Vijeće sigurnosti UN-a ostaje podijeljeno glede Kosova

10/07/2007

NEW YORK, Sjedinjene Države -- Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se u ponedjeljak (9. srpanj) kako bi razmotrilo izvješće glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona o Kosovu, ali je ostalo podijeljeno glede budućeg statusa pokrajine. Američki veleposlanik Zalmay Khalilzad izjavio je nakon sastanka kako će Washington i njegovi europski saveznici predstaviti četvrti nacrt rezolucije o Kosovu do konca ovog tjedna. "Vjerujem kako je sljedećih tjedan dana, deset dana, odlučujuće razdoblje", kazao je. Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov izjavio je u ponedjeljak kako će njegova zemlja spriječiti usvajanje bilo kakve rezolucije u Vijeću koja nije prihvatljiva Srbiji.

U međuvremenu, kosovski premijer Agim Čeku kazao je u radijskom obraćanju u ponedjeljak kako Zapad mora odrediti jasan rok za neovisnost Kosova. "Predsjednik [George W.] Bush kazao je kako jednog dana trebamo kazati 'što je dosta dosta je'. Za to 'dosta' treba postojati datum. Potreban nam je jasan kalendar, jasan datum i jasan način za rješavanje statusa Kosova", dodao je. Pomoćnik američkog državnog tajnika Daniel Fried, koji je u ponedjeljak boravio u Prištini, upozorio je kako "jednostrana proglašenja temeljena na strahovima i nedostatku povjerenja neće pomoći naporima za neovisnost Kosova". Ponovio je stajalište Washingtona u prilog omogućavanja dodatnog roka za pregovore.

Inače, šef UNMIK-a Joachim Ruecker kazao je tijekom podnošenja svojeg redovitog izvješća Vijeću sigurnosti u ponedjeljak (9. srpanj) kako je potrebno izraditi plan za rješavanje pitanja statusa Kosova što je prije moguće. Kosovski građani i političari "strahuju kako proces određivanja statusa gubi zamah, te će se izgubiti ono što se činilo kao neminovno rješenje statusa Kosova", kazao je Ruecker Vijeću. (The New York Times, Politika, Blic - 10/07/07; RTS, Beta, Tanjug, B92, AP, Reuters, Informativno središte UN-a, UPI - 09//07/07)

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u