Siromaštvo prisiljava žene s Balkana na prostituciju

15/08/2012

U Makedoniji dramatično raste broj žena s Balkana koje su uključene u lance prostitucije kao žrtve trgovine ljudima.

Biljana Lajmanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 15/08/12

photo

Povećava se broj žena s Balkana koje su dio lanaca trgovine ljudima u Makedoniji. [arhiv SETimesa]

Policija tvrdi da žene s Balkana koje su žrtve trgovine ljudima sve češće završavaju u Makedoniji. U proteklih je sedam mjeseci pronađeno 54 žena iz balkanskih zemalja koje su bile dio lanca trgovine ljudima.

"U usporedbi s prethodnim godinama, kada su u lancima trgovine ljudima u Makedoniji obično završavale djevojke iz Ukrajine, Moldavije i drugih istočnih zemalja, krijumčarske mreže sada su više lokalnog karaktera", rekao je za SETimes Vladimir Pivovarov, profesor na Sveučilištu FON u Skoplju i stručnjak za seksualne zločine u Makedoniji.

Makedonska policija je prošlog mjeseca pokrenula akciju protiv lanaca trgovine ljudima te je otkrila 46 plesačica i escort dama koje su ilegalno radile u barovima u makedonskim gradovima Tetovo, Gostivar i Kumanovo.

Većina njih došla je iz drugih balkanskih zemalja -- 22 iz Srbije, 9 iz Bugarske, četiri državljanke Albanije, jedna žena iz Crne Gore, jedna s Kosova i jedna iz Italije. Preostalih osam bile su Makedonke.

"Postoji očigledan trend porasta. To je možda djelomično posljedica intenzivnijih policijskih aktivnosti u suzbijanju ove vrste kriminala", rekao je za SETimes Ivo Kotevski, pomoćnik ministra unutarnjih poslova zadužen za odnose s javnošću.

Prema sociolozima, razlozi zašto su djevojke i žene prisiljene okrenuti se prostituciji uglavnom su ekonomske prirode. Dok su ranije siromaštvo i nezaposlenost gurali žene iz istočnoeuropskih zemalja u lance trgovine ljudima, sada djevojke iz balkanskih zemalja idu istim putem.

Loša gospodarska situacija i besperspektivnost u njihovim zemljama pretvaraju ih u laki plijen za trgovce ljudima.

"Taj je fenomen povezan sa siromaštvom i krizom s kojima se suočavaju. Naravno, određeni utjecaj ima i činjenica da obitelj u tim državama više nema nekadašnju tradicionalnu ulogu", rekao je za SETimes Ilija Acevski, profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Skoplju.

Istraga je pokazala da su djevojke koje su prošlog mjeseca uhićene u Makedoniji zarađivale do 40 eura na noć, dijeleći napojnice s vlasnicima barova. Tijekom pretrage, u njihovim je torbicama pronađeno nekoliko tisuća eura u gotovini.

Slični članci

Loading

Prema neslužbenim procjenama, trgovina ljudima u Makedoniji organizatorima godišnje donosi zaradu od 50 do 60 milijuna eura.

Stručnjaci tvrde da je teško procijeniti koliko se novca zaradi tom vrstom kriminala u Makedoniji, ali se slažu da je to vrlo unosan protuzakonit posao i da snage sigurnosti u regiji moraju odlučno surađivati kako bi ga onemogućile.

Pivovarov predlaže osnivanje regionalnog centra, što bi snagama sigurnosti iz regije omogućilo da poboljšaju suradnju i razmjenu informacija kako bi spriječile trgovinu ljudima.

"Prijetnja koju predstavlja ova vrsta kriminala je očigledna. Suradnja između krijumčara iz regije i izvan nje je vrlo snažna, pa i naša reakcija mora biti primjerena", rekao je on za SETimes.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam