предвремени парламентарни избори
Босна И Херцеговина

05/10/2002

парламентарни избори во Босна и Херцеговина
Босна И Херцеговина

05/10/2002

парламентарни избори
Македонија

15/09/2002

регуларни парламентарни избори
Албанија

24/06/2002

претседателски избори
Бугарија

18/11/2001

претседателски избори
Србија-Косово

17/11/2001

Собраниски Избори
Србија-Косово

17/11/2001

Собраниски Избори
Албанија

24/06/2001

регуларни парламентарни избори
Бугарија

17/06/2001

регуларни парламентарни избори
Црна Гора

22/04/2001

предвремени парламентарни избори