Sarajevo izabrano za najbolji grad koji treba posjetiti

04/04/2012

Pobijedivši nekoliko mediteranskih lokacija, glavni grad BiH izabran je za najbolje odredište za odmor. Od ostalih vijesti iz poslovanja: američka tvrtka Chevron do kraja godine u Rumunjskoj prekida svoje aktivnosti vezane za plin iz škriljevca.
photo

Web stranica posvećena putovanjima proglasila je Sarajevo vodećom destinacijom za odmor. [arhiva]

Sarajevo je u internetskoj anketi u organizaciji foxnomad.com, stranice posvećene putovanjima, izabrano za "Najbolji grad koji treba posjetiti 2012". Glasanje je okončano u petak, 30. ožujka. Glavni grad Bosne i Hercegovine (BiH) pobijedio je u finalu portugalski Guimaraes, nakon što je u ranijim etapama natjecanja nadmašio niz mediteranskih konkurenata poput Izmira, Fethiyea, Seville i drugih.

***

Hrvatska i Slovenija najteže su pogođene svjetskom gospodarskom krizom od svih zemalja nastalih iz bivše Jugoslavije, navodi srpski analitičar Miroslav Zdravković u izvješću objavljenom u nedjelju, 1. travnja. Prema njegovim izračunima, broj zaposlenih u Hrvatskoj je od početka krize 2008. pao za 9,9%, a u Sloveniji za 9,2% - slijede Srbija sa 6,4%, Crna Gora s 3,1% te Bosna i Hercegovina s 2,6%.

***

Američka tvrtka Chevron objavila je u ponedjeljak, 2. travnja, kako do kraja godine prekida svoje aktivnosti vezane uz plin iz škriljevca u Rumunjskoj. Izjava je uslijedila nakon javnih prosvjeda uzrokovanih zabrinutošću za očuvanje okoliša. Rumunjska je krajem ožujka Chevronu izdala dozvolu za istraživanje i eksploataciju plina iz škriljevca na tri obalna područja - Vama Veche, Adamclisi i Costinesti.

***

Francuska tvrtka Michelin i srpski dužnosnici potpisali su u Pirotu u ponedjeljak, 2. travnja, memorandum o razumijevanju vezano uz 170 milijuna eura vrijedno ulaganje u širenje pogona smještenog u tom gradu, koje proizvođač automobilskih guma namjerava provesti tijekom sljedeće četiri godine. Očekuje se kako će prva etapa projekta rezultirati otvaranjem 700 novih radnih mjesta. Planovima se do 2016. predviđa povećanje proizvodnog kapaciteta pogona s 8 na 12 milijuna guma godišnje.

***

Tursko gospodarstvo je 2011. zabilježilo rast od 8,5%, pokazali su podaci statističkog ureda Turkstat u ponedjeljak, 2. travnja. BDP po glavi stanovnika prošle je godine dosegao 10.444 USD. U međuvremenu, Svjetska banka je usvojila novu četverogodišnju strategiju suradnje s Turskom, kojom se predviđa 4,45 milijardi USD sredstava za poticanje konkurentnosti i zapošljavanja, promicanje jednakosti spolova i javnih usluga te daljnje jačanje stabilnog razvoja. Cilj je podržati Tursku u ambiciji da do 2023. postane jedno od deset vodećih gospodarstava svijeta, navodi Banka.

***

Grčka, Izrael i Cipar obvezali su se u srijedu, 28. ožuka, kako će intenzivirati suradnju na istraživanju ležišta prirodnog plina nakon otkrića znatnih rezervi ugljikovodika u ekskluzivnim gospodarskim područjima Izraela i Cipra u istočnom Mediteranu te procjena o dodatnim rezervama u Grčkoj. Sporazum je postignut među ministrima energetike triju zemalja tijekom energetske konferencije u blizini Atene u organizaciji časopisa The Economist.

***

Stotine srpskih zemljoradnika blokirali su prošlog tjedna svojim traktorima Beograd i sjevernu pokrajinu Vojvodinu u znak prosvjeda protiv novog programa subvencioniranja. Vlada je njihove zahtjeve odbacila kao neutemeljene, ustvrdivši kako će novi propisi, kojima se sredstva raspodjeljuju na osnovi količine proizvedene i isporučene robe, a ne površine obradivog zemljišta, potaknuti povećanu produktivnost.

***

Slični članci

Loading

Albanska središnja banka je u četvrtak, 29. ožujka, smanjila svoju referentnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih poena na 4,25%. Potez je usmjeren na stvaranje uvjeta za ostvarivanje ciljane inflacije, kao i pružanja nužnog financijskog poticaja gospodarstvu.

***

Ruski državni div Gazprom prihvatio je smanjenje cijena svojeg prirodnog plina za Bugarsku za 11,1%, objavio je bugarski ministar gospodarstva i energetike Delyan Dobrev nakon sastanka s dužnosnicima tvrtke u Moskvi u petak, 30. ožujka. Sniženje cijena u odnosu na sadašnjih 600 USD za 1.000 kubičnih metara stupilo je na snagu 1. travnja i primjenjivat će se tijekom devet mjeseci.

(Razni izvori - 28/03/12-04/04/12)

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam