Vrijeme za izgradnju cesta na Balkanu

24/07/2012

Prometna mreža u regiji poslužila bi kao katalizator za dugoročni gospodarski rast, tvrde stručnjaci.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 24/07/12

photo

Ključne cestovne mreže u regiji uključuju velike transeuropske prometne smjerove poput Koridora 10 i Koridora 8. [Laura Hasani/SETimes]

Prema Svjetskoj banci, stanje cesta na zapadnom Balkanu velik je problem za konkurentnost regije, a uska grla u cestovnoj mreži utječu na integraciju regionalnih tržišta.

Za manje od polovine cestovnih mreža u regiji smatra se da su "u dobrom ili korektnom stanju. To dovodi do dodatnih troškova i pridonosi nejednakom gospodarskom i društvenom razvoju, izolirajući mnoge od tržišta i od mogućnosti", izjavio je za SETimesBaher El-Hifnawi, voditelj programa Odjela održivog razvoja u Svjetskoj banci.

"Sigurnost cesta je još jedan problem koji dovodi do pogibija i ozljeda, i opterećuje gospodarstvo troškovima koji u nekim slučajevima iznose i do 2 posto [godišnjeg] BDP-a", rekao je El-Hifnawi.

"Samo je Srbiji godišnje potrebno oko 300 milijuna eura samo za dobro održavanje cesta. Sve zemlje regije imaju ambiciozne planove za ulaganje u svoje cestovne mreže, ali ih u tome osobito ometaju aktualni gospodarski problemi u eurozoni", dodao je.

Svjetska banka je osigurala 321 milijun eura za Srbiju za razvoj Koridora 10, važnog cestovnog pravca koji tu zemlju povezuje s njezinim sjevernim i južnim susjedima, i služi kao glavni tranzitni put za komercijalni prijevoz EU.

Ključne mreže u regiji uključuju velike transeuropske prometne pravce poput Koridora 10 -- koji ide od Austrije do Grčke i Turske, i Koridora 8 -- koji ide od luke Drač u Albaniji do crnomorskih luka u Bugarskoj.

Američka tvrtka Bechtel i turska tvrtka Enka rade na važnim dijelovima cestovne infrastrukture na Balkanu: autoceste u Hrvatskoj, Albaniji i Turskoj, te dionica autoceste u Rumunjskoj.

U Albaniji su izgradili jedinu autocestu u zemlji -- ključnu vezu između Kosova, sjeverne Albanije i albanske luke Drač.

Bechtel i Enka nedavno su završili drugu dionicu kosovske autoceste. Kada je taj projekt započeo 2007. godine, "sve je to bio samo san", izjavio je kosovski premijer Hashim Thaci početkom srpnja.

"Danas, taj san postaje stvarnost koja mijenja, modernizira državu Kosovo, razvija je, i stvara nova radna mjesta", rekao je Thaci, ističući kako je rezultat projekta to da putovanje od Prištine do Drača, koje je nekada trajalo 12 sati vožnje, sada traje dva do tri sata vožnje.

Završetkom autoceste na Kosovu 2013. godine, ona bi trebala postati jezgra prometnog sustava te zemlje, promičući trgovinu i gospodarski razvoj u zemlji i regiji.

"Postoji iskreno razumijevanje u tim zemljama da nova ili poboljšana cestovna infrastruktura donosi trenutačne i dugoročne gospodarske koristi u modernim gospodarstvima u razvoju", izjavio je za SETimesDavid Welch, predsjednik Bechtela za Europu, Aziju i Bliski istok.

Ta tvrtka daje prednost zapošljavanju i obuci lokalne radne snage, dobavljača i izvođača radova. "Primjerice, na Kosovu, naš projekt autoceste trenutačno zapošljava više od 70 posto lokalne radne snage, dok je više od 60 posto ugovorenih poslova otišlo lokalnim izvođačima radova", rekao je Welch.

Slični članci

Loading

Regionalne vlade žele graditi. "Izgradnja autocesta dat će rezultate u idućim godinama", izjavio je bugarski premijer Boyko Borisov u travnju, na početku izgradnje bugarske autoceste Trakija.

Srbija je u travnju najavila izgradnju autoceste Beograd-južni Jadran, duljine 40 kilometara, čiji se završetak planira do 2015. godine. Planirano je da autocesta poveže Srbiju i Crnu Goru s Rumunjskom i Italijom.

Makedonija se priprema do 2017. godine izgraditi 28 kilometara dugu dionicu Koridora 10 -- povezujući se sa Srbijom, Grčkom i Europom.

Borisov je u lipnju bio odlučan, pozivajući na izgradnju mreže autocesta koje bi obuhvaćale cijeli Balkan. "Neprihvatljivo je da nema autocesta i željeznica koje povezuju glavne gradove svih balkanskih zemalja. Ovo je vrijeme da se gradi na Balkanu."

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam