Inicijativa o balkanskom Beneluxu privlači pozornost

01/08/2012

Prijedlog da Albanija, Kosovo, Makedonija i Crna Gora udruže snage i kroz suradnju grade zajedničku budućnost brzo se širi regijom.

Safet Kabashaj za Southeast European Times iz Prištine -- 01/08/12

photo

Ne slažu se svi da je udruživanje četiriju balkanskih država radi bliske suradnje dobra ideja. Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki rekao je kako u tome nema koristi za njegovu zemlju. [Reuters]

Prijedlog da četiri zemlje iz regije udruže snage i grade "zajedničku budućnost" kako bi poboljšale političke i gospodarske odnose, s ciljem ubrzavanja ulaska u EU, privukla je pozornost vlada Albanije, Kosova, Makedonije i Crne Gore.

Austrijski ekonomist Gunther Fehlinger i novinar Ekrem Krasniqi iz Bruxellesa, porijeklom s Kosova, predstavili su tu ideju u EUobserver.com.

"Ne predlažemo novu državu, već samo tješnju suradnju na strukturiran način, po uzoru na standardne modele EU, kao što su Benelux ili Višegradska četvorka (V4), kako bi se unaprijedilo gospodarstvo i ubrzala integracija u EU", rekao je Fehlinger za SETimes. Dodao je kako je balkanski Benelux 4 temeljen na ravnopravnosti, međusobnom poštovanju i priznavanju država i granica.

Jedna od pozitivnih stvari koja bi proizašla iz te inicijative je gospodarska suradnja, navode suautori prijedloga.

"Gospodarsko i trgovinsko područje sa 8 milijuna stanovnika dobra je prigoda za četiri zemlje da prodube svoje odnose", rekao je Krasniqi za SETimes. Na taj način, dodao je, one će učvrstiti svoja gospodarstva i demokracije, kako bi ubrzale i bolje se pripremile za članstvo u EU, te postale konkurentnije jednom kada uđu u europsku obitelj.

EU je rekla kako su, u kontekstu pridruživanja zapadnog Balkana EU, regionalna suradnja i dobrosusjedski odnosi važni čimbenici.

"Europska komisija podupire regionalnu suradnju jer potiče razmjenu između zemalja, pridonosi stabilnosti i dobrosusjedskim odnosima", izjavio je za SETimes Peter Stano, glasnogovornik EU za proširenje i europsku dobrosusjedsku politiku.

Albanski ministar vanjskih poslova Edmond Panariti izjavio je kako se njegova zemlja zalaže za slobodno kretanje ljudi i roba.

"Ova inicijativa izravno je u interesu prosperiteta i daljnje integracije u regiji, kao vektor prema integraciji u EU", rekao je Panariti za SETimes.

Priština je također zainteresirana za blisku suradnju s tri susjedne zemlje, izjavio je kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj, ali nije sigurna da model Beneluxa odgovara sadašnjim prilikama na Balkanu.

"Ne mislim da različiti modeli mogu biti korisni u drugačijim okolnostima i razdobljima. Jedini model i nadahnuće kojem se Kosovo divi jest EU", rekao je Hoxhaj za SETimes.

Slični članci

Loading

Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki ne vidi koristi za svoju zemlju u toj inicijativi. "Takav projekt nije logičan, jer Makedonija nema interes za sudjelovanje u uskom krugu", rekao je Poposki novinarima.

Lumir Abdixhiku, izvršni ravnatelj prištinskog Riinvest instituta, izjavio je kako za postizanje takvog cilja mora postojati pozitivna volja među tim zemljama. U praktičnom smislu, inicijativa bi mogla biti korisna, rekao je.

"U jednom trenutku, sve će te zemlje kao članice EU biti bez granica, stoga prethodna suradnja ima prednosti. To su male zemlje, koje bi zajedno mogle biti privlačne za potencijalne ulagače", rekao je Abdixhiku za SETimes.

"Osim gospodarskih koristi, te četiri zemlje nemaju graničnih sporova, sporova oko priznavanja, već povijest pozitivne suradnje posljednjih godina", izjavio je za SETimes Adrian Shehu, albanski aktivist koji radi na toj inicijativi.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam