Makedonski forum pruža mladeži osjećaj zajednice

12/09/2012

Nevladina udruga promiče demokraciju i dobro upravljanje, rješavanje sukoba i građansko angažiranje među makedonskom mladeži.

Marina Stojanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 12/09/12

photo

OFM ima oko 100 članova koji mogu glasovati u skupštini te organizacije. [OFM]

Obrazovni forum mladih (OFM) osnovan je 1998. godine, otkad se integrirao u makedonsko društvo dajući mladoj populaciji u zemlji snažnu zajednicu koja promiče toleranciju, omogućuje im da artikuliraju svoje probleme i pruža pomoć u pronalaženju rješenja.

Temeljen na ideji debate, OFM je član Međunarodne udruge debatnog obrazovanja, te slijedi globalne formate i standarde u provedbi debatnog programa u Makedoniji.

"Organizacija ima oko 100 punoljetnih članova koji imaju pravo glasovanja u Skupštini OFM-a, koja je najviše tijelo organizacije. Postoji više od 800 volontera i korisnika programa godišnje, koji djeluju u 14 gradova diljem zemlje", izjavio je za SETimes Marjan Zabrčanec, izvršni ravnatelj Obrazovnog foruma mladih.

Od osnivanja organizacije, više od 15.000 srednjoškolaca i studenata nazočilo je programima obuke. Mnogi od njih, kao što su Neformalno obrazovanje, Mladi i politika obrazovanja ili Omladinski aktivizam, organizirani su s ciljem upoznavanja što većeg broja mladih s njihovim pravima, omogućujući im da izraze svoje probleme i pronađu rješenja kroz raspravu.

"Razgovori, rasprave i argumenti dio su svakodnevnog života makedonske mladeži. Mladi prakticiraju različite oblike komunikacije u školi, u okviru svojih obitelji, sa svojim vršnjacima, a ponajviše na internetu, kroz društvene mreže. Ono na što je OFM usredotočen i što podučavamo je ova vrsta organiziranog i strukturiranog razgovora, poznatog kao debata", rekao je Zabrčanec.

photo

Studenti sudjeluju u raspravi o etičkim kodeksima u jugoistočnoj Europi. [OFM]

"Iskustvo i znanje koje sam dobila [kroz OFM] bit će od iznimne važnosti za mene u budućnosti. To je organizacija koja nudi neformalno obrazovanje, jedna od rijetkih u Makedoniji. To je također i multietnička organizacija koja nastoji ukinuti granice između mladih zbog njihova etničkog porijekla", izjavila je 20-godišnja Ana Nesoska, koja dvije godine sudjeluje u radu foruma.

Osim poticanja mladih da sudjeluju u donošenju odluka i pronalaženju rješenja koja se odnose na njih, OFM radi i na području očuvanja slobode govora.

"Kao odgovor na rastuća ograničenja u tradicionalnim medijima, mi smo u 2011. godini osnovali vlastiti novi medij, prvi omladinski internetski radio u Makedoniji. OFM Radio mjesečno posjećuje više od 12.000 mladih, a brojni mladi iz mnogih makedonskih gradova … sudjeluju u stvaranju njegova programa", rekao je Zabrčanec za SETimes.

I članovi OFM-a i korisnici programa dolaze iz različitih etničkih zajednica i kultura te predstavljaju različite društvene, vjerske i političke skupine i zajednice. Tijekom prošlogodišnjih nemira u Skoplju izazvanih tučnjavama srednjoškolaca u gradskim autobusima, članovi OFM-a bili su među prvima, kao skupina mješovite etničke strukture, koji su potaknuli raspravu između skupina.

Slični članci

Loading

"Okruženje, obitelj i škola također imaju snažan utjecaj na međusobno poštivanje između mladih iz različitih zajednica. Uspješna integracija bit će moguća tek kada svi ovi čimbenici budu pridonijeli pokretanju komunikacije i interakcije između različitosti", rekao je Zabrčanec.

Makedonija je jedna od rijetkih zemalja na Balkanu, ako ne i u Europi, u kojoj udruge mladih gotovo ne postoje, dok se oblici u kojima postoje ne razlikuju bitno od onih iz razdoblja socijalizma.

"Upravo će zato OFM nastaviti s razvojem debatnih programa u Makedoniji, usmjeravajući se osobito na stvaranje studentskih debatnih klubova na sveučilištima, istovremeno jačajući klubove Učimo pravo, u kojima proučavamo i vježbamo demokraciju mladih. OFM će raditi sa svojim partnerima u pravcu stvaranja krovne nacionalne organizacije mladih i na provedbi pluralizma u udrugama srednjoškolaca i sveučilišnih studenata", rekao je.

Ta je organizacija aktivna i u brojnim regionalnim i međunarodnim projektima. Također je član Protukorupcijske studentske mreže u jugoistočnoj Europi, koja istražuje korupciju u sustavu visokog obrazovanja u Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Moldaviji.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam