Regionalna konferencija usmjerena na organsku proizvodnju

16/05/2012

Predstavnici nekoliko zemalja regije okupili su se u Skoplju kako bi pomogli u promidžbi organske poljoprivrede. Od ostalih vijesti iz poslovanja: Sarajevo je domaćin trećeg godišnjeg Poslovnog foruma; očekuje se kako će hrvatsko gospodarstvo ove godine doživjeti pad od 1%.
photo

6. konferencija o organskoj proizvodnji hrane otvorena je u Skoplju u utorak, 15. svibnja. [Reuters]

U Skoplju je u utorak, 15. svibnja, otvorena 6. konferencija o proizvodnji organske hrane Mediteranske mreže za organsku poljoprivredu. Mreža povezuje ministarstva poljoprivrede 24 europske i sredozemne zemlje, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Cipar, Grčku, Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Tursku. Trodnevno događanje je usmjereno na poboljšanje razmjene informacija i pozitivnih praksi u sektoru te promidžbu zajedničkih strategija budućeg razvoja.

***

U Turskoj je ovog vikenda započela planirana izgradnja trećeg najduljeg tunela na svijetu. Tunel će prolaziti kroz planinu Ovit i u konačnici biti dulji od 17 km, a povezivat će okruge Rize i Erzurum. Vlasti vjeruju kako će potaknuti gospodarstvo regije balkanskog mora i rezultirati većim korištenjem luke.

***

Srbija je glavni suparnik Bugarske u privlačenju izravnih stranih ulaganja (FDI), izjavio je bugarski ministar gospodarstva Delyan Dobrev na investicijskoj konferenciji u Sofiji u petak, 11. svibnja. Napomenuo je kako je tijekom posljednjih godina njegova zemlja ostala bez više velikih ulaganja zbog konkurencije iz Srbije, Mađarske, Makedonije i Turske.

***

Sarajevo je od srijede, 16. svibnja, do petka domaćin trećeg godišnjeg Poslovnog foruma. Događanje je usmjereno na predstavljanje Bosne i Hercegovine i regije međunarodnim ulagačima, a uključivat će više od 130 projekata s područja infrastrukture, energetike, poljoprivrede, turizma, građevinarstva i financija.

***

Cipar je u petak, 11. svibnja, objavio kako je zaprimio 15 ponuda iz 13 zemalja za istraživačka bušenja u drugom krugu dodjele dozvola za iskorištavanje podmorskih ležišta nafte i plina. Vlasti navode kako je zanimanje premašilo njihova očekivanja. Kandidati uključuju Francusku, Izrael, Veliku Britaniju, Rusiju i Kanadu.

***

Izravna strana ulaganja u Turskoj prošle su godine doživjela rast od 76%, dosegavši 16 milijardi dolara, rekao je premijer Recep Tayyip Erdogan u petak, 11. svibnja. Navodi kako je zemlja od 2002. do 2011. godine privukla izravna strana ulaganja u vrijednosti od 110,5 milijardi dolara.

***

Slični članci

Loading

Hrvatsko gospodarstvo će ove godine doživjeti pad od 1%, upozorio je prošlog tjedna guverner središnje banke Željko Rohatinski. Napomenuo je kako su potrebne strukturalne reforme za poticanje rasta BDP-a, koji je prošle godine ostvario nultu stopu rasta.

***

Gospodarstvo EU trenutno je u blagoj recesiji, ali se nazire postupan oporavak, navodi Europska komisija u svojoj Proljetnoj gospodarskoj prognozi za 2012. godinu, objavljenoj u petak, 11. svibnja. Grčka je na dnu među zemljama članicama i očekuje se kako će joj BDP ove godine opasti za 4,7%. Cipar će zabilježiti negativan rast (-0.8%), dok će Bugarska i Rumunjska biti u plusu s rastom od 0,5%, odnosno 1,4%, predviđa komisija.

(Razni izvori - 09/05/12-16/05/12)

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Focus on Ukraine

Reportaža

Balkan poduzima mjere opreza protiv širenja eboleBalkan poduzima mjere opreza protiv širenja ebole

Stručnjaci upozoravaju da ebola predstavlja veliku prijetnju za regiju te bi je teroristi mogli upotrijebiti kao oružje.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) želi izmijeniti Kuran kako bi ga prilagodila svojim ekstremističkim pogledima na islam. Smatrate li da će muslimani svijeta odbaciti taj pokušaj?

Da
Ne
Ne znam