Siromaštvo prisiljava žene s Balkana na prostituciju

15/08/2012

U Makedoniji dramatično raste broj žena s Balkana koje su uključene u lance prostitucije kao žrtve trgovine ljudima.

Biljana Lajmanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 15/08/12

photo

Povećava se broj žena s Balkana koje su dio lanaca trgovine ljudima u Makedoniji. [arhiv SETimesa]

Policija tvrdi da žene s Balkana koje su žrtve trgovine ljudima sve češće završavaju u Makedoniji. U proteklih je sedam mjeseci pronađeno 54 žena iz balkanskih zemalja koje su bile dio lanca trgovine ljudima.

"U usporedbi s prethodnim godinama, kada su u lancima trgovine ljudima u Makedoniji obično završavale djevojke iz Ukrajine, Moldavije i drugih istočnih zemalja, krijumčarske mreže sada su više lokalnog karaktera", rekao je za SETimes Vladimir Pivovarov, profesor na Sveučilištu FON u Skoplju i stručnjak za seksualne zločine u Makedoniji.

Makedonska policija je prošlog mjeseca pokrenula akciju protiv lanaca trgovine ljudima te je otkrila 46 plesačica i escort dama koje su ilegalno radile u barovima u makedonskim gradovima Tetovo, Gostivar i Kumanovo.

Većina njih došla je iz drugih balkanskih zemalja -- 22 iz Srbije, 9 iz Bugarske, četiri državljanke Albanije, jedna žena iz Crne Gore, jedna s Kosova i jedna iz Italije. Preostalih osam bile su Makedonke.

"Postoji očigledan trend porasta. To je možda djelomično posljedica intenzivnijih policijskih aktivnosti u suzbijanju ove vrste kriminala", rekao je za SETimes Ivo Kotevski, pomoćnik ministra unutarnjih poslova zadužen za odnose s javnošću.

Prema sociolozima, razlozi zašto su djevojke i žene prisiljene okrenuti se prostituciji uglavnom su ekonomske prirode. Dok su ranije siromaštvo i nezaposlenost gurali žene iz istočnoeuropskih zemalja u lance trgovine ljudima, sada djevojke iz balkanskih zemalja idu istim putem.

Loša gospodarska situacija i besperspektivnost u njihovim zemljama pretvaraju ih u laki plijen za trgovce ljudima.

"Taj je fenomen povezan sa siromaštvom i krizom s kojima se suočavaju. Naravno, određeni utjecaj ima i činjenica da obitelj u tim državama više nema nekadašnju tradicionalnu ulogu", rekao je za SETimes Ilija Acevski, profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Skoplju.

Istraga je pokazala da su djevojke koje su prošlog mjeseca uhićene u Makedoniji zarađivale do 40 eura na noć, dijeleći napojnice s vlasnicima barova. Tijekom pretrage, u njihovim je torbicama pronađeno nekoliko tisuća eura u gotovini.

Slični članci

Loading

Prema neslužbenim procjenama, trgovina ljudima u Makedoniji organizatorima godišnje donosi zaradu od 50 do 60 milijuna eura.

Stručnjaci tvrde da je teško procijeniti koliko se novca zaradi tom vrstom kriminala u Makedoniji, ali se slažu da je to vrlo unosan protuzakonit posao i da snage sigurnosti u regiji moraju odlučno surađivati kako bi ga onemogućile.

Pivovarov predlaže osnivanje regionalnog centra, što bi snagama sigurnosti iz regije omogućilo da poboljšaju suradnju i razmjenu informacija kako bi spriječile trgovinu ljudima.

"Prijetnja koju predstavlja ova vrsta kriminala je očigledna. Suradnja između krijumčara iz regije i izvan nje je vrlo snažna, pa i naša reakcija mora biti primjerena", rekao je on za SETimes.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

EU mijenja svoj gospodarski pristup u odnosu na BalkanEU mijenja svoj gospodarski pristup u odnosu na Balkan

Unija je utvrdila nove kriterije za zemlje kandidate za članstvo i potencijalne kandidate.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Američki brod s posadom obavlja konačne pripreme za neutralizaciju najopasnijeg dijela sirijskog arsenala kemijskog oružja. Što mislite, koliko je ta operacija bitna za zaštitu civilnog stanovništva od kemijskog oružja?

Vrlo bitna
Nije pretjerano bitna
Uopće nije bitna
Ne znam