Vojna suradnja Makedonije i Turske dobiva na važnosti  

19/12/2012

Nedavna donacija osam vojnih vozila najnoviji je primjer suradnje između dviju zemalja.

Aleksandar Pavlevski iz Skoplja za Southeast European Times – 19/12/12

photo

Turska je donirala milijune eura za potporu vojsci u Makedoniji. [AFP]

Makedonija i Turska produbljuju svoje vojne veze kroz ulaganja i suradnju, njegujući odnose koji Turskoj omogućuju da zadrži utjecaj na Balkanu i istovremeno jačajući veze Makedonije s tom članicom NATO-a.

Najnovija donacija – sedam lakih vozila tipa Land Rover i lako oklopno vozilo tipa Cobra, ukupne vrijednosti oko 700.000 dolara (530.000 eura), podignula je iznos turskih ulaganja u makedonsku vojsku na 18 milijuna dolara (13,6 milijuna eura).

"Vozila će biti raspoređena u postrojbe Vojske Republike Makedonije, kao važan doprinos jačanju borbene moći i mobilnosti", izjavio je za SETimes makedonski ministar obrane Fatmir Besimi.

Turska je od 1998. godine pomogla u obuci više desetaka pripadnika makedonske vojske. "Naše prijateljstvo je primjer kako surađivati u regiji", rekao je Besimi.

Gurol Sokmensuer, makedonski veleposlanik u Turskoj, izjavio je da će se suradnja nastaviti, s ciljem približavanja Makedonije članstvu u NATO-u.   

"Vojska Republike Makedonije, koja je uspješno sudjelovala u nekim aktivnostima pod okriljem mirovnih snaga UN-a, dodatno će jačati i za kratko vrijeme postići značajne rezultate na putu prema punopravnom članstvu u NATO-u, koje je odavno zaslužila", rekao je Sokmensuer. Turska je i dalje glavni zagovornik ulaska Makedonije u NATO. 

Makedonija već dugo teži članstvu u NATO-u, ali je njezin put blokiran zbog spora sa susjednom Grčkom oko imena države. Grčka tvrdi da ime ukazuje na pretenzije prema njezinoj istoimenoj pokrajini.

"Makedonija je ozbiljan kandidat za članstvo u NATO-u, čiji je Turska član već dugo vremena", izjavio je za SETimes Shenol Memesh, predsjednik nevladine udruge Mustafa Kemal Ataturk iz Bitole.

"Opremljena i obučena vojska je prvi uvjet za članstvo, i da nije političkog uplitanja, već bismo bili dio zajedničkog sustava obrane. Zahvaljujući Turskoj i još nekolicini zemalja, [vojska] stoji na vlastitim nogama kao mala, ali dobro obučena vojska", rekao je Memesh.  

Turska podupire Makedoniju jer ta zemlja predstavlja geopolitičku arteriju u regiji, razdvajajući Grčku i Srbiju. U Makedoniji živi oko 100.000 Turaka, a još je više Makedonaca preselilo u Tursku.

"Činjenica da je Turska kao članica NATO-a u Partnerstvu za mir, čiji je Republika Makedonija također član, i da nas naziva našim imenom Makedonija, ukazuje na stajalište Turske prema našoj zemlji", izjavila je za SETimes Frosina Remenski, profesorica na Fakultetu sigurnosti u Skoplju.

Slični članci

Loading

"Suradnja Turske i Makedonije na području obrane i sigurnosti postoji već dugo i temeljena je na gospodarskim odnosima i vezama između ljudi. Makedonci smatraju Tursku snažnim pristašom i lobistom za naše članstvo u NATO-u", rekla je Remenski.

"Donacije, zajednički projekti u području obrane i sigurnosti, obuka i obrazovanje vojnog i tehničkog osoblja naše vojske u Turskoj pridonose jačanju suradnje i reformama koje trebaju biti provedene u području obrane. Turska će u desetljeću koje slijedi biti ključni čimbenik sigurnosti u regiji Crnog mora", rekla je Remenski.

Neki Turci koji žive u Makedoniji kažu da suradnja predstavlja ohrabrenje.

"Prijateljstvo i rodbinske veze prvi su i glavni razlog za suradnju, a iz tih veza proizlaze i kulturne, obrazovne te, iznad svega, poslovne veze", izjavio je Kujtim Hamza, koji je prije šest mjeseci preselio iz Turske u Skoplje kako bi otvorio tvrtku koja prodaje sušeno voće i začine.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Focus on Ukraine

Reportaža

Balkan poduzima mjere opreza protiv širenja eboleBalkan poduzima mjere opreza protiv širenja ebole

Stručnjaci upozoravaju da ebola predstavlja veliku prijetnju za regiju te bi je teroristi mogli upotrijebiti kao oružje.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) želi izmijeniti Kuran kako bi ga prilagodila svojim ekstremističkim pogledima na islam. Smatrate li da će muslimani svijeta odbaciti taj pokušaj?

Da
Ne
Ne znam