Izvješće pokazuje malo inovacija u regiji

02/08/2012

Unatoč velikim potencijalima u istraživanju i radu na inovacijama, zemlje regije imaju loše rezultate.

Katica Đurović za Southeast European Times iz Podgorice -- 02/08/12

photo

"Inovacije su ključne za moderno gospodarstvo budući da otvaraju nova radna mjesta i povećavaju produktivnost i razvoj zemlje", izjavila je za SETimes Daniela Benavente, iz Globalnog indeksa inovacija. [Reuters]

Globalni indeks inovacija za 2012. godinu, koji su objavili francuska međunarodna poslovna škola INSEAD i Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo, pokazuje da zemlje u regiji zaostaju u pogledu inovacija, ali da mnoge rade bolje u odnosu na ostale zemlje uključene u to globalno istraživanje.

Od 141 zemlje u izvješću, samo je njih 25 dobilo više od 50 bodova na ljestvici do 100 bodova. Slovenija se nalazi na 26. mjestu, malo ispod 50 bodova, a slijede je Hrvatska (42. mjesto), Bugarska (43.), Crna Gora (45.) i Srbija (46.). Niže na popisu nalaze se Rumunjska (52.), Makedonija (62.), Grčka (66.), Bosna i Hercegovina (72.), Turska (74.) i Albanija (90.).

U izvješću su zemlje rangirane na temelju svojih inovacijskih sposobnosti i rezultata. Već drugu godinu za redom, Švicarska, Švedska i Singapur vode u ukupnom inovacijskom učinku. Jemen, Niger i Sudan nalaze se na dnu ljestvice.

Izvješće pokriva 94,4 posto svjetskog stanovništva i BDP-a.

"Inovacije su ključne za moderno gospodarstvo budući da otvaraju nova radna mjesta i povećavaju produktivnost i razvoj zemlje. Izvješće pokazuje da zemlje koje su ulagale u istraživanja i inovacije snažnije rastu u krizi i brže izlaze iz nje", izjavila je za SETimes Daniela Benavente, vodeća istraživačica i voditeljica projekta za Globalni indeks inovacija.

Izvješće, u kojem su inovacije široko definirane, prije svega uključuje inovacije u poslovanju, kao i inovacije u infrastrukturi, obrazovanju i njihove rezultate -- znanje, utjecaj vještina na produktivnost i primjenu novih tehnologija u organizaciji rada.

Danica Mićanović, tajnica Odbora za tehnološke inovacije Gospodarske komore Srbije, izjavila je da je Srbija poboljšala trendove u znanstvenom i istraživačkom radu, ali da ima dosta toga za učiniti u pogledu inovacija.

"Potrebno nam je više sustavnih propisa i više novca, s obzirom da su naša sredstva za inovacije na državnoj razini ograničena -- oko 0,35 posto BDP-a, daleko ispod prosjeka i 3 posto koliko predviđa EU", rekla je Mićanović za SETimes.

Srbija je do sada ulagala u inovacije preko sredstava Instrumenta EU za pretpristupnu pomoć. Program potpore integriranim inovacijama i Inovacijski projekt Srbija, koji vodi Svjetska banka, financirani su od strane EU s ciljem potpore konkurentnosti i gospodarskom rastu u Srbiji, kroz jačanje inovacija u malim i srednjim poduzećima.

Slični članci

Loading

U Crnoj Gori, Državna uprava za razvoj malih i srednjih poduzeća započela je vaučer program za inovacije kako bi unaprijedila konkurentnost i inovacije u poduzećima putem nepovratnih kredita.

U suradnji s Europskim investicijskim fondom i Europskom bankom za obnovu i razvoj, pokrenut je regionalni projekt za razvoj malih i srednjih poduzeća na zapadnom Balkanu.

Ova inicijativa imat će na raspolaganju 140 milijuna eura kroz Investicijski okvir zapadnog Balkana, za osiguranje sredstava za inovativna mala i srednja poduzeća.

Link za tekst je ovdje.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Trgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na BalkanuTrgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na Balkanu

Stručnjaci kažu kako suradnja u regiji između nevladinih organizacija i policije može pomoći u suzbijanju tog rastućeg problema.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Smatrate li da se poduzima dovoljno napora kako bi se ljude odvratilo od pomaganja nasilničkim ekstremističkim skupinama?

Da
Ne
Ne znam