Ban se zalaže za razumijevanje između Kosova i Srbije

25/07/2012

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon pozvao je Kosovo i Srbiju da poduzmu daljnje korake prema normalizaciji odnosa.

Linda Karadaku, Safet Kabashaj i Biljana Pekušić za Southeast European Times iz Prištine i Beograda -- 25/07/12

photo

"Svim sam čelnicima naglasio ključnu važnost poduzimanja daljnjih koraka za veće razumijevanje", rekao je Ban Ki-Moon. [Reuters]

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon pozvao je Kosovo i Srbiju da krenu naprijed u normalizaciji odnosa između dviju susjednih zemalja tijekom sastanaka s dužnosnicima u Prištini i Beogradu ovog tjedna.

"Svim sam čelnicima naglasio ključnu važnost poduzimanja daljnjih koraka za veće razumijevanje", rekao je Ban Ki Moon novinarima u zračnoj luci u Prištini, gdje se u utorak (24. srpnja) susreo s predsjednicom Atifete Jahjagom i premijerom Hashimom Thacijem.

Glavni tajnik UN-a izrazio je zabrinutost situacijom na sjeveru Kosova i eskalacijom napetosti tijekom prošle godine.

"Ključno je da … pitanja vezana za sjever Kosova budu riješena kroz miran dijalog. Stajališta zajednica najizravnije pogođenih napetostima su najvažnija. Njihove osnovne potrebe i prava moraju biti demokratski zastupljeni", rekao je Ban.

U međuvremenu, dužnosnici u Srbiji rekli su Banu da žele da UN postane dio pregovora između Beograda i Prištine. Dijalog je pokrenula i u njemu posreduje EU.

"UN treba igrati aktivniju ulogu u borbi za načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država, zemalja članica UN-a, i u provedbi Rezolucije 1244", rekao je u ponedjeljak srpski predsjednik Tomislav Nikolić.

Prema Martinu Nesirkyju, glasnogovorniku glavnog tajnika UN-a, ta će organizacija nastaviti sa svojom ulogom pomaganja objema zemljama.

"S obzirom da je Europska unija preuzela predvođenje međunarodnih napora u regiji, to nasljeđe treba biti sačuvano, i svaki se "nedovršeni posao" mora rješavati kroz dijalog i mirnim sredstvima. UN će i nadalje biti partner u pružanju pomoći svim zajednicama u oblikovanju njihove vlastite budućnosti", rekao je Nesirky.

Thaci je rekao da nije moguće da se UN pridruži tehničkom dijalogu, koji je pokrenut u ožujku 2011. godine.

Ban se u Beogradu susreo s ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem i mandatarom za sastav vlade Ivicom Dačićem. Glavni tajnik UN-a rekao je kako je uvjeren da će "Srbija dati puni doprinos radu UN-a, pogotovo u godini koja slijedi, kada će Jeremić predsjedati Općom skupštinom UN-a".

Dušan Janjić, koordinator Foruma za međuetničke odnose, izjavio je da je Ban iznio jasnu poruku.

"Opća skupština bavi se globalnim pitanjima, a ne srpskim interesima", rekao je Janjić za SETimes. Dodao je kako će, ako Jeremić pokuša domaće teme staviti na dnevni red tog globalnog tijela, to uzrokovati veliku štetu za Srbiju.

Na Kosovu je osnova za Banov posjet pokrenula neka pitanja.

Slični članci

Loading

Belul Beqaj, kosovski sveučilišni profesor i politički analitičar, izjavio je da je taj posjet samo element za kronike povjesničara. "On nema nikakav bitan učinak -- objašnjenje za njegov dolazak na Kosovo [bilo je povezano s Rezolucijom 1244], koja je odavno postala dio povijesti", rekao je Beqaj za SETimes.

Ramadan Ilazi, suosnivač kosovskog pokreta Fol (Progovori), izjavio je kako je posjet povezan s okončanjem nadzirane neovisnosti Kosova.

"[On] namjerava pronaći nove modalitete za status i ulogu UN-a na Kosovu. Kosovu je potrebna potpora UN-a, a uloga te organizacije nezamjenjiva je u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije…", rekao je Ilazi za SETimes.

Tijekom boravka na Kosovu, Ban je posjetio osoblje UNMIK-a, a također je obišao srpski pravoslavni samostan Visoki Dečani koji je na Popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam