Turistički poticaji donose značajne rezultate

21/08/2012

Makedonska i rumunjska ulaganja u turistički sektor pomažu u ubrzanju pozitivnog trenda.

Marina Stojanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 21/08/12

photo

Grupni posjeti Ohridu, prikazani na fotografiji, i drugim makedonskim turističkim odredištima dramatično su se povećali. [Miki Trajkovski/SETimes]

Broj stranih turista koji dolaze u Makedoniju raste dvije godine uzastopno, nakon što je vlada počela davati poticaje turoperatorima i provoditi druge mjere, čime je turistički sektor učinila područjem rasta i novih mogućnosti.

Iako je vlada krenula skromno, isplativši milijun eura prošle godine, rezultati su veliki; turistički promet se tijekom 2011. godine povećao za 25 posto, a ove je godine veći za 11 posto.

"Zbog pozitivnih rezultata, vlada će za agenciju za turizam u 2013. godini osigurati 2,5 milijuna eura u subvencijama", rekao je za SETimes Aleksandar Gjorgjiev, glasnogovornik vlade.

Gjorgjiev je objasnio da je to povećanje rezultat događanja koje je makedonska vlada organizirala u inozemstvu, osobito u državama Beneluxa, što je makedonskim turoperatorima omogućilo da potpišu ugovore sa stranim turističkim agencijama za dovođenje turista u iduće tri godine.

"Ovakvo rješenje osigurava protok i turista i novca", rekao je Gjorgjiev.

Poticaji iznose do 65 eura po turistu, čime se turoperatore potiče da privuku veći broj turističkih grupa. Međutim, da bi uspjeli tome, turoperatori se moraju udružiti s pružateljima turističkih usluga kako bi osigurali kvalitetu po konkurentnim cijenama.

Ohridska zračna luka u Makedoniji trenutačno prihvaća devet čartera tjedno kao rezultat dogovora s turističkim agencijama, što je ovog ljeta dovelo više od 16.000 turista.

"Očekuje se da će se pozitivni trend nastaviti i da će iduće godine broj turista biti veći za 12 posto", izjavio je za SETimes Dončo Tenevski, predsjednik Udruge makedonskih hotela.

Tenevski je rekao da je za pozitivne rezultate zaslužan vladin sveobuhvatan pristup, što uključuje smanjenje poreza na turističke usluge s 18 na 5 posto, što izravno dovodi do smanjenja cijena i veće konkurentnosti.

Makedonija poduzima mjere i za razvoj ruralnog i vinskog turizma.

"Vlada će financirati specijalizirane vinoteke na atraktivnim turističkim lokacijama te će sufinancirati troškove uređenja i otvaranja radnih mjesta. Podržat će i otvaranje malih vinarija, od koji su neke već otvorene, ali mora ih se uključiti u turistički [sustav] kako bi ostvarile dodatnu zaradu", rekao je Georgiev.

Vrhunska vinarija Elenov u blizini slikovite Demir Kapije u južnoj Makedoniji primjer je te sinergije.

Elenov se povezala sa skopskim turoperatorom Fibulom kako bi privukli turiste iz Nizozemske. U skladu s postojećim dogovorom, turisti dolaze tri puta tjedno da kušaju vino i tradicionalnu makedonsku kuhinju.

I ruralni i vinski turizam imaju potporu makedonskog projekta za samozapošljavanje, pri čemu vlada pruža financijsku i drugu potporu kako bi potaknula otvaranje tvrtki povezanih s turizmom.

Dok je financijska kriza dovela do pada turizma u zemljama regije kao što je Grčka, turizam u Rumunjskoj raste zahvaljujući vladinim ulaganjima u taj sektor.

Slični članci

Loading

Promidžba i ulaganja u infrastrukturu dio su rumunjskog turističkog plana za udvostručenje turističkih prihoda i otvaranje novih radnih mjesta, kaže Carmen Moraru, glavna direktorica u rumunjskom Ministarstvu za regionalni razvoj i turizam.

Rumunjska je privukla gotovo 1,6 milijuna turista u 2011. godini, što predstavlja povećanje od 13 posto u odnosu na godinu dana ranije. Većina turista je pristigla iz Njemačke, Italije i Francuske.

"Prognoziram povećanje od 5 do 7 posto u turizmu u Rumunjskoj, na temelju razvoja infrastrukture", rekla je Moraru za SETimes.

Dopisnik SETimesa Gabriel Petrescu iz Bukurešta pridonio je ovom članku.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam