Kosovo prekinulo lanac prijevara s vizama; uhićeno pet osoba

04/09/2012

Skupina od pet osoba, uključujući bivšeg zamjenika ministra, optužena je da se udružila i u zamjenu za novac krivotvorila službene dokumente ljudima koji traže američke vize.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 04/09/12

photo

Da je skandal s vizama prošao neprimijećeno, prijevara je mogla ozbiljno narušiti imidž Kosova i njegove odnose s drugim državama, rekao je jedan analitičar. [Reuters]

Kosovska policija uhitila je pet osoba, uključujući bivše vladine dužnosnike, na temelju optužbi za zlouporabu službene dužnosti, mito, krijumčarenje imigranata, krivotvorenje službenih dokumenata i ucjenu.

Policija je objasnila da je petorka, koja uključuje Januza Kastratija, bivšeg zamjenika ministra trgovine i industrije, skovala zavjeru za izdavanje lažnih dokumenata za najmanje 10 kosovskih građana koji su tražili američke vize, a u kojima su ih identificirali kao zaposlenike kosovskih državnih institucija.

"Osumnjičeni su … dobili svotu novca u iznosu od 20.000 eura [u zamjenu za dokumente]", izjavila je policija.

Prema policiji, uhićenja su izvršena 28. kolovoza na temelju sudskog naloga Okružnog suda u Prištini, dok su pretresi izvršeni u Prištini i Drenasu. Policija je potvrdila da je istraga provedena u suradnji s veleposlanstvom SAD-a u Prištini.

Niti jedna od devet osoba koje su dobile američke vize nije se vratila na Kosovo.

Da je skandal s vizama prošao neprimijećeno, prijevara je mogla ozbiljno narušiti imidž Kosova i njegove odnose s drugim državama, izjavila je Merita Mustafa, voditeljica programa za transparentnost i borbu protiv korupcije u Kosovskom demokratskom institutu.

"[Međutim], još je opasnije kada preko korupcije pojedinci prijete i ugrožavaju sigurnost zemlje, s posljedicama koje mogu biti nepredvidljive i kobne", rekla je Mustafa za SETimes.

Jedan od uhićenih, Mehmet Morina, do svibnja se nalazio na čelu odjela za konzularna pitanja u kosovskom Ministarstvu vanjskih poslova. Suspendiran je zbog lažnog verbalnog jamčenja za kosovske građane kako bi im pomogao da dobiju američke vize.

"Postoje ljudi koji su ušli u institucije ne da izgrađuju zemlju, već da pljačkaju narod", izjavio je za SETimes Luan Ademi, stanovnik Gnjilana u istočnom Kosovu.

"Ova uhićenja podižu uzbunu u vezi s nepouzdanim, neodgovornim dužnosnicima u kosovskim državnim institucijama koji su spremni zloupotrijebiti svoje visoke položaje u zamjenu za šaku novca", rekao je za SETimes Ibrahim Rexhepi, ravnatelj Kosovskog centra za strateška i društvena istraživanja.

Rexhepi je dodao kako su, u nedavnoj prošlosti, visoki kosovski dužnosnici uhićeni na temelju ozbiljnih optužbi da bi kasnije bili pušteni zbog nedostatka dokaza.

"Ne želim prejudicirati jesu li krivi ili ne, ali pravosudni sustav trebao bi biti vrlo oprezan prilikom uhićenja osoba na visokim položajima, zato što njihovo kasnije puštanje na slobodu zbog nedostatka dokaza ostavlja loš okus u ustima i kompromitira pravosudni sustav kao i samu pravdu", rekao je Rexhepi za SETimes.

Slični članci

Loading

"Država i vlada svakodnevno svojim dužnosnicima daju primjere da njihove zloporabe neće biti kažnjene."

"Ova vlada, ali i dio oporbe koja je ranije bila na vlasti, pokazali su da nisu sposobni voditi državu, jer svoje osobne interese stavljaju iznad države", izjavio je za SETimes Besnik Gashi, stanovnik Prištine.

Avni Zogiani, šef kosovske nevladine udruge za borbu protiv korupcije Cohu (Ustani), izjavio je da će, ako uhićeni budu oslobođeni na sudu, rezultat biti poticanje korupcije, a ne njezino obeshrabrivanje.

"Situacija je takva da su uhićenja i puštanja na slobodu dužnosnika osumnjičenih za ozbiljne slučajeve korupcije, zbog neuspjeha sudova da dokažu krivnju, ponekad služila samo za čišćenje tih pojedinaca", rekao je Zogiani za SETimes.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam