Tri osobe uhićene u hrvatskoj akciji protiv korupcije

27/08/2012

Borba protiv korupcije priča je koja se nikada ne završava i koju Hrvatska mora nastaviti za dobrobit svojih građana, kažu stručnjaci i dužnosnici.

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Zagreba -- 27/08/12

photo

Policija istražuje kupnju nekretnina od strane hrvatskog ogranka NKBM-a. [NKBM]

Zajednička istraga slovenskih i hrvatskih vlasti u cilju razbijanja navodnog lanca bankarske korupcije pokazatelj je da Hrvatska neće tolerirati koruptivne prakse, izjavio je Nikola Kristić, predsjednik udruge Transparency International Hrvatska.

Istraga je usmjerena na hrvatski ogranak druge po veličini slovenske banke NKBM, a banka je navodno oštećena za iznos od 60 milijuna eura. Uhićene su najmanje tri osobe, uključujući Matjaža Kovačiča, bivšeg izvršnog direktora NKBM-a.

Policija istražuje kupnju nekretnina od strane hrvatskog ogranka NKBM-a, KBM Projekta, koji je osumnjičen za davanje kredita fiktivnim tvrtkama u Hrvatskoj. Policija vjeruje da su tvrtke kupile zemljište između 2006. i 2009. godine, a zatim ga preprodale KBM Projektu po znatno višoj cijeni, prenosi Reuters.

Dužnosnici slovenske banke, KMC Projekta i hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, USKOK-a, odbili su dati izjave za SETimes.

Kovačič je podnio ostavku na svoju dužnost u banci u siječnju zbog pitanja o poslovanju banke sa sada propalom građevinskom tvrtkom, Konstruktorom, i zbog revizije koju je provela središnja banka, izvješćuje The Slovenia Times.

Kristić je za SETimes izjavio kako vjeruje da će javnost nastaviti vjerovati bankama.

"Možemo vidjeti da borba protiv korupcije još uvijek ima svoje mjesto u zemljama članicama EU, poput Rumunjske, Bugarske i Slovenije, tako da je to u osnovi priča koja nikada ne završava", rekao je. "No, građani još uvijek očekuju rezultate optužbi za korupciju. Kada se to dogodi, to će biti pokazatelj ozbiljnosti u pristupu borbi protiv korupcije."

Dragutin Lesar, član saborskog Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, izjavio je kako je javnost u potpunosti svjesna dubine korupcije koju je Hrvatska imala u posljednjih 20 godina.

Slični članci

Loading

"Vlada stoga mora odrediti vrlo transparentna pravila koja vrijede za sve", rekao je za SETimes. "Vjerujem da će Hrvatska od EU dobiti pozitivnu ocjenu za borbu protiv korupcije, ali dužnosnici moraju shvatiti da se protiv korupcije moramo boriti zbog građana, a ne zbog nekih propisa EU."

Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova kažu da su ocjene europskih dužnosnika i stručnjaka o pitanju borbe protiv korupcije do sada bile pozitivne. Hrvatska je još uvijek pod nadzorom Europske komisije nakon zatvaranja poglavlja 23 u pregovorima o pristupanju EU, koje obuhvaća pravosudni sustav.

"Ne pravimo razliku između 'visoke' i 'niske' korupcije", izjavila je za SETimes Jelena Bikić, glasnogovornica ministarstva. "Hrvatska je smanjila razinu korupcije, ali to je fenomen koji je teško iskorijeniti u potpunosti. Vlada je pripremila nekoliko akcijskih planova i strategija za borbu protiv korupcije, koji se uspješno provode.

"Puno je učinjeno na koordinaciji i nadzoru državnih institucija te obuci osoblja, što je rezultiralo povećanim brojem optužnica za korupciju", rekla je.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam