Suđenje u Makedoniji demonstrira 'zrelost' te države

21/09/2012

U tijeku je suđenje skupini kriminalaca koja je navodno terorizirala istočni dio Makedonije.

Goran Trajkov za Southeast European Times iz Skoplja -- 21/09/12

photo

Skupina je optužena zbog vlasništva nad nekoliko ilegalnih kockarnica diljem države. [arhivska fotografija]

U okviru jedne od najvećih akcija za razbijanje organiziranog kriminala u Makedoniji, u tijeku je suđenje protiv 16 optuženika za nasilna i financijska kaznena djela. Analitičari tvrde da suđenje pokazuje da ta zemlja započinje s intenzivnijom borbom protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Policijska akcija "Detonator", koja je pokrenuta u ožujku, provedena je u nekoliko gradova u istočnoj Makedoniji. Rezultirala je zapljenom više od 1.000 poker-aparata, kao i smjenom zapovjednika nekoliko policijskih postaja, kao i načelnika policije u Štipu.

Skupina je optužena za pranje novca, zelenaštvo, reketarenje, iznudu i pokušaj ubojstva.

"Za zrelost države je dobro da je došlo do te akcije, jer moramo raditi na prevenciji kriminala na svim razinama. Mislim da to pokazuje da naša država punom snagom radi na [borbi protiv organiziranog kriminala]", izjavio je za SETimes Stojan Slaveski, dekan Fakulteta za kriminalistiku na Europskom sveučilištu u Skoplju.

Optužba tvrdi da je skupina Titan bila organizirana u nekoliko gradova gdje su se bavili iznudama, reketarenjem i pranjem novca. Imala je u vlasništvu i ilegalne kockarnice.

Članovi skupine su navodno bili umiješani u krivotvorenje eura, te su sudjelovali u proizvodnji i prodaji narkotika, psihotropnih tvari i sastojaka.

Svi su optuženici na suđenju koje je započelo 12. rujna izjavili da nisu krivi za ono za što ih se optužuje. Od 16 optuženika, dvojica -- Saško Stojčev i Simeon Mihajlov -- i dalje su u bijegu.

Nakon što su se pojavila ova nagađanja, Ministarstvo unutarnjih poslova je smijenilo zapovjednike 13 policijskih postaja i načelnika policije u gradu Štipu.

Istraga je pokazala kako u 77 slučajeva policijski službenici nisu reagirali na primjeren način na pritužbe građana da im je ta kriminalna skupina nanijela štetu. Kaznena djela su zamijenjena blažim prijestupima, dok su prijave pretvorene u "pritužbe".

Slični članci

Loading

Makedonska ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska rekla je da akcija pokazuje da neće uspjeti oni koji se od odgovornosti za zločine skrivaju iza političke pripadnosti ili zanimanja.

Međutim, dodao je Slaveski, država još nije obavila sav posao. "Moramo provesti dublju analizu kako bismo otkrili tko je podupirao te kriminalce. Tko ih je pratio i pružao im podršku na određeni način? U potpunosti podupirem akciju, ali ne smijemo stati", rekao je za SETimes.

Neki se građani slažu s takvim mišljenjem.

"Još uvijek postoje mjesta gdje možete ilegalno igrati poker ili koristiti aparate. Nakon ove akcije, ljudi su spremniji prijaviti takve slučajeve policiji, bez straha da će im se netko osvetiti. A to je dobro. No, ipak, moramo nastaviti sa 'čišćenjem'", rekao je za SETimes Dimitar Velkovich, student iz Kumanova.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam