Banke postižu sporazum o Grčkoj

07/03/2012

Sporazum o zamjeni obveznica stajat će 12 banaka više od polovice vrijednosti koju drže. Od ostalih vijesti iz poslovanja: Fitch Ratings potvrdio je BBB- rejting Hrvatske, a Rumunjska nastoji postati energetski učinkovita.
photo

Bez sporazuma, koji uključuje Narodnu banku Grčke, zemlja ne bi bila u stanju osigurati drugi zajam za spašavanje. [Reuters]

Dvanaest najvećih privatnih ulagača u obveznice grčke vlade obvezalo se u ponedjeljak, 5. ožujka, sudjelovati u sporazumu o zamjeni obveznica, čime bi izgubili više od polovice vrijednosti. Među njima su njemački osiguravatelj Allianz, francuska banka BNP Paribas, njemačke banke Commerzbank i Deutsche Bank, kao i grčke Eurobank EFG i Narodna banka Grčke.

***

MMF i Kosovo postigli su u ponedjeljak, 5. svibnja, sporazum o novom standby aranžmanu. Sporazum vrijedan 107 milijuna eura uslijedio je nakon što je Fond prošlog ljeta otkazao prethodni sporazum zbog porasta plaća i do 50% u javnom sektoru, na što se odlučila vlada premijera Hashima Thacija.

***

Nevladina organizacija pozvala je Bugare i Rumunje na bojkot robe iz Nizozemske, budući da je Nizozemska ostala odlučna u stavu protiv otvaranja tržišta EU za radnike iz tih dviju zemalja, što je rezultiralo odgađanjem odluke o tom pitanju do jeseni. Organizacija Priroda za ljude izjavila je u ponedjeljak, 5. ožujka, kako bi građani trebali prestati točiti gorivo na nizozemskim crpkama i kupovati nizozemsku kozmetiku, povrće i drugu hranu.

***

Fitch Ratings je u ponedjeljak, 5. svibnja, povrdio BBB- kreditni rejting Hrvatske s negativnom prognozom uslijed znatnog proračunskog deficita i nedostatnih mjera za konsolidaciju financija u zemlji. Bugarska i Rumunjska imaju isti rejting, koji predstavlja najnižu ocjenu podobnosti za ulagače.

***

Slovenski proizvođač kućanskih uređaja Gorenje otvorio je u ponedjeljak, 5. ožujka, svoj novi proizvodni pogon u srpskom gradu Zaječaru. U pogonu će se proizvoditi sanitarna oprema i strojevi za pranje rublja, a već je otvoreno 96 od ukupno očekivanih 300 radnih mjesta.

***

Deset malih luka bit će otvoreno na jezerima Makedonije - Ohridskom, Prespanskom, Dojranskom i Mavrovskom - u sklopu napora na promidžbi turističke aktivnosti, navodi se u akcijskom planu koji je usvojilo Ministarstvo prometa i veza. Očekuje se i kako će te luke znatno unaprijediti uvjete plovidbe u zemlji.

***

Crnogorska središnja banka je u izjavi od četvrtka, 1. ožujka, objavila kako bi zemlja od MMF-a mogla zatražiti aranžman kojim bi unaprijedila svoje financijsko stanje. Izjava je uslijedila nakon sastanka guvernera središnje banke Radoja Žugića i predstavnika MMF-a u Podgorici.

***

Slični članci

Loading

Rumunjski predsjednik Traian Basescu izjavio je u ponedjeljak, 5. ožujka, kako bi njegova zemlja mogla postati energetski samodostatna do kraja desetljeća zahvaljujući otkriću znatnih zaliha plina u crnomorskim teritorijalnim vodama. Izjavu je dao nakon posjeta plinskoj platformi tvrtke ExxonMobil, naftnog diva iz SAD-a.

***

Ciparski ministar unutarnjih poslova Neoklis Sylikiotis rekao je kako je kineski CNOOC, naftni i plinski div u državnom vlasništvu, među nekoliko tvrtki koje su izrazile zanimanje za ulaganje u podmorska ležišta plina u posjedu tog otoka. Otkriće je u prosincu objavila američka tvrtka Noble Energy, a vjeruje se kako se u ležištima nalazi između 140 i 230 milijardi kubičnih metara plina.

(Razni izvori - 29/02/12-07/03/12)

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Focus on Ukraine

Reportaža

Balkan poduzima mjere opreza protiv širenja eboleBalkan poduzima mjere opreza protiv širenja ebole

Stručnjaci upozoravaju da ebola predstavlja veliku prijetnju za regiju te bi je teroristi mogli upotrijebiti kao oružje.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) želi izmijeniti Kuran kako bi ga prilagodila svojim ekstremističkim pogledima na islam. Smatrate li da će muslimani svijeta odbaciti taj pokušaj?

Da
Ne
Ne znam