Banke postižu sporazum o Grčkoj

07/03/2012

Sporazum o zamjeni obveznica stajat će 12 banaka više od polovice vrijednosti koju drže. Od ostalih vijesti iz poslovanja: Fitch Ratings potvrdio je BBB- rejting Hrvatske, a Rumunjska nastoji postati energetski učinkovita.
photo

Bez sporazuma, koji uključuje Narodnu banku Grčke, zemlja ne bi bila u stanju osigurati drugi zajam za spašavanje. [Reuters]

Dvanaest najvećih privatnih ulagača u obveznice grčke vlade obvezalo se u ponedjeljak, 5. ožujka, sudjelovati u sporazumu o zamjeni obveznica, čime bi izgubili više od polovice vrijednosti. Među njima su njemački osiguravatelj Allianz, francuska banka BNP Paribas, njemačke banke Commerzbank i Deutsche Bank, kao i grčke Eurobank EFG i Narodna banka Grčke.

***

MMF i Kosovo postigli su u ponedjeljak, 5. svibnja, sporazum o novom standby aranžmanu. Sporazum vrijedan 107 milijuna eura uslijedio je nakon što je Fond prošlog ljeta otkazao prethodni sporazum zbog porasta plaća i do 50% u javnom sektoru, na što se odlučila vlada premijera Hashima Thacija.

***

Nevladina organizacija pozvala je Bugare i Rumunje na bojkot robe iz Nizozemske, budući da je Nizozemska ostala odlučna u stavu protiv otvaranja tržišta EU za radnike iz tih dviju zemalja, što je rezultiralo odgađanjem odluke o tom pitanju do jeseni. Organizacija Priroda za ljude izjavila je u ponedjeljak, 5. ožujka, kako bi građani trebali prestati točiti gorivo na nizozemskim crpkama i kupovati nizozemsku kozmetiku, povrće i drugu hranu.

***

Fitch Ratings je u ponedjeljak, 5. svibnja, povrdio BBB- kreditni rejting Hrvatske s negativnom prognozom uslijed znatnog proračunskog deficita i nedostatnih mjera za konsolidaciju financija u zemlji. Bugarska i Rumunjska imaju isti rejting, koji predstavlja najnižu ocjenu podobnosti za ulagače.

***

Slovenski proizvođač kućanskih uređaja Gorenje otvorio je u ponedjeljak, 5. ožujka, svoj novi proizvodni pogon u srpskom gradu Zaječaru. U pogonu će se proizvoditi sanitarna oprema i strojevi za pranje rublja, a već je otvoreno 96 od ukupno očekivanih 300 radnih mjesta.

***

Deset malih luka bit će otvoreno na jezerima Makedonije - Ohridskom, Prespanskom, Dojranskom i Mavrovskom - u sklopu napora na promidžbi turističke aktivnosti, navodi se u akcijskom planu koji je usvojilo Ministarstvo prometa i veza. Očekuje se i kako će te luke znatno unaprijediti uvjete plovidbe u zemlji.

***

Crnogorska središnja banka je u izjavi od četvrtka, 1. ožujka, objavila kako bi zemlja od MMF-a mogla zatražiti aranžman kojim bi unaprijedila svoje financijsko stanje. Izjava je uslijedila nakon sastanka guvernera središnje banke Radoja Žugića i predstavnika MMF-a u Podgorici.

***

Slični članci

Loading

Rumunjski predsjednik Traian Basescu izjavio je u ponedjeljak, 5. ožujka, kako bi njegova zemlja mogla postati energetski samodostatna do kraja desetljeća zahvaljujući otkriću znatnih zaliha plina u crnomorskim teritorijalnim vodama. Izjavu je dao nakon posjeta plinskoj platformi tvrtke ExxonMobil, naftnog diva iz SAD-a.

***

Ciparski ministar unutarnjih poslova Neoklis Sylikiotis rekao je kako je kineski CNOOC, naftni i plinski div u državnom vlasništvu, među nekoliko tvrtki koje su izrazile zanimanje za ulaganje u podmorska ležišta plina u posjedu tog otoka. Otkriće je u prosincu objavila američka tvrtka Noble Energy, a vjeruje se kako se u ležištima nalazi između 140 i 230 milijardi kubičnih metara plina.

(Razni izvori - 29/02/12-07/03/12)

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam