Spor oko broja Srba na sjeveru Kosova

20/08/2012

Kosovske agencije i Beograd ne slažu se u vezi s brojem Srba koji žive na sjeveru Kosova.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 20/08/12

photo

Nejasno je koliko Srba živi na sjeveru Kosova. [Reuters]

Rezultati prošlogodišnjeg popisa stanovništva bit će objavljeni idućeg mjeseca, što samo povećava nejasnoće u vezi s pitanjem koliko Srba živi na sjeveru Kosova. Problem otežava i činjenica da su Srbi sa sjevera odbili sudjelovati u prošlogodišnjem popisu stanovništva.

Rezultati će uključivati podatke iz 34 kosovske općine, dok će se do podataka za tri općine na sjeveru doći posrednim putem. Taj će se podatak temeljiti na preliminarnom probnom popisu koji je na sjeveru proveden 2008-2009. godine.

Rezultati tog popisa stanovništva, na kojemu je popisano oko 40.000 ljudi, bit će pridodani konačnim rezultatima popisa stanovništva, rekao je za kosovski dnevnik Zeri direktor Ureda za popis stanovništva Sabri Zabergja.

Zabergja je rekao kako se očekuje da će rezultate prihvatiti UN-ov Ured za projektne usluge, koji provodi mjere za izgradnju mira, humanitarne i razvojne operacije.

Međutim, ne slažu se svi s time.

"Ne mogu ništa potvrditi o tome. Još nije donesena nikakva odluka. Objavit ćemo konačne rezultate za 34 općine, dok u tri općine na sjeveru popisa stanovništva nije bilo", rekao je za SETimes Isa Krasniqi, čelnik Kosovske statističke agencije.

Krasniqi je rekao kako njegova agencija ima druge podatke o stanovništvu na sjeveru koje bi također trebalo potvrditi. "Kosovo će imati statističke podatke za cjelokupni broj stanovnika. Objavit ćemo cjelokupne podatke za cijelo Kosovo, uključujući i sjever. Ti će podaci biti posredni, ali je važno da ih prizna Eurostat", dodao je Krasniqi.

Kosovo je probne popise održalo 2005., 2006. i 2008. godine. Iako je više od 71 posto Srba sa sjevera Kosova sudjelovalo u probnom popisu 2008. godine, odbili su sudjelovali u pravom popisu stanovništva 2011. godine.

Kosovska statistička agencija angažirala je tvrtku StatGIS shpk za ažuriranje podataka o kosovskim popisnim područjima (EA).

"Ažuriranje podataka o popisnim područjima bilo je dio pripremnih aktivnosti za provedbu popisa. Instrumente i metodologiju korištene u tom procesu odobrili su domaći i međunarodni čimbenici uključeni u pripremu popisa stanovništva", rekao je za SETimes Nehat Dervishi, direktor tvrtke.

Ramadan Ilazi, suosnivač pokreta Fol (Progovori), kaže da se broj stanovnika na sjeveru ne može utvrditi sa sigurnošću.

"Moramo biti svjesni da je pitanje Srba koji žive na Kosovu stoljetni problem između Albanaca i Srba. Svaki put kada vlade zainteresiranih država progovore o tom problemu, ono gubi svoju praktičnu i ljudsku dimenziju", rekao je Ilazi za SETimes.

Slični članci

Loading

Međutim, Beograd tvrdi da, prema podacima iz 2009. godine, na sjeveru Kosova ima između 52.000 i 55.000 stanovnika. Od tog broja, 95 posto su Srbi, dok su 5 posto Albanci, Bošnjaci, Gorani i Romi. Najveća je općina Sjeverna Mitrovica, koja ima više od 20.000 stanovnika. Najmanja je Zubin Potok, s oko 4.000 stanovnika.

Slavica Marković, 52-godišnja trgovkinja iz Sjeverne Mitrovice, kaže da ne postoje precizni podaci o tome koliko Srba i Albanaca živi na sjeveru. "Ljudi tvrde da ima između 40.000 i 50.000 Srba. Ne znam koliko Albanaca živi na sjeveru. Prijavit ću se kada srpske institucije budu provodile popis", rekla je Marković za SETimes.

Kosovski popis stanovništva iz 2011. godine bio je prvi nakon 1981. godine.

Dopisnica SETimesa Ivana Jovanović iz Beograda pridonijela je ovom izvješću.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam