Makedonski forum pruža mladeži osjećaj zajednice

12/09/2012

Nevladina udruga promiče demokraciju i dobro upravljanje, rješavanje sukoba i građansko angažiranje među makedonskom mladeži.

Marina Stojanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 12/09/12

photo

OFM ima oko 100 članova koji mogu glasovati u skupštini te organizacije. [OFM]

Obrazovni forum mladih (OFM) osnovan je 1998. godine, otkad se integrirao u makedonsko društvo dajući mladoj populaciji u zemlji snažnu zajednicu koja promiče toleranciju, omogućuje im da artikuliraju svoje probleme i pruža pomoć u pronalaženju rješenja.

Temeljen na ideji debate, OFM je član Međunarodne udruge debatnog obrazovanja, te slijedi globalne formate i standarde u provedbi debatnog programa u Makedoniji.

"Organizacija ima oko 100 punoljetnih članova koji imaju pravo glasovanja u Skupštini OFM-a, koja je najviše tijelo organizacije. Postoji više od 800 volontera i korisnika programa godišnje, koji djeluju u 14 gradova diljem zemlje", izjavio je za SETimes Marjan Zabrčanec, izvršni ravnatelj Obrazovnog foruma mladih.

Od osnivanja organizacije, više od 15.000 srednjoškolaca i studenata nazočilo je programima obuke. Mnogi od njih, kao što su Neformalno obrazovanje, Mladi i politika obrazovanja ili Omladinski aktivizam, organizirani su s ciljem upoznavanja što većeg broja mladih s njihovim pravima, omogućujući im da izraze svoje probleme i pronađu rješenja kroz raspravu.

"Razgovori, rasprave i argumenti dio su svakodnevnog života makedonske mladeži. Mladi prakticiraju različite oblike komunikacije u školi, u okviru svojih obitelji, sa svojim vršnjacima, a ponajviše na internetu, kroz društvene mreže. Ono na što je OFM usredotočen i što podučavamo je ova vrsta organiziranog i strukturiranog razgovora, poznatog kao debata", rekao je Zabrčanec.

photo

Studenti sudjeluju u raspravi o etičkim kodeksima u jugoistočnoj Europi. [OFM]

"Iskustvo i znanje koje sam dobila [kroz OFM] bit će od iznimne važnosti za mene u budućnosti. To je organizacija koja nudi neformalno obrazovanje, jedna od rijetkih u Makedoniji. To je također i multietnička organizacija koja nastoji ukinuti granice između mladih zbog njihova etničkog porijekla", izjavila je 20-godišnja Ana Nesoska, koja dvije godine sudjeluje u radu foruma.

Osim poticanja mladih da sudjeluju u donošenju odluka i pronalaženju rješenja koja se odnose na njih, OFM radi i na području očuvanja slobode govora.

"Kao odgovor na rastuća ograničenja u tradicionalnim medijima, mi smo u 2011. godini osnovali vlastiti novi medij, prvi omladinski internetski radio u Makedoniji. OFM Radio mjesečno posjećuje više od 12.000 mladih, a brojni mladi iz mnogih makedonskih gradova … sudjeluju u stvaranju njegova programa", rekao je Zabrčanec za SETimes.

I članovi OFM-a i korisnici programa dolaze iz različitih etničkih zajednica i kultura te predstavljaju različite društvene, vjerske i političke skupine i zajednice. Tijekom prošlogodišnjih nemira u Skoplju izazvanih tučnjavama srednjoškolaca u gradskim autobusima, članovi OFM-a bili su među prvima, kao skupina mješovite etničke strukture, koji su potaknuli raspravu između skupina.

Slični članci

Loading

"Okruženje, obitelj i škola također imaju snažan utjecaj na međusobno poštivanje između mladih iz različitih zajednica. Uspješna integracija bit će moguća tek kada svi ovi čimbenici budu pridonijeli pokretanju komunikacije i interakcije između različitosti", rekao je Zabrčanec.

Makedonija je jedna od rijetkih zemalja na Balkanu, ako ne i u Europi, u kojoj udruge mladih gotovo ne postoje, dok se oblici u kojima postoje ne razlikuju bitno od onih iz razdoblja socijalizma.

"Upravo će zato OFM nastaviti s razvojem debatnih programa u Makedoniji, usmjeravajući se osobito na stvaranje studentskih debatnih klubova na sveučilištima, istovremeno jačajući klubove Učimo pravo, u kojima proučavamo i vježbamo demokraciju mladih. OFM će raditi sa svojim partnerima u pravcu stvaranja krovne nacionalne organizacije mladih i na provedbi pluralizma u udrugama srednjoškolaca i sveučilišnih studenata", rekao je.

Ta je organizacija aktivna i u brojnim regionalnim i međunarodnim projektima. Također je član Protukorupcijske studentske mreže u jugoistočnoj Europi, koja istražuje korupciju u sustavu visokog obrazovanja u Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Moldaviji.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Focus on Ukraine

Reportaža

Balkan poduzima mjere opreza protiv širenja eboleBalkan poduzima mjere opreza protiv širenja ebole

Stručnjaci upozoravaju da ebola predstavlja veliku prijetnju za regiju te bi je teroristi mogli upotrijebiti kao oružje.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) želi izmijeniti Kuran kako bi ga prilagodila svojim ekstremističkim pogledima na islam. Smatrate li da će muslimani svijeta odbaciti taj pokušaj?

Da
Ne
Ne znam