Države očekuju manje turista iz Rusije

21/05/2014

Bugarska i Crna Gora ovog ljeta očekuju pad broja ruskih turista. Od ostalih vijesti iz poslovanja: Europska banka za obnovu i razvoj uložit će 500 milijuna eura na Cipru.
photo

Očekuje se pad broja ruskih turista koji će ovog ljeta posjetiti regiju. [AFP]

U izvješću Europske banke za obnovu i razvoj navodi se kako eskalacija situacije u Ukrajini utječe na gospodarstva u regiji. U Bugarskoj i Crnoj Gori moglo bi doći do pada broja turista iz Rusije, no Srbija i dalje održava jake trgovinske veze s Rusijom, dodaje banka. Banka je snizila svoje prognoze rasta za zemlje s područja bivšeg Sovjetskog Saveza, istočne Europe i Tursku sa siječanjskih 2,8 posto na 1,3 posto.

***

Europska banka za obnovu i razvoj uložit će 500 milijuna eura na Cipru kako bi toj državi pomogla u oporavku od gospodarske krize. Odluka je donesena nakon zahtjeva Cipra za financiranjem te će dopuniti 10 milijardi eura vrijedan međunarodni program pomoći toj otočnoj zemlji.

***

Nakon što se šest godina kretao unutar kategorije smeća, rejting agencija Standard & Poor's povećala je kreditni rejting Rumunjske za dugoročno i kratkoročno zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti s BB+/B na BBB-/A3. Prognoza je s pozitivne izmijenjena na stabilnu. Odluka je donesena uslijed brzog napretka Rumunjske na području unaprjeđivanja vanjskotrgovinske bilance.

***

Glasači u Solunu, drugom najvećem gradu u Grčkoj, kao i u 10 općina na tom području, glasovali su protiv privatizacije Solunske tvrtke za vodoopskrbu i odvodnju. Referendum je za cilj imao utvrđivanje javnog mišljenja vezano uz prodaju, što predstavlja dio napora vlade na ispunjavanju obveza vezanih uz dobivanje međunarodne financijske pomoći.

***

Albansko gospodarstvo ostvarilo je sve ciljeve koje je MMF odredio za kredit u iznosu od 330,9 milijuna eura, rekao je voditelj izaslanstva MMF-a za Albaniju Nadeem Ilahi. Ipak, država mora hitno provesti reforme u sektoru elektroenergetike, koji predstavlja ozbiljan fiskalni rizik.

***

Burze vrijednosnica u Makedoniji, Bugarskoj i Zagrebu osnovale su zajedničku tvrtku sa sjedištem u Skoplju, čiji je cilj stvaranje regionalne infrastrukture koja bi služila tvrtkama koje kotiraju na te tri burze. Burze vrijednosnica su izrazile nadu kako će se u budućnosti njihovom projektu priključiti i druga regionalna tržišta vrijednosnica.

***

Tvrtka European Coastal Airlines ovog ljeta planira pokrenuti prvu uslugu prijevoza hidroavionima ikad uspostavljenu u Hrvatskoj. Povezivat će gradove na obali s nekim od hrvatskih otoka koji su najatraktivniji turistima. Prvi se letovi očekuju od 1. kolovoza, a povezivat će Split i Jelsu na otoku Hvaru.

***

Slični članci

Loading

Tri međunarodna naftna i plinska konzorcija podnijela su ponude za prava na istraživanje i crpljenje nafte uz jadransku obalu Crne Gore. Američka tvrtka Marathon Oil Corporation i austrijska tvrtka za energetiku OMV; talijanski Eni i ruski Novtek, kao i britanska tvrtka Mediterranean Oil & Gas Plc te grčki Energean Oil & Gas nadmetat će se za ugovor koji bi mogao biti potpisan do kraja 2014. godine.

***

Cipar je dobio četvrtu uzastopnu pozitivnu ocjenu od svojih međunarodnih vjerovnika vezano uz odredbe plana financijske pomoći, izjavio je ministar financija Harris Georgiades. Rekao je kako će pad gospodarstva ove godine biti manji od ranijih prognoza: iznosit će 4,2 posto, što je 0,6 posto bolje od očekivanog.

(Razni izvori – 14/05/14 - 21/05/14)

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam