Josipović iz Hrvatske u povijesnom posjetu RS-u

31/05/2010

SARAJEVO, Bosna i Hercegovina (BiH) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je bio u prvom predsjedničkom posjetu nekog hrvatskog predsjednika Republici Srpskoj (RS). On je u nedjelju, 30. svibnja, posjetio tri lokacije na kojima su masovno pogubljeni Srbi, Hrvati i Bošnjaci tijekom bosanskog konflikta 1992.-1995., odavši počast nedužnim žrtvama u Sijekovcu, Briševu i Kozarcu, te otvorivši novo poglavlje pomirbe i regionalne suradnje. Josipovića su pratili predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, premijer Milorad Dodik i vođa Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić. "Ovdje smo kako bismo odali počast ... i važno je da to zajedno čine pripadnici sva tri naroda", rekao je Josipović novinarima u Sijekovcu. Dodik je naglasio potrebu za koegzistencijom i pozvao Hrvate prognane iz svojih domova na povratak. U ime vlade RS-a izrazio je saučešće obiteljima žrtava, neovisno o njihovoj nacionalnosti, izrazivši uvjerenje kako će počinitelji zločina biti suočeni s pravdom. Tihić je odbacio koncept zajedničke krivnje i ustrajao na tome kako odgovornima za zločine mora biti suđeno. (RTRS, Nezavisne Novine, Fena, Reuters, AP - 30/05/10)

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Države iz regije poduzimaju mjere protiv džihadistaDržave iz regije poduzimaju mjere protiv džihadista

Stručnjaci kažu da su vladine mjere usmjerene protiv pridruživanja lokalnog stanovništva ISIL-u ključne za regionalnu borbu protiv terorizma.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Neke balkanske države surađuju u borbi protiv ilegalnih aktivnosti, kao što je računalni kriminal. Biste li željeli da se takva suradnja intenzivira?

Da
Ne
Ne znam