Utajivači poreza stoje Grčku milijarde eura

26/07/2012

Izvješće tvrdi da je jedna trećina grčkog deficita posljedica utaje poreza i korupcije.

Andy Dabilis za Southeast European Times iz Atene -- 26/07/12

photo

Premijer Antonis Samaras je uoči izbora obećavao snižavanje poreza i bolju naplatu poreza od utajivača. [Reuters]

Prepuštajući svoju zemlju da se bori s recesijom i mjerama štednje, utajivači poreza ukrali su Grčkoj oko 11, 2 milijarde eura, tvrde grčki i američki istraživači.

Radije nego da trendove pokušavaju utvrditi uz pomoć poreznih podataka, ekonomisti Nikolaos Artavanis, Adair Morse i Margarita Tsoutsoura upotrijebili su bankovne podatke kako bi otkrili ulogu utajivača poreza u grčkoj dužničkoj krizi.

Korištenje metode kojom banke inače utvrđuju "stvarne prihode" osobe prije nego što joj odobre davanje kredita i izdavanje kreditnih kartica znatno je preciznije i pouzdanije od analize poreznih podataka, zaključilo je izvješće objavljeno 19. lipnja.

Usporedbom bankovnih i vladinih podataka, autori su utvrdili da su prihodi prosječnog Grka oko 1,92 puta veći od iznosa koji se obično navodi.

Ekonomisti su utvrdili da su 2009. godine utajivači poreza propustili prijaviti 28 milijardi eura što je, uz poreznu stopu od 40%, predstavljalo gotovo trećinu grčkog deficita.

Otkrili su da su zanimanja u kojima je utaja poreza najčešća -- liječnici, pravnici i inženjeri -- visoko zastupljena u parlamentu, koji je u međuvremenu odbacio prijedlog zakona kojim bi se suzbila utaja poreza u tim zanimanjima.

Trojka EU-MMF-ECB pritišće novu koalicijsku vladu -- na čelu s premijerom Antonisom Samarasom, socijalistima iz PASOK-a i Demokratskom ljevicom -- da provede reforme i sreže dodatnih 12 milijardi eura iz proračuna kako bi zadovoljila uvjete za dva paketa pomoći vrijedna ukupno 265,3 milijarde eura. Međutim, vlada za sada nije uspjela suzbiti utaju poreza.

Unatoč njihovim zaključcima, Artavanis je za SETimes rekao da nije optimist u pogledu mogućnosti da bi vlasti počele utaju poreza pratiti uz pomoć bankovnih podataka.

"Ljudi bi odmah promijenili način na koji posluju s bankama", rekao je, dodavši da bi to vjerojatno oslabilo grčki bankarski sustav, čak i više nego što je to sada slučaj.

George Tzogopoulos, istraživač na Helenskoj zakladi za europsku i vanjsku politiku u Ateni, rekao je da je rješavanje problema utaje poreza stvar političke volje. "Grčkoj manjka velik broj instrumenata kontrole", rekao je.

Vlasti su ranije ove godine optužile 200 osoba za izbjegavanje plaćanja poreza, ali nisu procesuirale niti jedan slučaj na visokoj razini. Ovog je mjeseca skupina od sedam umirovljenih i djelatnih poreznih službenika, od kojih četvero visokorangiranih službenika, osuđena na 70 godina zatvora zbog pronevjere 28 milijuna eura; međutim, pušteni su na slobodu do odluke o žalbi.

Slični članci

Loading

Ekonomisti su na dobrom putu time što umjesto poreznih koriste bankovne podatke, kaže Alex Afouxenidis, analitičar u atenskom Nacionalnom centru za društvena istraživanja.

"Ovdje ne govorimo o utaji poreza kao takvoj, već o jednoj vrsti poreznog imuniteta koji omogućavaju aktualni porezni propisi -- odnosno sam politički sustav", rekao je za SETimes.

"Nije riječ samo o tome da neke osobe primaju mito, već, što je još važnije, o tome da mnogi od njih ne izdaju račune za svoje usluge", rekao je Afouxenidis. Objašnjava da je to uzrok čestih slučajeva prikrivenih prihoda među većim brojem grčkih profesionalaca.

S obzirom na važnost tog problema, zamjenik ministra financija George Mavraganis pozvao je voditelje 30 najvećih poreznih i carinskih ureda u zemlji, koji prikupljaju 80% poreznih prihoda, da "daju svoje živote kako bi spasili domovinu". Međutim, čini se da u Grčkoj postoji jedno mjesto na kojemu nisu gledali, a vjerojatno ni neće -- podaci iz banaka.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam