Poslovanje: Turska porinula prvi vojni brod za iskrcavanje tenkova na kopno

14/03/2012

Turska je u more porinula prvo plovilo u sklopu projekta razvoja broda za tenkovski desant. Od ostalih vijesti iz poslovanja: Fitch ima dobre vijesti za Grčku, a cijene jaja u Bugarskoj porasle su više no dvostruko.
photo

Turska je crvenim dimnim bombama proslavila dovršetak projekta novih C-151. [Reuters]

Turska je u petak, 9. ožujka, porinula prvi od osam brzih amfibijskih vojnih brodova koje namjerava izgraditi u sklopu projekta broda za tenkovski desant. C-151 je usklađen sa standardima NATO-a.

***

Međunarodna agencija Fitch Ratings prva je rejting agencija koja je Grčku uklonila iz područja bankrota. Fitch je Grčkoj u utorak, 13. ožujka, dodijelio spekulativni rejting B-, nakon što je Atena dovršila restrukturiranje duga za koje se očekuje da će dugovanje te zemlje smanjiti sa 160% BDP-a na manje od 120% BDP-a.

***

Cijene jaja su u Bugarskoj prošlog tjedna gotovo udvostručene te su mjesec dana prije Uskrsa dosezale cijenu od 0,20 eura. Poljska je obećala povećati svoj uvoz kako bi pomogla sniziti cijene. U Srbiji su cijene jaja u proteklih 20 dana porasle 20%. Stručnjaci smatraju kako su uzrok vrlo niske temperature na Balkanu tijekom veljače, čime je proizvodnja znatno smanjena.

***

Rumunjska vladajuća koalicija objavila je u ponedjeljak, 12. ožujka, odluku o povećanju cijena u javnom sektoru u lipnju, neposredno prije lokalnih izbora u zemlji. U lipnju 2010. godine plaće u javnom sektoru smanjene su za 25% kako bi se s MMF-om, Svjetskom bankom i EU implementirao sporazum o zajmu u iznosu od 20 milijardi eura.

***

Međunarodna rejting agencija Moody's je u utorak, 13. ožujka, snizila rejting Cipra na razinu "smeća" zbog velike izloženosti lokalnog bankovnog sustava Grčkoj. Rejting je snižen za jedan stupanj, s "Baa3" na "Ba1".

***

Slični članci

Loading

Kosovo ima najnižu prosječnu mjesečnu plaću na Balkanu, navodi se u izvješću prištinskog dnevnika Koha Ditore. Prosječna mjesečna plaća iznosi 290 eura, u usporedbi s 330 eura u Srbiji, 380 eura u Albaniji i Makedoniji, 390 eura u Bugarskoj, 450 eura u Bosni i Hercegovini, 480 eura u Rumunjskoj, 530 eura u Crnoj Gori te 800 eura u Hrvatskoj.

***

Treći srpsko-turski poslovni forum održan je u Beogradu u ponedjeljak, 12. ožujka. Turski veleposlanik u Srbiji Ali Riza Čolak izjavio je kako je njegova zemlja posebice zainteresirana za gradnju hotela i drugih turističkih sadržaja uz srpski dio Koridora 10.

(Razni izvori - 07/03/12-14/03/12)

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam