Srpska vlada ide u susret bankovnim pogreškama?

07/08/2012

Nova srpska vlada raspravlja o promjeni zakona o središnjoj banci, što stručnjaci smatraju ugrožavanjem neovisnosti središnje banke.

Georgi Mitev Shantek za Southeast European Times iz Beograda -- 07/08/12

photo

Dejan Šoškić, guverner Narodne banke Srbije, podnio je ostavku u četvrtak (2. kolovoza). [Reuters]

Vladajuća koalicija u srpskom parlamentu, koju čini Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS), prisilila je prošlog tjedna guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića na ostavku, ali će vjerojatno morati platiti za to.

Vlada se sada mora suočiti s međunarodnim svijetom politike i financija. Ekonomisti su jedinstveni u obrani neovisnosti središnje banke, dok MMF i Svjetska banka šalju hitna upozorenja.

Nakon što je isprva odbio podnijeti ostavku, Šoškićev položaj ugrozio je niz izmjena zakona o središnjoj banci. Premda su izmjene predstavljene kao zapravo tehničke, njihov je učinak veća kontrola parlamenta nad bankom.

Za vrijeme parlamentarne rasprave o izmjenama, Šoškić je u četvrtak (2. kolovoza) podnio ostavku i rekao kako članovima parlamenta koji su predložili izmjene želi ponuditi mogućnost da ih povuku, da bi se izbjeglo ono što je nazvao katastrofalnim posljedicama po financijsku stabilnost države.

Guvernera će zamijeniti potpredsjednica SNS-a Jorgovanka Tabaković, što je neizravno potvrđeno u parlamentu i u izjavama partnera iz vladajuće koalicije.

Pokušaj Šoškićeve smjene započeo je prošlog mjeseca, s pismom koje su u novinama objavili najistaknutiji srpski poslovni ljudi, uključujući Miroslava Miškovića, predsjednika najvećeg holdinga u državi.

Poslovni ljudi su pozvali središnju banku da objavi moratorij na otplatu kredita njihovim pretjerano zaduženim tvrtkama, te su guvernera optužili da ne koristi instrumente koje ima na raspolaganju, posebice devizne pričuve, kako bi pomogao gospodarstvu u krizi.

"Nisu to tražili zbog gospodarstva, već zbog svojih tvrtki koje su nevjerojatno narasle, kupujući druge tvrtke, a sada nemaju sredstava za otplatu kredita. Samo se nadam da se nitko neće usuditi dirati u devizne privuče zemlje", izjavio je za SETimes Milan Knežević, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzeća.

Najveća kritika upućena Šoškiću bila je pad vrijednosti dinara u odnosu na euro. Dinar, europska valuta s najlošijim rezultatima u Europi ove godine, u petak je imao tečaj od 119 dinara za jedan euro.

Srbija na međunarodnom tržištu ne može doći do povoljnih kredita, a novac joj je hitno potreban za podmirivanje osnovnih troškova, kao što je isplata mirovina.

"Država i središnja banka ne mogu financijski intervenirati. Što se kontrole tiče, u zakonu možete navesti kakvu god kontrolu želite, ali jedina je istinska zapreka konzervativna politika profesionalaca koji sjede u bankama", izjavio je za SETimes Đorđe Dukić, bivši član Vijeća Narodne banke Srbije.

Slični članci

Loading

Jane Armitage, regionalna koordinatorica Svjetske banke za jugoistočnu Europu i središnju Aziju, rekla je da je promjena guvernera usvajanjem novog zakona u parlamentu daleko od prihvaćene međunarodne prakse.

Freek Janmaat, predstavnik Delegacije EU u Srbiji, rekao je da Europska komisija na te promjene gleda kao na korak unatrag u procesu usklađivanja Srbije s europskim standardima. Rekao je da je načelo neovisnosti središnje banke jedan od ključnih EU standarda.

"Duboko smo zabrinuti", rekao je Peter Sano, glasnogovornik Stefana Fuelea, povjerenika EU za proširenje i europsku dobrosusjedsku politiku.

MMF je bio još oštriji u svojoj ocjeni. Direktor Fonda za Europu, Reza Mogadam, upozorio je da bi izmjene zakona mogle imati "bitne posljedice" po makroekonomsku stabilnost Srbije, kao i za njezin program s MMF-om.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Trgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na BalkanuTrgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na Balkanu

Stručnjaci kažu kako suradnja u regiji između nevladinih organizacija i policije može pomoći u suzbijanju tog rastućeg problema.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Smatrate li da se poduzima dovoljno napora kako bi se ljude odvratilo od pomaganja nasilničkim ekstremističkim skupinama?

Da
Ne
Ne znam