Crna Gora osniva prvu stambenu štedionicu

14/09/2012

Nova institucija liberalizirat će tržište stambenih kredita i omogućiti građanima i tvrtkama dobivanje hipotekarnih kredita.

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 14/09/12

photo

Stručnjaci za nekretnine očekuju da će cijene stambenog prostora za mnoge Crnogorce postati pristupačnije ukoliko budu štedjeli u novoj stambenoj štedionici. [Nada Božić/SETimes]

Crnogorci će uskoro biti u mogućnosti štedjeti u prvoj stambenoj štedionici u zemlji nakon što ona bude otvorena u idućim mjesecima, čime će proces dobivanja kredita za kupnju ili obnovu stambenog prostora ili kupnju građevinskog materijala postati lakši i pristupačniji.

Stambene štedionice nude bolje uvjete za hipotekarne kredite od komercijalnih banaka, tvrde u crnogorskom Fondu solidarnosti za stambenu izgradnju, koji je i došao na ideju pokretanja te inicijative.

"Stambene štedionice predstavljaju specijalizirane kreditne institucije koje uzimaju pologe, provode kreditne i druge aktivnosti u cilju rješavanja ili unaprjeđenja stambenih potreba svojih klijenata", izjavio je za SETimes Mijat Mijatović, predstavnik Fonda i koordinator buduće stambene štedionice.

Mijatović je rekao da stambene štedionice rade na principu da razlika između aktivne i pasivne kamatne stope ne smije prelaziti tri posto.

Krediti komercijalnih banaka su dostupni, ali i skupi; kamatne stope kreću se između 7,5 i 10 posto, a rok za otplatu kredita najčešće je ograničen na 10 do 15 godina.

Stambena štedionica se osniva, rekao je Mijatović, kako bi se poboljšale stambene mogućnosti za srednju klasu i za građane koji su suočeni s financijskim teškoćama i nisu u mogućnosti riješiti stambeno pitanje pod sadašnjim uvjetima.

Klijenti stambene štedionice morat će štedjeti dvije godine prije podnošenja zahtjeva za hipotekarni kredit. Oni kojima je potrebno refinanciranje po postojećim kreditima dobivenim od treće strane mogu podnijeti zahtjev i ranije.

Građani smatraju da će osnivanje stambene štedionice značajno olakšati dobivanje stambenog prostora, što je postalo rastući problem za mlade.

Slobodanka Vojinović (58), umirovljenica iz Pljevlje, izjavila je kako sada postoji šansa da bi njezin sin Vojin mogao kupiti stan. Pojasnila je kako su mu komercijalne banke odbile dati hipotekarni kredit zbog male plaće i starosne dobi njegovih roditelja.

"Možemo izdvojiti nešto novca, ali nemamo kreditni bonitet. Ukoliko nova stambena štedionica ponudi bolje uvjete, dobit ćemo priliku uzeti kredit i kupiti stan za našeg sina u Podgorici", izjavila je Vojinović za SETimes.

Hrvatska predvodi u regiji, usvajanjem Zakona o stambenoj štednji i državnim poticajima, kojim se potiče štednja za potrebe rješavanja stambenog pitanja za sve građane, bez obzira na njihovu dob.

Potencijalni korisnici kredita mogu štedjeti dvije, pet, sedam ili deset godina. Članovi obitelji koji štede samostalno mogu udružiti novac u obiteljsku štednju i pomoći jednom članu u dobivanju povoljnog hipotekarnog kredita.

Sinergija je ključ za uspjeh stambenih štedionica u Hrvatskoj, kaže Katarina Šobat, direktorica Prve stambene štedionice u Zagrebu.

Slični članci

Loading

"Sve u svemu, stambena štedionica nudi sigurnost, dobar povrat ulaganja, stvara važnu naviku štednje i omogućava povoljne cijene za kupnju, proširenje i obnovu stambenog prostora te [nabavu] opreme za stan", izjavila je Šobat za SETimes.

Banke u BiH izrazile su spremnost na osnivanje stambenih štedionica, ali za to još uvijek ne postoji pravni okvir.

Situacija je slična i u Srbiji, kaže Kaća Lazarević, ravnateljica i osnivačica agencije za nekretnine "Alka" iz Beograda.

"Država bi trebala pomoći ulaganjima i pregovarati s bankama kako bi se promijenila sadašnja situacija, u kojoj imamo najviše kamatne stope u regiji, da se one barem izjednače s onima kod naših susjeda", izjavila je Lazarević za SETimes.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam