MMF isplatio Grčkoj 3,4 milijarde eura

04/06/2014

U Fondu navode kako Atena ove godine ne mora uvoditi nove mjere štednje. Od ostalih vijesti iz poslovanja: Bugarska je prema časopisu Foreign Policy zauzela najviše mjesto u regiji prema Baznom indeksu profitabilnosti.
photo

Prosvjednici su se u travnju pobunili protiv mjera štednje. MMF navodi kako Grčka ove godine ne treba poduzimati nove mjere štednje. [AFP]

MMF je Grčkoj odlučio učiniti dostupnim novih 3,41 milijardu eura. Fond je toj zemlji do sada u sklopu četverogodišnjeg programa posudio 11,6 milijardi eura. Fond je također sugerirao kako neće biti potrebno da Atena ove godine uvodi bilo kakve nove mjere štednje.

***

Svjetska banka je Albaniji odobrila dva nova proračunska kredita u ukupnom iznosu od 162 milijuna eura. Novac će se koristiti za podršku državnom proračunu, posebno vezano uz probleme oko zaostalih isplata, a pomoći će i u provedbi državnih reformi na područjima oporezivanja, mirovinskog sustava i energetskog sektora.

***

Švedska će zapadnom Balkanu pružiti pomoć u vrijednosti od 400 milijuna eura kako bi zemljama regije pomogla u provedbi reformi nužnih da bi ispunile uvjete za pristupanje EU. Ta će sredstva pomoći Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji u reformi javne uprave i pravosuđa, kao i u zaštiti ljudskih prava.

***

Bugarska je prema Baznom indeksu profitabilnosti, koji objavljuje časopis Foreign Policy, zauzela 28. mjesto, najbolje među balkanskim zemljama. Indeks mjeri privlačnost zemalja za strane ulagače. Makedonija je zauzela 29. mjesto, a slijede Rumunjska na 43., Albanija na 53., Srbija na 55., Turska na 79., Hrvatska na 90. te Grčka na 101. mjestu.

***

Europska banka za obnovu i razvoj navodi kako bi štete od poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH) mogle doseći oko 3 milijarde eura. Banka je rekla kako se štete u Srbiji procjenjuju na 1,5 do 2 milijarde eura, dok u BiH iznose oko 1,3 milijarde eura.

***

Ponovno ujedinjenje Cipra donijelo bi tom otoku mirovnu dividendu od 20 milijardi eura, navodi se u studiji naslovljenoj "Novo razmatranje mirovne dividende na Cipru", financiranoj od strane Švedske, Danske, Finske i Norveške. Prema izvješću, mirovni sporazum bi dohodak po glavi stanovnika povećao za oko 12.000 eura godišnje, dok bi BDP u razdoblju od 20 godina rastao za oko 2,8 postotnih poena godišnje.

***

Švicarska će produljiti ograničenja na pristup svojem tržištu rada za Bugare i Rumunje do 31. svibnja 2016. godine. Ta odluka obuhvaća sve radnike i pružatelje usluga u određenim gospodarskim sektorima poput građevinarstva i uzgoja cvijeća.

***

Slični članci

Loading

Japanska tvrtka Nikkei Business Publications kupila je 80-postotni udio u turskoj izdavačkoj grupaciji Multu Dergi Grubu, koja će biti preimenovana u Nikkei-Multu Dergi Grubu i imati sjedište u Istanbulu. Tvrtka ima ugovore o licenciranju s kompanijom Time Inc. i drugim istaknutim izdavačima.

***

Njemačka tvrtka Technical Textile uložit će 12 milijuna eura u istraživanje i razvoj u pogonu smještenom u makedonskom gradu Štipu. Uprava tvrtke namjerava zaposliti 500 do 600 radnika.

(Razni izvori – 28/05/14-04/06/14)

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam