Poslovanje: Turska porinula prvi vojni brod za iskrcavanje tenkova na kopno

14/03/2012

Turska je u more porinula prvo plovilo u sklopu projekta razvoja broda za tenkovski desant. Od ostalih vijesti iz poslovanja: Fitch ima dobre vijesti za Grčku, a cijene jaja u Bugarskoj porasle su više no dvostruko.
photo

Turska je crvenim dimnim bombama proslavila dovršetak projekta novih C-151. [Reuters]

Turska je u petak, 9. ožujka, porinula prvi od osam brzih amfibijskih vojnih brodova koje namjerava izgraditi u sklopu projekta broda za tenkovski desant. C-151 je usklađen sa standardima NATO-a.

***

Međunarodna agencija Fitch Ratings prva je rejting agencija koja je Grčku uklonila iz područja bankrota. Fitch je Grčkoj u utorak, 13. ožujka, dodijelio spekulativni rejting B-, nakon što je Atena dovršila restrukturiranje duga za koje se očekuje da će dugovanje te zemlje smanjiti sa 160% BDP-a na manje od 120% BDP-a.

***

Cijene jaja su u Bugarskoj prošlog tjedna gotovo udvostručene te su mjesec dana prije Uskrsa dosezale cijenu od 0,20 eura. Poljska je obećala povećati svoj uvoz kako bi pomogla sniziti cijene. U Srbiji su cijene jaja u proteklih 20 dana porasle 20%. Stručnjaci smatraju kako su uzrok vrlo niske temperature na Balkanu tijekom veljače, čime je proizvodnja znatno smanjena.

***

Rumunjska vladajuća koalicija objavila je u ponedjeljak, 12. ožujka, odluku o povećanju cijena u javnom sektoru u lipnju, neposredno prije lokalnih izbora u zemlji. U lipnju 2010. godine plaće u javnom sektoru smanjene su za 25% kako bi se s MMF-om, Svjetskom bankom i EU implementirao sporazum o zajmu u iznosu od 20 milijardi eura.

***

Međunarodna rejting agencija Moody's je u utorak, 13. ožujka, snizila rejting Cipra na razinu "smeća" zbog velike izloženosti lokalnog bankovnog sustava Grčkoj. Rejting je snižen za jedan stupanj, s "Baa3" na "Ba1".

***

Slični članci

Loading

Kosovo ima najnižu prosječnu mjesečnu plaću na Balkanu, navodi se u izvješću prištinskog dnevnika Koha Ditore. Prosječna mjesečna plaća iznosi 290 eura, u usporedbi s 330 eura u Srbiji, 380 eura u Albaniji i Makedoniji, 390 eura u Bugarskoj, 450 eura u Bosni i Hercegovini, 480 eura u Rumunjskoj, 530 eura u Crnoj Gori te 800 eura u Hrvatskoj.

***

Treći srpsko-turski poslovni forum održan je u Beogradu u ponedjeljak, 12. ožujka. Turski veleposlanik u Srbiji Ali Riza Čolak izjavio je kako je njegova zemlja posebice zainteresirana za gradnju hotela i drugih turističkih sadržaja uz srpski dio Koridora 10.

(Razni izvori - 07/03/12-14/03/12)

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

EU mijenja svoj gospodarski pristup u odnosu na BalkanEU mijenja svoj gospodarski pristup u odnosu na Balkan

Unija je utvrdila nove kriterije za zemlje kandidate za članstvo i potencijalne kandidate.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Američki brod s posadom obavlja konačne pripreme za neutralizaciju najopasnijeg dijela sirijskog arsenala kemijskog oružja. Što mislite, koliko je ta operacija bitna za zaštitu civilnog stanovništva od kemijskog oružja?

Vrlo bitna
Nije pretjerano bitna
Uopće nije bitna
Ne znam