Србија отворена за измени во предлог-резолуцијата за Косово

22/08/2010

БЕЛГРАД, Србија -- Министерот за внатрешни работи, Ивица Дачиќ, во петокот (20-ти август) рече дека Србија е отворена за „измени“ во предлог-резолуцијата за Косово, што ја поднесе до Генералното собрание на ОН минатиот месец. Во нејзината сегашна верзија е наведено дека советодавното мислење на Меѓународниот суд на правдата од 22-ри јули, според кое косовската декларација за независност не го крши меѓународното право, не им дава на косовските Албанци право на отцепување. Во истата се повикува на постигнување „взаемно прифатливо решение за сите отворени прашање“ преку дијалог. Дачиќ вели дека министерот за надворешни работи, Вук Јеремиќ, ја информирал владата оти за предлогот било дискутирано со партнерите од ЕУ, САД, Русија и Кина, пред да биде поднесен, но не бил постигнат договор за текстот. (Taнјуг, Б92, Бета, РТС - 20/08/10)

Оваа содржина е овластена за SETimes.com.
Loading
Гласаj
 
 

Вашите коментари за натписите на SETimes се добредојдени.

Се надеваме дека ќе го искористите овој форум за да комуницирате со другите читатели од Југоисточна Европа. За ова искуство да биде интересно, бараме од вас да ги следите правилата наведени во правилникот за коментари. Со испраќањето на коментарите, вие се согласувате со овие правила. Иако SETimes.com ги охрабрува дискусиите на сите теми, вклучително и на чувствителните, коментарите што се објавуваат се ставови единствено на оние што ги испраќаат. SETimes.com не ги одобрува и не се согласува секогаш со идеите, ставовите или мислењата искажани во овие коментари. SETimes.com ги поддржува конструктивните дискусии, но е против употребата на копи-пејст материјалите, непридружуваните линкови и слогани од еден ред. Ова е умерен форум. Коментарите што се сметаат за погрдни, навредливи, или оние што содржат вулгарности, нема да се објават.

Правилник за коментари на SETimes's

Репортажа

Земјите од регионот преземаат дејства против џихадиститеЗемјите од регионот преземаат дејства против џихадистите

Според експертите, владините мерки против учеството на локалното население во ИДИЛ се клучни за регионалната борба против тероризмот.

Најпопуларни

Loading
Loading
Loading

Анкета

Некои балкански земји работат заедно на одговор на нелегалните активности, како што е сајбер криминалот. Дали би сакале оваа соработка да се зголеми?

Да
Не
Не знам