Izvješće pokazuje malo inovacija u regiji

02/08/2012

Unatoč velikim potencijalima u istraživanju i radu na inovacijama, zemlje regije imaju loše rezultate.

Katica Đurović za Southeast European Times iz Podgorice -- 02/08/12

photo

"Inovacije su ključne za moderno gospodarstvo budući da otvaraju nova radna mjesta i povećavaju produktivnost i razvoj zemlje", izjavila je za SETimes Daniela Benavente, iz Globalnog indeksa inovacija. [Reuters]

Globalni indeks inovacija za 2012. godinu, koji su objavili francuska međunarodna poslovna škola INSEAD i Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo, pokazuje da zemlje u regiji zaostaju u pogledu inovacija, ali da mnoge rade bolje u odnosu na ostale zemlje uključene u to globalno istraživanje.

Od 141 zemlje u izvješću, samo je njih 25 dobilo više od 50 bodova na ljestvici do 100 bodova. Slovenija se nalazi na 26. mjestu, malo ispod 50 bodova, a slijede je Hrvatska (42. mjesto), Bugarska (43.), Crna Gora (45.) i Srbija (46.). Niže na popisu nalaze se Rumunjska (52.), Makedonija (62.), Grčka (66.), Bosna i Hercegovina (72.), Turska (74.) i Albanija (90.).

U izvješću su zemlje rangirane na temelju svojih inovacijskih sposobnosti i rezultata. Već drugu godinu za redom, Švicarska, Švedska i Singapur vode u ukupnom inovacijskom učinku. Jemen, Niger i Sudan nalaze se na dnu ljestvice.

Izvješće pokriva 94,4 posto svjetskog stanovništva i BDP-a.

"Inovacije su ključne za moderno gospodarstvo budući da otvaraju nova radna mjesta i povećavaju produktivnost i razvoj zemlje. Izvješće pokazuje da zemlje koje su ulagale u istraživanja i inovacije snažnije rastu u krizi i brže izlaze iz nje", izjavila je za SETimes Daniela Benavente, vodeća istraživačica i voditeljica projekta za Globalni indeks inovacija.

Izvješće, u kojem su inovacije široko definirane, prije svega uključuje inovacije u poslovanju, kao i inovacije u infrastrukturi, obrazovanju i njihove rezultate -- znanje, utjecaj vještina na produktivnost i primjenu novih tehnologija u organizaciji rada.

Danica Mićanović, tajnica Odbora za tehnološke inovacije Gospodarske komore Srbije, izjavila je da je Srbija poboljšala trendove u znanstvenom i istraživačkom radu, ali da ima dosta toga za učiniti u pogledu inovacija.

"Potrebno nam je više sustavnih propisa i više novca, s obzirom da su naša sredstva za inovacije na državnoj razini ograničena -- oko 0,35 posto BDP-a, daleko ispod prosjeka i 3 posto koliko predviđa EU", rekla je Mićanović za SETimes.

Srbija je do sada ulagala u inovacije preko sredstava Instrumenta EU za pretpristupnu pomoć. Program potpore integriranim inovacijama i Inovacijski projekt Srbija, koji vodi Svjetska banka, financirani su od strane EU s ciljem potpore konkurentnosti i gospodarskom rastu u Srbiji, kroz jačanje inovacija u malim i srednjim poduzećima.

Slični članci

Loading

U Crnoj Gori, Državna uprava za razvoj malih i srednjih poduzeća započela je vaučer program za inovacije kako bi unaprijedila konkurentnost i inovacije u poduzećima putem nepovratnih kredita.

U suradnji s Europskim investicijskim fondom i Europskom bankom za obnovu i razvoj, pokrenut je regionalni projekt za razvoj malih i srednjih poduzeća na zapadnom Balkanu.

Ova inicijativa imat će na raspolaganju 140 milijuna eura kroz Investicijski okvir zapadnog Balkana, za osiguranje sredstava za inovativna mala i srednja poduzeća.

Link za tekst je ovdje.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Regija zauzima stav protiv korupcije u nogometuRegija zauzima stav protiv korupcije u nogometu

Nakon niza godina raznih skandala, dužnosnici poduzimaju korake za iskorjenjivanje korupcije i kriminala u nogometu.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Američki brod s posadom obavlja konačne pripreme za neutralizaciju najopasnijeg dijela sirijskog arsenala kemijskog oružja. Što mislite, koliko je ta operacija bitna za zaštitu civilnog stanovništva od kemijskog oružja?

Vrlo bitna
Nije pretjerano bitna
Uopće nije bitna
Ne znam