U nekim zemljama ima više nezaposlenih muškaraca nego žena

06/08/2012

Statistike pokazuju da su se u Bugarskoj, od izbijanja krize potkraj 2008. godine, razlike u stopi nezaposlenosti između žena i muškaraca povećale u korist žena.

Svetla Dimitrova za Southeast European Times iz Sofije -- 06/08/12

photo

Tekstilna radnica radi u tvornici u albanskom gradu Korce. Nedavne statistike pokazuju da je stopa nezaposlenosti muškaraca viša od stope nezaposlenosti žena u nekoliko zemalja jugoistočne Europe. [Reuters]

U lipnju, udio nezaposlenih muškaraca u Bugarskoj, na Cipru, u Rumunjskoj i još osam zemalja članica EU bio je viši od udjela žena, pokazuju najnoviji sezonski usklađeni podaci statističkog ureda Unije, Eurostata, objavljeni 31. srpnja.

Stopa nezaposlenosti žena od 6,4 posto u Rumunjskoj bila je četvrta najniža stopa u 27-članoj Uniji, iza Austrije, s 4,2 posto, i Njemačke i Nizozemske sa po 5,1 posto.

U Bugarskoj, postotak nezaposlenih žena bio je manji od postotka muškaraca u sedam od posljednjih deset godina. Prema priopćenju za medije Eurostata, sezonski usklađena stopa nezaposlenosti žena i muškaraca u toj balkanskoj državi iznosi 10,7, odnosno 13,9 posto. Taj jaz od 3,2 posto u korist žena treći je najveći u EU, iza Irske (6,5 posto) i Litve (3,4 posto).

Osim toga, statistike pokazuju da se taj jaz u Bugarskoj povećava od početka krize krajem 2008. godine.

"Razlog za to je što je kriza najgore pogodila sektore u kojima dominiraju muškarci, poput građevinarstva i pojedinih područja proizvodnje", izjavila je za SETimes Dora Naydenova, glavna stručnjakinja u odjelu za tržište rada u Konfederaciji neovisnih sindikata u Bugarskoj. "U međuvremenu, turistička industrija te uslužni i javni sektor, u kojima većinu zaposlenih čine žene, nisi bili pogođeni previranjima."

Prema bugarskom Državnom statističkom institutu, u prvom tromjesečju ove godine bilo je više od 252.000 nezaposlenih muškaraca u dobi iznad 15 godina starosti, dok je broj žena iste starosne skupine iznosio 169.000.

Gotovo 351.000 od svih nezaposlenih Bugara ima prethodno radno iskustvo. Velika većina rekla je da su posljednji posao izgubili zato što je njihovo radno mjesto ukinuto, ili je bila riječ o sezonskim i privremenim poslovima. Mali broj muškaraca, i još manji broj žena, naveo je da su ostali bez posla jer su bili nezadovoljni radnim uvjetima.

photo

Stopa nezaposlenosti za šest zemalja u regiji od 2009. godine. [SETimes/Eurostat]

Prema Reny Petrovoj, vlasnici agencije za zapošljavanje iz Sofije, muškarci starosne dobi između 45 i 55 godina najviše su pogođeni krizom, posebno oni bez računalnih vještina.

"Žene u Bugarskoj su odgovornije i fleksibilnije [od muškaraca], i vjerojatnije je da će biti spremne napraviti kompromis za svoju ili dobrobit svoje obitelji", rekla je za SETimes.

U susjednoj Rumunjskoj, nezaposleni muškarci su u lipnju činili 8,6 posto ukupne radne snage u toj zemlji.

Cipar, koji je postao peta zemlja članica eurozone koja je ranije ovog ljeta zatražila međunarodnu financijsku pomoć, naveden je od stane Eurostata između 19 država članica EU u kojima je stopa nezaposlenosti povećana u proteklih 12 mjeseci.

"Najveći porast zabilježen je u Grčkoj (sa 16,2 na 22,5 posto), Španjolskoj (sa 21,2 na 24,8 posto) i na Cipru (sa 7,6 na 10,5 posto)", objavio je statistički ured EU.

Slični članci

Loading

Brojke za Grčku odražavaju promjene između travnja 2011. i travnja 2012. godine, dok se za druge dvije zemlje jugoistočne Europe temelje na podacima za 12-mjesečno razdoblje zaključeno u lipnju ove godine.

Stopa nezaposlenosti žena na Cipru dosegnula je 9,8 posto, dok je stopa nezaposlenosti muškaraca porasla još više i iznosi 11,1 posto. Razlika u korist žena stoga se povećala sa 0,4 posto u lipnju 2011. godine na 1,2 posto ove godine.

Situacija u Grčkoj je upravo suprotna. Stopa nezaposlenosti žena iznosila je u travnju 26 posto, što je 6 posto više u odnosu na muškarce, i najviša stopa unutar EU.

Prema godišnjim podacima Eurostata za 2011. godinu, postotak nezaposlenih žena u Turskoj, zemlji kandidatu za članstvo u EU, iznosio je 10,1 posto, dok je kod muškaraca bio 8,8 posto. U Hrvatskoj, koja treba postati 28. članica Unije u srpnju 2013. godine, razlika u stopi nezaposlenosti kod muškaraca (13,8 posto) i žena (13,2 posto) iznosila je samo 0,6 posto.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam