Vojna suradnja Makedonije i Turske dobiva na važnosti  

19/12/2012

Nedavna donacija osam vojnih vozila najnoviji je primjer suradnje između dviju zemalja.

Aleksandar Pavlevski iz Skoplja za Southeast European Times – 19/12/12

photo

Turska je donirala milijune eura za potporu vojsci u Makedoniji. [AFP]

Makedonija i Turska produbljuju svoje vojne veze kroz ulaganja i suradnju, njegujući odnose koji Turskoj omogućuju da zadrži utjecaj na Balkanu i istovremeno jačajući veze Makedonije s tom članicom NATO-a.

Najnovija donacija – sedam lakih vozila tipa Land Rover i lako oklopno vozilo tipa Cobra, ukupne vrijednosti oko 700.000 dolara (530.000 eura), podignula je iznos turskih ulaganja u makedonsku vojsku na 18 milijuna dolara (13,6 milijuna eura).

"Vozila će biti raspoređena u postrojbe Vojske Republike Makedonije, kao važan doprinos jačanju borbene moći i mobilnosti", izjavio je za SETimes makedonski ministar obrane Fatmir Besimi.

Turska je od 1998. godine pomogla u obuci više desetaka pripadnika makedonske vojske. "Naše prijateljstvo je primjer kako surađivati u regiji", rekao je Besimi.

Gurol Sokmensuer, makedonski veleposlanik u Turskoj, izjavio je da će se suradnja nastaviti, s ciljem približavanja Makedonije članstvu u NATO-u.   

"Vojska Republike Makedonije, koja je uspješno sudjelovala u nekim aktivnostima pod okriljem mirovnih snaga UN-a, dodatno će jačati i za kratko vrijeme postići značajne rezultate na putu prema punopravnom članstvu u NATO-u, koje je odavno zaslužila", rekao je Sokmensuer. Turska je i dalje glavni zagovornik ulaska Makedonije u NATO. 

Makedonija već dugo teži članstvu u NATO-u, ali je njezin put blokiran zbog spora sa susjednom Grčkom oko imena države. Grčka tvrdi da ime ukazuje na pretenzije prema njezinoj istoimenoj pokrajini.

"Makedonija je ozbiljan kandidat za članstvo u NATO-u, čiji je Turska član već dugo vremena", izjavio je za SETimes Shenol Memesh, predsjednik nevladine udruge Mustafa Kemal Ataturk iz Bitole.

"Opremljena i obučena vojska je prvi uvjet za članstvo, i da nije političkog uplitanja, već bismo bili dio zajedničkog sustava obrane. Zahvaljujući Turskoj i još nekolicini zemalja, [vojska] stoji na vlastitim nogama kao mala, ali dobro obučena vojska", rekao je Memesh.  

Turska podupire Makedoniju jer ta zemlja predstavlja geopolitičku arteriju u regiji, razdvajajući Grčku i Srbiju. U Makedoniji živi oko 100.000 Turaka, a još je više Makedonaca preselilo u Tursku.

"Činjenica da je Turska kao članica NATO-a u Partnerstvu za mir, čiji je Republika Makedonija također član, i da nas naziva našim imenom Makedonija, ukazuje na stajalište Turske prema našoj zemlji", izjavila je za SETimes Frosina Remenski, profesorica na Fakultetu sigurnosti u Skoplju.

Slični članci

Loading

"Suradnja Turske i Makedonije na području obrane i sigurnosti postoji već dugo i temeljena je na gospodarskim odnosima i vezama između ljudi. Makedonci smatraju Tursku snažnim pristašom i lobistom za naše članstvo u NATO-u", rekla je Remenski.

"Donacije, zajednički projekti u području obrane i sigurnosti, obuka i obrazovanje vojnog i tehničkog osoblja naše vojske u Turskoj pridonose jačanju suradnje i reformama koje trebaju biti provedene u području obrane. Turska će u desetljeću koje slijedi biti ključni čimbenik sigurnosti u regiji Crnog mora", rekla je Remenski.

Neki Turci koji žive u Makedoniji kažu da suradnja predstavlja ohrabrenje.

"Prijateljstvo i rodbinske veze prvi su i glavni razlog za suradnju, a iz tih veza proizlaze i kulturne, obrazovne te, iznad svega, poslovne veze", izjavio je Kujtim Hamza, koji je prije šest mjeseci preselio iz Turske u Skoplje kako bi otvorio tvrtku koja prodaje sušeno voće i začine.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam