Regionalna konferencija usmjerena na organsku proizvodnju

16/05/2012

Predstavnici nekoliko zemalja regije okupili su se u Skoplju kako bi pomogli u promidžbi organske poljoprivrede. Od ostalih vijesti iz poslovanja: Sarajevo je domaćin trećeg godišnjeg Poslovnog foruma; očekuje se kako će hrvatsko gospodarstvo ove godine doživjeti pad od 1%.
photo

6. konferencija o organskoj proizvodnji hrane otvorena je u Skoplju u utorak, 15. svibnja. [Reuters]

U Skoplju je u utorak, 15. svibnja, otvorena 6. konferencija o proizvodnji organske hrane Mediteranske mreže za organsku poljoprivredu. Mreža povezuje ministarstva poljoprivrede 24 europske i sredozemne zemlje, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Cipar, Grčku, Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Tursku. Trodnevno događanje je usmjereno na poboljšanje razmjene informacija i pozitivnih praksi u sektoru te promidžbu zajedničkih strategija budućeg razvoja.

***

U Turskoj je ovog vikenda započela planirana izgradnja trećeg najduljeg tunela na svijetu. Tunel će prolaziti kroz planinu Ovit i u konačnici biti dulji od 17 km, a povezivat će okruge Rize i Erzurum. Vlasti vjeruju kako će potaknuti gospodarstvo regije balkanskog mora i rezultirati većim korištenjem luke.

***

Srbija je glavni suparnik Bugarske u privlačenju izravnih stranih ulaganja (FDI), izjavio je bugarski ministar gospodarstva Delyan Dobrev na investicijskoj konferenciji u Sofiji u petak, 11. svibnja. Napomenuo je kako je tijekom posljednjih godina njegova zemlja ostala bez više velikih ulaganja zbog konkurencije iz Srbije, Mađarske, Makedonije i Turske.

***

Sarajevo je od srijede, 16. svibnja, do petka domaćin trećeg godišnjeg Poslovnog foruma. Događanje je usmjereno na predstavljanje Bosne i Hercegovine i regije međunarodnim ulagačima, a uključivat će više od 130 projekata s područja infrastrukture, energetike, poljoprivrede, turizma, građevinarstva i financija.

***

Cipar je u petak, 11. svibnja, objavio kako je zaprimio 15 ponuda iz 13 zemalja za istraživačka bušenja u drugom krugu dodjele dozvola za iskorištavanje podmorskih ležišta nafte i plina. Vlasti navode kako je zanimanje premašilo njihova očekivanja. Kandidati uključuju Francusku, Izrael, Veliku Britaniju, Rusiju i Kanadu.

***

Izravna strana ulaganja u Turskoj prošle su godine doživjela rast od 76%, dosegavši 16 milijardi dolara, rekao je premijer Recep Tayyip Erdogan u petak, 11. svibnja. Navodi kako je zemlja od 2002. do 2011. godine privukla izravna strana ulaganja u vrijednosti od 110,5 milijardi dolara.

***

Slični članci

Loading

Hrvatsko gospodarstvo će ove godine doživjeti pad od 1%, upozorio je prošlog tjedna guverner središnje banke Željko Rohatinski. Napomenuo je kako su potrebne strukturalne reforme za poticanje rasta BDP-a, koji je prošle godine ostvario nultu stopu rasta.

***

Gospodarstvo EU trenutno je u blagoj recesiji, ali se nazire postupan oporavak, navodi Europska komisija u svojoj Proljetnoj gospodarskoj prognozi za 2012. godinu, objavljenoj u petak, 11. svibnja. Grčka je na dnu među zemljama članicama i očekuje se kako će joj BDP ove godine opasti za 4,7%. Cipar će zabilježiti negativan rast (-0.8%), dok će Bugarska i Rumunjska biti u plusu s rastom od 0,5%, odnosno 1,4%, predviđa komisija.

(Razni izvori - 09/05/12-16/05/12)

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam