Poslovne vijesti: Bugarska se pomiče ka valuti EU

29/01/2010

U Bugarskoj su u tijeku pripreme za pridruživanje Europskom ustroju deviznog tečaja II i eurozoni. Također u poslovnim vijestima: Europska investicijska banka odobrila kredit za Srbiju, a Rumunjska planira dati 100 milijuna eura pomoći Moldaviji.
photo

Bugarska vlada usvojila je u srijedu (27.siječnja) konvergacijski program za razdoblje 2009-2012 kako bi pripremila zemlju za pridruživanje Europskom ustroju deviznog tečaja II (ERM II) i eurozoni. Program je usmjeren na unaprjeđenje učinka BDP-a, uravnotežen proračun i stabilan vladin dug. Europska komisija procijenit će ove smjernice do konca travnja prije početka pregovora o pridruživanju ERM II.

***

Europska investicijska banka odobrila je kreditnu tranšu u iznosu 45 milijuna eura za kredite malim i srednjim poduzećima u Srbiji, kao i za lokalne vlade i kapitalne projekte. Kreditnim tranšama upravljat će Erste Banka Novi Sad (25 milijuna eura) i KBC banka (20 milijuna eura).

***

Rumunjska vlada osigurat će 100 milijuna eura financijske pomoći Moldaviji, priopćio je u srijedu (27. siječnja) predsjednik Traian Basescu. Basescu je trenutačno u službenom posjetu Moldaviji gdje razmatra proširenje gospodarskih odnosa. Jednim dijelom, financijska potpora pokrit će projekte u infrastrukturi i školstvu. Sredstva će biti dana od 2010. do 2013. godine.

***

Povjerenik EU za regionalni razvitak Pawel Samecki pozvao je hrvatske dužnosnike na ubrzanje priprema za bolje korištenje sredstava EU koje će zemlja dobiti kada se bude pridružila Uniji. Samecki je izjavio u utorak (26. siječnja) u Zagrebu kako Hrvatska može očekivati oko 2,2 milijarde eura u 2012. i 2013. godini iz financijskog paketa koji se razmatra za zemlju.

***

Slični članci

Loading

Turska vlada odlučila je ne sudjelovati na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, u Švicarskoj, koji završava u nedjelju (31. siječnja). Odluka je uslijedila nakon političke i diplomatske svađe između turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana i izraelskog predsjednika Simona Peresa na prošlogodišnjem samitu.

***

Provjerom albanskih osiguravateljskih tvrtki utvrđeno je kako je tržište bilo pogođeno globalnom financijskom krizom 2009. godine. Prošle godine tržište je zabilježilo rast od samo 11 posto, što je znatno manje nego u ranije dvije godine kada je zabilježeno povećanje za 30 posto.

(Različiti izvori –22/01/10-29/01/10)

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Trgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na BalkanuTrgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na Balkanu

Stručnjaci kažu kako suradnja u regiji između nevladinih organizacija i policije može pomoći u suzbijanju tog rastućeg problema.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Smatrate li da se poduzima dovoljno napora kako bi se ljude odvratilo od pomaganja nasilničkim ekstremističkim skupinama?

Da
Ne
Ne znam