Škola za europske integracije potiče međuetničko učenje

19/09/2012

Škola u trajanju od tri mjeseca predstavlja prigodu da lokalno stanovništvo različite etničke pripadnosti uči o EU te da se promiče integracija Kosova u EU.

Muhamet Brajshori za Southeast European Times iz Prištine -- 19/09/12

photo

Škola za europske integracije sve se više fokusira na sudionike iz redova pripadnika manjina, prije svih Srbe. [Laura Hasani/SETimes]

Kosovska zaklada civilnog društva (KCSF) osnovala je Školu za europske integracije 2005. godine kako bi u kosovskom društvu unaprijedila znanje o EU, kao i integracijske procese.

Od tada je taj tromjesečni program pohađalo 820 ljudi iz raznih područja, od javne uprave do civilnog društva i medija, poslovnog svijeta, te profesionalnih i međunarodnih organizacija na Kosovu.

Ističe se po tome što ljudima iz različitih okruženja nudi mogućnost za razmjenu stajališta i međusobno upoznavanje, kaže Fatmir Curri, programski koordinator koji je u projekt škole uključen od samog početka.

"Time što sudjeluju u raspravama, sudionici potiču aktivan dijalog i blisku komunikaciju s drugim sudionicima", rekao je Curri za SETimes.

Curri je rekao da je zajednička nit koja povezuje sudionike škole želja za učenjem o EU i za promicanjem integracije Kosova u EU.

"Znanje o EU daje dobru lekciju o suživotu i funkcioniranju društva. Nudimo inkluzivno okruženje, a ne okruženje koje bi isključivalo bilo koga, a zatim prepuštamo ljudskoj prirodi da iskoristi život najbolje što može", rekao je Curri.

Iako su neki od sudionika pripadnici kosovskih manjina, prije svega Srbi, dužnosnici zaklade kažu da žele povećati broj pripadnika manjina koji sudjeluju u programu.

"Oni koji sudjeluju najčešće su vrlo dobro integrirani u skupinu. Međutim, željeli bismo imati puno više prijavljenih iz redova manjina. … Čini se da se manjine bolje osjećaju u modulima učenja koji su organizirani posebno za njih", rekao je Curri.

Sudionici kažu da im je posebno dragocjeno učenje o iskustvima u EU koja su dovela do savladavanja etničkih napetosti.

"Aktivnosti kao što je ova škola, koje promiču vrijednosti i važnost europskih integracija, imaju ključnu ulogu u daljnjem razvoju suživota u zajednici i izgradnji međuetničkih odnosa", izjavio je za SETimes Granit Ternava, sudionik škole i prvostupnik s područja političkih znanosti.

Curri je rekao da će škola, osim etničke komponente, započeti s provedbom novog programa s jednim osnovnim i jednim naprednim modulom kako bi odgovorila na potrebu za uključivanjem više profesionalaca.

"Glavni cilj škole je pripremiti buduće vođe da razumiju izazov europskih integracija", rekao je Curri.

Slični članci

Loading

Dragana Trajković (23), studentica ekonomije iz Gračanice i Srpkinja, rekla je da je zanimaju aktivnosti u kojima Srbi i Albanci spremnije komuniciraju i uče, počevši od neutralnih tema.

"Pitanja poput ekonomije pomažu u razumijevanju problema i izazova s kojima se suočava svatko od nas, tako da se među nama mogu graditi mostovi", rekla je Trajković za SETimes.

Aca Aleksandrijević (18), također iz Gračanice, rekao je da je sudjelovao upravo u takvim aktivnostima.

"U Gnjilanu, ili ovdje u Gračanici, nekoliko smo puta sudjelovali u aktivnostima u kojima smo mogli susresti Albance, ali zbog toga što ne idemo u iste škole, iz više je razloga teško razviti nešto više od tih aktivnosti", rekao je Aleksandrijević.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam