Nezaposlenost u Turskoj najniža u posljednjih 11 godina

19/09/2012

Broj registriranih radnika u Turskoj u lipnju je porastao na 24,76 milijuna. Od ostalih vijesti iz poslovanja: regija zauzima visoko mjesto po stupnju odljeva mozgova, a makedonsko je gospodarstvo ušlo u recesiju.
photo

Više od 670.000 novih radnih mjesta otvoreno je u Turskoj, čime je smanjena stopa nezaposlenosti. [Reuters]

Nezaposlenost u Turskoj dosegnula je u lipnju najnižu razinu u posljednjih 11 godina, pokazali su službeni podaci statističkog zavoda TurkStat u ponedjeljak, 17. rujna. Nezaposlenost je u tom mjesecu bez prilagodbe vrijednosti iznosila 8 posto, odnosno 1,2 posto manje u odnosu na prethodnu godinu. Ukupno je otvoreno 676.000 novih radnih mjesta, čime je ukupan broj registriranih radnika podignut na 24,76 milijuna.

***

Albansko Ministarstvo financija objavilo je u ponedjeljak, 17. rujna, kako je Austrijska lutrija pobijedila na natječaju za 10-godišnju koncesiju Nacionalne lutrije te zemlje. Austrijska tvrtka je ponudila najbolju cijenu od 3 milijuna eura i najbolje uvjete upravljanja igrama, objavilo je ministarstvo.

***

Balkanske zemlje zauzimaju visoko mjesto u svijetu na polju odlaska obrazovanih mladih ljudi za poslovima u drugim dijelovima svijeta, navodi se u nedavno objavljenom Izvješću Svjetskog gospodarskog foruma o konkurentnosti. Popis uključuje 144 zemlje, pri čemu je razina odljeva mozgova najveća u zemljama na dnu popisa.Bosna i Hercegovina zauzima 140. mjesto, Srbija je 139., a Makedonija 133. Rumunjska je blizu na 131. mjestu, a slijede Hrvatska na 128., Bugarska na 127., Grčka na 119., Albanija na 96. i Crna Gora na 60. mjestu.

***

Grčke bolnice i sudovi bili su paralizirani štrajkom u ponedjeljak, 17. rujna, kada su zaposlenici prosvjedovali protiv najnovijih mjera štednje. Sudovi će u sljedeća dva tjedna održavati samo saslušanja hitnih slučajeva, dok su liječnici u državnim bolnicama pokrenuli prosvjed u neodređenom trajanju, tijekom kojeg će obrađivati samo pacijente kojima je hitno potrebna pomoć. U međuvremenu, sindikati su za 26. rujna zakazali opću 24-satnu obustavu rada.

***

MMF je u petak, 14. rujna, objavio da je Srbija zatražila novi zajam, sedam mjeseci nakon zamrzavanja 1 milijardu eura vrijednog stand-by aranžmana uslijed neispunjavanja ranije dogovorenih fiskalnih ciljeva. Nisu otkrivene pojedinosti vezane uz ovaj zahtjev. Fond je u svojem izvješću predvidio da će BDP Srbije ove godine biti umanjen za 0,5%, dok će skroman oporavak uslijediti 2013. godine.

***

Slični članci

Loading

Bugarska je na vrhu ljestvice EU zemalja po pitanju broja radnika i tvrtki upletenih u sivu ekonomiju, navodi Svjetska banka u izvješću objavljenom prošlog tjedna. Dokument pod nazivom "Napuštanje sivila: Integracija neprijavljenog rada u Europi" navodi kako na sivu ekonomiju u toj zemlji otpada 33 posto BDP-a, a slijedi Rumunjska s 29 posto.

***

Hrvatski državni operater plinovoda potpisao je u Zagrebu u četvrtak, 13. rujna, sporazum o suradnji s poljskim kolegama i povezivanju njihovih terminala za tekući prirodni plin. Dvije će tvrtke provesti projekt vrijedan 1,1 milijardi eura na otoku Krku u Jadranskom moru, a uključivat će LNG terminal i plinsku termoelektranu. Planirani rok dovršetka projekta je 2017. godina.

(Razni izvori - 12/09/12-19/09/12)

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

EU mijenja svoj gospodarski pristup u odnosu na BalkanEU mijenja svoj gospodarski pristup u odnosu na Balkan

Unija je utvrdila nove kriterije za zemlje kandidate za članstvo i potencijalne kandidate.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Američki brod s posadom obavlja konačne pripreme za neutralizaciju najopasnijeg dijela sirijskog arsenala kemijskog oružja. Što mislite, koliko je ta operacija bitna za zaštitu civilnog stanovništva od kemijskog oružja?

Vrlo bitna
Nije pretjerano bitna
Uopće nije bitna
Ne znam