Planovi integriteta predstavljaju temelj za borbu protiv korupcije u Srbiji

22/03/2013

Javni sektor u Srbiji i Agencija za borbu protiv korupcije udružuju snage na otkrivanju i sprečavanju korupcije.

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda – 22/03/13

photo

Predstavnici srpske Agencije za borbu protiv korupcije surađuju s javnim institucijama na pripremi planova integriteta. [Nada Božić/SETimes]

Srbija je prva od zemalja u regiji koja sustavno koristi planove integriteta kako bi procijenila rizik i spriječila korupciju u javnom sektoru, što je ključan instrument za uspješnu borbu protiv korupcije, rekli su stručnjaci.

Prema srpskom Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji je stupio na snagu 2010. godine, planove integriteta mora pripremiti 4500 institucija, uključujući vladu, javne službe i tvrtke.

Plan integriteta identificira konkretne potencijalne rizične točke iz kojih bi korupcija mogla proizaći i razviti se, kaže Dragana Krunić, voditeljica odjela za planove integriteta u Agenciji za borbu protiv korupcije.

"Cilj je ojačati integritet institucija ... osigurati njihovo učinkovito i djelotvorno funkcioniranje. [To] se može postići uklanjanjem nepotrebnih procedura, kontroliranjem i smanjivanjem diskrecijskih ovlasti uprava te jačanjem odgovornosti zaposlenika", izjavila je Krunić za SETimes.

Krunić je rekla da planovi integriteta procjenjuju rizik na područjima koja uključuju institucionalno i financijsko upravljanje, nabavu i dokumentaciju, ljudske resurse, sigurnost, sukob interesa, primanje darova, reagiranje u situacijama kada se prijavi korupcija te na drugim područjima specifičnim za pojedine javne institucije.

Namjera je i povećati opću osviještenost o štetnim učincima korupcije kako bi se postigla nulta tolerancija prema korupciji, dodala je Krunić.

Priprema planova integriteta ima nekoliko faza. Institucije prvo provode vrednovanje i procjenu rizika, zatim pripremaju mjere za sprečavanje korupcije i konačno provode planove.

Institucije svoje planove pripremaju u suradnji s Agencijom za borbu protiv korupcije, koja ima savjetodavnu ulogu te nadzire provedbu planova.

Od veljače 2012. godine, kada se započelo sa suradnjom, Agencija je na seminarima održanim diljem Srbije obučila više od 3000 zaposlenika u javnom sektoru.

Planovi integriteta važni su za borbu Srbije protiv korupcije, rekao je Zoran Stoiljković, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Beogradu.

"Dobro upravljanje i korupcijski rizici obrnuto su proporcionalni. Ako vlada u svojem djelovanju njeguje transparentnost, nepristranost i uključivost, neće biti korupcijskih rizika", rekao je Stoiljković za SETimes.

Stoiljković je rekao kako bi vlada, da bi bila transparentna, trebala pokazati da sredstva troši razumno i kao odgovor na istinske potrebe. Nadalje, vlada bi nepristranost i uključivost trebala dokazati tako da pokaže kako je otvorena za suradnju te da u svoj rad uključi i druge organizacije poput nevladinih udruga.

Beogradsko javno prometno poduzeće jedno je od prvih koje je dovršilo plan integriteta.

U tome je sudjelovala gotovo petina od 6000 zaposlenika tvrtke koji su ispunili upitnik o korupcijskim rizicima, kaže Vesna Mihaljević, voditeljica radne skupine za tu prijevozničku tvrtku.

Slični članci

Loading

"To je bila prigoda da naše kolege iznesu svoje ideje i dojmove, te da učine nešto za ovu organizaciju i za društvo, s obzirom da je ova kompanija aktivan član društva", rekla je Mihaljević za SETimes.

Radnici GSP-a ocijenili su da je korupcija moguća u institucionalnom i financijskom upravljanju, kao i u zapošljavanju, ali ne i u upravljanju dokumentacijom i sigurnosti.

"Naš plan za nadolazeće dane jest donijeti odluku o formiranju skupine za pripremu etičkog kodeksa poslovanja; objaviti sve poslovne ugovore i dokumente o odabiru ponuda i dobavljača na internetskim stranicama tvrtke; pripremiti interne dokumente o procedurama za zapošljavanje, vrednovanje i napredovanje zaposlenika", rekla je Mihaljević.

Mihaljević je također rekla kako će se prvi rezultati projekta vidjeti u roku od godine dana.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam