Balkanske građevinske tvrtke pokušavaju zadržati poslove u inozemstvu

23/08/2012

Gospodarska kriza, politička nestabilnost u mnogim arapskim zemljama i nekoliko regionalnih pitanja ograničavaju pokušaje balkanskih građevinskih tvrtki da dobiju poslove u inozemstvu.

Biljana Lajmanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 23/08/12

photo

Građevinski radnici obnavljaju fasadu zgrade u Skoplju. [Reuters]

Prema službenim podacima koje je objavila makedonska Državna statistička agencija, ukupna vrijednost građevinskih aktivnosti makedonskih tvrtki u inozemstvu u prvih šest mjeseci 2012. godine iznosila je, kako se procjenjuje, manje od 2,5 milijuna eura -- što je pad od 85,2 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Još jedan velik pad zabilježen je u vezi s budućim ugovorenim građevinskim aktivnostima; tvrtke su osigurale ugovore vrijedne 4,5 milijuna eura, odnosno 83,6 posto manje u usporedbi s prvom polovinom 2011. godine.

Sindikat makedonskih građevinskih radnika ove brojke smatra alarmantnim i kaže da će, ako se taj trend nastavi, mnoge tvrtke biti prisiljene smanjiti broj radnika.

U Makedoniji postoji više od 7.000 građevinskih tvrtki, što daleko premašuje broj potreban da bi se zadovoljila domaća građevinska potražnja. Mnoge od tih tvrtki većinu svoje dobiti ostvaruju od poslova u inozemstvu.

"Srećom, ovaj veliki pad građevinskih aktivnosti u inozemstvu za sada je djelomično ublažen u Makedoniji [kroz] snažan ulagački ciklus u zemlji, što je rezultat projekta Skoplje 2014. Međutim, ne znamo koliko će to dugo trajati", izjavio je za SETimes Pavel Trendafilov, predsjednik Sindikata građevinskih radnika.

"Osim toga, kao rezultat Arapskog proljeća, izgubili smo arapske zemlje gdje smo godinama radili kao dio bivše Jugoslavije i gdje smo bili na dobrom glasu kao kvalitetna građevinska industrija", izjavio je za SETimes Nikola Velkovski, predsjednik Saveza građevinskih tvrtki u Makedonskoj gospodarskoj komori.

"Od nedavno se na inozemnim natječajima pojavljuju tvrtke s jeftinom radnom snagom s Bliskog istoka i Azije, i imamo problema u nadmetanju s njima. Također, s obzirom da su graditelji podijeljeni u različitim zemljama u regiji, mi smo previše mali i slabi da bismo bili konkurentni na stranim tržištima", rekao je Velkovski.

U mnogim drugim zemljama u regiji, situacija je još gora.

Albanske građevinske tvrtke još uvijek nisu istražile potencijal stranih tržišta, a gospodarska kriza izazvala je pad u njihovim domaćim aktivnostima, smanjujući novu gradnju za 17,6 posto u prva četiri mjeseca 2012. godine.

Očekuje se da će podaci za drugo tromjesečje pokazati daljnji pad.

Zbog gospodarske krize, potražnja u sektoru nekretnina također je u padu, prisiljavajući vladu na smanjenje kapitalne potrošnje. Činjenica da država ništa ne poduzima u vezi s neplaćenim računima za javne radove uzrokuje još veće financijske probleme za građevinske tvrtke u zemlji.

"U ovom trenutku postoji oko 180 milijuna neplaćenih računa građevinskim tvrtkama za javne radove", izjavio je za SETimes Arben Ahmetaj, socijalistički zastupnik.

Međutim, u Srbiji se situacija čini obrnutom.

Ima puno posla za srpske građevinske radnike čak i u ovo krizno vrijeme, a vrijednost radova srpskih tvrtki izvan granica zemlje u ovom trenutku iznosi više od dvije milijarde dolara, izjavio je za SETimes Goran Rodić, šef građevinskog vijeća Gospodarske komore Srbije.

"Ima posla u inozemstvu, ali ne i u zemlji. Tvrtke poput Mostogradnje i Energoprojekta vrlo su tražene u inozemstvu -- u Alžiru, Rusiji, Kazahstanu, Azerbajdžanu, Maroku i Kataru", rekao je Rodić.

Tvrdi da država građevinske projekte ne nudi domaćim tvrtkama, već stranim kompanijama.

"Tražili smo da naše tvrtke budu glavni nositelji posla u Srbiji, kako bi dobile reference. Također, tražili smo osnivanje razvojne banke u cilju dobivanja jamstava za buduće projekte. Ti zahtjevi za sada nisu naišli na razumijevanje", rekao je Rodić.

"Svijet nas prihvaća, ali naša zemlja ne. Nadam se da će nova vlada prihvatiti naš zahtjev i osnovati razvojnu banku, koja će nam dati jamstva na temelju kojih ćemo moći raditi svoj posao, ako ne u Srbiji, onda diljem svijeta", rekao je.

Slični članci

Loading

Udruživanje snaga na nacionalnoj i regionalnoj razini za sada se čini kao jedini odgovor. Udruga makedonskih građevinskih tvrtki nada se formiranju konzorcija makedonskih tvrtki koje će zajedno nastupati na stranim natječajima. Makedonski graditelji također ulaze u partnerstva s drugim tvrtkama iz regije, pokušavajući osigurati zajedničke projekte.

Čini se da ova strategija daje rezultate.

Europska banka za obnovu i razvoj dodijelila je izgradnju 37 kilometara duge dionice autoceste od Prnjavora do Doboja u Republici Srpskoj konzorciju tvrtke Intergral Engineering iz Bosne i Hercegovine i njezinom makedonskom partneru Granitu. Prva dionica planirane autoceste vrijedi 180 milijuna eura.

Dopisnica SETimesa iz Albanije Jonilda Koci pridonijela je ovom izvješću.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam