Nezaposlenost u Turskoj najniža u posljednjih 11 godina

19/09/2012

Broj registriranih radnika u Turskoj u lipnju je porastao na 24,76 milijuna. Od ostalih vijesti iz poslovanja: regija zauzima visoko mjesto po stupnju odljeva mozgova, a makedonsko je gospodarstvo ušlo u recesiju.
photo

Više od 670.000 novih radnih mjesta otvoreno je u Turskoj, čime je smanjena stopa nezaposlenosti. [Reuters]

Nezaposlenost u Turskoj dosegnula je u lipnju najnižu razinu u posljednjih 11 godina, pokazali su službeni podaci statističkog zavoda TurkStat u ponedjeljak, 17. rujna. Nezaposlenost je u tom mjesecu bez prilagodbe vrijednosti iznosila 8 posto, odnosno 1,2 posto manje u odnosu na prethodnu godinu. Ukupno je otvoreno 676.000 novih radnih mjesta, čime je ukupan broj registriranih radnika podignut na 24,76 milijuna.

***

Albansko Ministarstvo financija objavilo je u ponedjeljak, 17. rujna, kako je Austrijska lutrija pobijedila na natječaju za 10-godišnju koncesiju Nacionalne lutrije te zemlje. Austrijska tvrtka je ponudila najbolju cijenu od 3 milijuna eura i najbolje uvjete upravljanja igrama, objavilo je ministarstvo.

***

Balkanske zemlje zauzimaju visoko mjesto u svijetu na polju odlaska obrazovanih mladih ljudi za poslovima u drugim dijelovima svijeta, navodi se u nedavno objavljenom Izvješću Svjetskog gospodarskog foruma o konkurentnosti. Popis uključuje 144 zemlje, pri čemu je razina odljeva mozgova najveća u zemljama na dnu popisa.Bosna i Hercegovina zauzima 140. mjesto, Srbija je 139., a Makedonija 133. Rumunjska je blizu na 131. mjestu, a slijede Hrvatska na 128., Bugarska na 127., Grčka na 119., Albanija na 96. i Crna Gora na 60. mjestu.

***

Grčke bolnice i sudovi bili su paralizirani štrajkom u ponedjeljak, 17. rujna, kada su zaposlenici prosvjedovali protiv najnovijih mjera štednje. Sudovi će u sljedeća dva tjedna održavati samo saslušanja hitnih slučajeva, dok su liječnici u državnim bolnicama pokrenuli prosvjed u neodređenom trajanju, tijekom kojeg će obrađivati samo pacijente kojima je hitno potrebna pomoć. U međuvremenu, sindikati su za 26. rujna zakazali opću 24-satnu obustavu rada.

***

MMF je u petak, 14. rujna, objavio da je Srbija zatražila novi zajam, sedam mjeseci nakon zamrzavanja 1 milijardu eura vrijednog stand-by aranžmana uslijed neispunjavanja ranije dogovorenih fiskalnih ciljeva. Nisu otkrivene pojedinosti vezane uz ovaj zahtjev. Fond je u svojem izvješću predvidio da će BDP Srbije ove godine biti umanjen za 0,5%, dok će skroman oporavak uslijediti 2013. godine.

***

Slični članci

Loading

Bugarska je na vrhu ljestvice EU zemalja po pitanju broja radnika i tvrtki upletenih u sivu ekonomiju, navodi Svjetska banka u izvješću objavljenom prošlog tjedna. Dokument pod nazivom "Napuštanje sivila: Integracija neprijavljenog rada u Europi" navodi kako na sivu ekonomiju u toj zemlji otpada 33 posto BDP-a, a slijedi Rumunjska s 29 posto.

***

Hrvatski državni operater plinovoda potpisao je u Zagrebu u četvrtak, 13. rujna, sporazum o suradnji s poljskim kolegama i povezivanju njihovih terminala za tekući prirodni plin. Dvije će tvrtke provesti projekt vrijedan 1,1 milijardi eura na otoku Krku u Jadranskom moru, a uključivat će LNG terminal i plinsku termoelektranu. Planirani rok dovršetka projekta je 2017. godina.

(Razni izvori - 12/09/12-19/09/12)

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam