Odluka njemačkog suda pružila nadu za eurozonu

13/09/2012

Njemački ustavni sud dao je u srijedu zeleno svjetlo da ta zemlja ratificira Europski stabilizacijski mehanizam, ključni instrument za rješavanje krize u eurozoni.

Svetla Dimitrova za Southeast European Times iz Sofije -- 13/09/12

photo

Zastave europskih država vijore se u blizini simbola eura ispred zgrade Europskog parlamenta u Bruxellesu. [Reuters]

Odluka njemačkog Ustavnog suda u srijedu (12. rujna) uklonila je zapreku da Berlin ratificira stalni fond spasa za eurozonu, Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), i europski fiskalni ugovor, što je naišlo na odobravanje kod kuće i u inozemstvu.

Odluka od srijede uslijedila je kao odgovor na pravne tužbe koje su imale za cilj spriječiti da njemački predsjednik Joachim Gauck ratificira ESM i fiskalni ugovor, koji se smatraju ključnim za rješavanje krize u 17-članoj eurozoni.

Iako je odbacio primjedbe, sud je rekao da njemački doprinos ESM-u ne može prijeći 190 milijardi eura. Svako povećanje obveza te zemlje iznad te granice zahtijevalo bi izričitu suglasnost njemačkog parlamenta, rekli su suci, naglašavajući da oba parlamentarna doma trebaju biti u potpunosti informirana.

Odluka suda povećala je nade u krizom pogođenoj Grčkoj.

"Ako se odluke donose na političkoj razini, Grčka će moći disati", izjavio je za SETimes George Tzogopoulos, znanstveni suradnik u Helenskoj zakladi za europsku i vanjsku politiku sa sjedištem u Ateni. "To ne znači da zemlja ne treba ostati predana reformama. Ozračje se ponovno može promijeniti na njezinu štetu. To je sada stvarno posljednja šansa", rekao je.

Antonis Klapsis, voditelj istraživanja u Institutu za demokraciju Konstandinos Karamanlis u Ateni, organizacije vladajuće stranke Nova demokracija, izjavio je za SETimes da je ta odluka spas za Grčku.

"Negativna odluka imala bi katastrofalne posljedice za stabilnost eura, a možda i za stabilnost EU kao cjeline. Postalo je jasno da ono što Europi treba jest više solidarnosti", istaknuo je.

S obzirom da Njemačka -- najveće europsko gospodarstvo koje najviše pridonosi paketima gospodarskog spasa – sada može slobodno nastaviti pomagati posrnulim europskim gospodarstvima, kaže da je "gotovo sigurno da će ostale zemlje sjeverne Evrope, koje su skeptične, također nastaviti s tim planom".

Daniel Daianu, bivši rumunjski ministar financija i bivši zastupnik u Europskom parlamentu, također je pohvalio odluku suda, rekavši da je "od ogromnog značaja".

"To donosi zakonitost ESM-a u Njemačkoj u trenutku kada ne mali broj ljudi u Njemačkoj postavlja pitanje posebnih operacija Europske središnje banke, koje su pokrenute tijekom mandata Marija Draghija, a da ne spominjem fiskalne transfere", rekao je za SETimes.

"To također potvrđuje, u pravnom smislu, prostor koji Njemačka ima za potporu ostalim zemljama u slučaju potrebe ... Ne manje važno, negativna odluka suda bila bi strašan udarac za eurozonu, sa širokim učincima poremećaja."

Presuda ustavnog suda na 85 stranica poziva Berlin da osigura da zemlja ima mogućnost povući se iz sporazuma u slučaju ugrožavanja njezinih interesa.

"Savezna Republika Njemačka mora jasno reći da ne želi biti vezana ugovorom o ESM-u kao cjelinom, ako bi se neka rezerviranost pokazala neučinkovitom", rekao je predsjednik Ustavnog suda Andreas Vosskuhle čitajući presudu.

Njemačka bi sada, kao posljednja država članica ESM-a, trebala ratificirati taj sporazum, prije nego što mehanizam, koji ima maksimalni kreditni kapacitet od 500 milijardi eura, postane operativan idućeg mjeseca.

Predsjednik Europske komisije (EK) Jose Manuel Barroso i luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, predsjedatelj Eurogrupe ministara financija eurozone, pozdravili su tu dugo očekivanu odluku koja je naišla i na odobravanje članova Europskog parlamenta, koji su nazočili Barrosovu govoru.

Daianu je povukao paralelu između odluke njemačkog suda i Barrosova govora u EP-u, izražavajući potporu pozivu predsjednika EK na široku javnu raspravu o transformaciji EU u "federaciju nacionalnih država" i o stvaranju bankarske i fiskalne unije.

"Po mojem mišljenju, važno je da vodeći političari iz cijele EU daju svoj glas za više Europe, za produbljivanje integracije koja bi trebala ići dalje od fiskalnog ugovora. Ugovor nije sinonim za fiskalnu uniju i neće na pravi način pomoći po pitanju bankarske unije", rekao je.

Kriza je utjecala na tvrtke ne samo u 17-članom klubu, nego i u ostalim zemljama EU, koje se još nisu pridružile.

Slični članci

Loading

Rada Marinova (54) vlasnica je male tvrtke za oglašavanje u Sofiji. Kada je kriza započela, imala je pet zaposlenih. Danas je sama.

"Moj posao je teško pogođen krizom. Stvari su se počele pogoršavati krajem 2008. godine, a onda, kada je započela kriza u eurozoni, stvari su se samo nastavile pogoršavati", izjavila je za SETimes.

"Moje poslovanje smanjilo se oko šest puta u protekle tri godine. Stoga se itekako nadam da će konačna ratifikacija ESM-a pomoći u sprječavanju daljnjeg pogoršanja, s obzirom da nam je život u Bugarskoj postao vrlo težak, iako čak i nismo u eurozoni."

Dopisnik SETimesa iz Atene Andy Dabilis pridonio je ovom izvješću.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam