Analitičari kažu da je regija ranjiva na napade

23/07/2012

Prošlotjedni samoubilački bombaški napad na skupinu izraelskih turista u istočnoj Bugarskoj poslužio je kao zastrašujući podsjetnik da regija ostaje ranjiva na terorističke napade, rekli su stručnjaci za sigurnost.

Biljana Lajmanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 23/07/12

photo

U eksploziji bombe poginulo je pet izraelskih turista, vozač autobusa i bombaš samoubojica, izjavile su vlasti. [Reuters]

Na raskrižju između Istoka i Zapada, gdje najveće suprotnosti i razlike dolaze u izravan dodir, Balkan je mjesto gdje je sprječavanje terorističkih prijetnji ponekad teško, slažu se stručnjaci. Rizik je veći u posljednjih nekoliko godina, zbog činjenice da su mnoge zemlje u regiji postale članice NATO-a i EU te sudjeluju u međunarodnoj protuterorističkoj koaliciji.

"Terorizam ne poznaje granice", rekao je Blagoja Markovski, bivši glasnogovornik Glavnog stožera Makedonske vojske u izjavi za SETimes. "Teroristi nemaju problem da prijeđu s jednog teritorija na drugi, kako bi se premjestili i organizirali. Iako ovdje vjerojatno neće dobiti širu potporu za svoje akcije, teroristički napadi na razini mikro-lokacije ipak su stvarna prijetnja. Oni stvaraju nestabilnost, nesigurnost i zastrašuju stanovništvo."

Jedan je terorist u srijedu (18. srpnja) aktivirao bombu u autobusu u zračnoj luci u Burgasu, usmrtivši pet izraelskih putnika i vozača autobusa. Napadač, čiji je identitet i dalje nepoznat , također je poginuo.

Turisti su došli čarter letom iz Tel Aviva te su bili na putu za odmaralište Sunčana plaža na Crnom moru. Izraelski dužnosnici za napad krive Iran i Hezbollah, ali je Iran odbacio te tvrdnje. Izrael planira da kao i EU stavi Hezbollah na svoju terorističku crnu listu. Ta se skupina već nalazi na američkom popisu terorističkih skupina.

"Regija srećom do sada nije bila toliko izložena konkretnim terorističkim napadima poput ovog koji je na izraelske državljane izveden u Bugarskoj", rekao je Mentor Vrajolli, viši istraživač u Kosovskom centru za sigurnosne studije, u izjavi za SETimes.

"Premda većina strategija nacionalne sigurnosti zemalja Balkana uključuje prijetnje i opasnosti koje mogu doći od globalnog terorizma, može se dogoditi da, zbog relativno stabilne situacije, te opasnosti u većoj mjeri budu zanemarene od strane sigurnosnih institucija u tim državama."

photo

Članovi izraelske ekipe za traganje i spašavanje pomažu u istrazi napada od 18. srpnja. [Reuters]

Stručnjaci preporučuju da regija razmotri podizanje razine sigurnosti i koordiniranje snaga sigurnosti radi sprečavanja terorističkih prijetnji, posebice u regijama koje često posjećuju izraelski turisti. Izraelski predstavnici u regiji također pozivaju na veću pripravnost .

"Iranska kampanja terora, preko svojeg bliskoistočnog pomagača Hezbollaha, ima za metu civile, bez obzira na njihovu vjeru ili etničku pripadnost", naglasio je Ohad Avidan Kaynar, zamjenik generalnog konzula Izraela u Istanbulu, u izjavi za SETimes. "Tragedija … samoubilačkog bombaškog napada u Burgasu odnijela je živote pet Izraelaca, ali i jednog Bugarina turskog porijekla ... Takvih je pokušaja bilo mnogo u posljednjih nekoliko mjeseci: New Delhi, Bangkok, Tbilisi, Baku, Istanbul, Nairobi, dok je prošlog tjedna zabilježen neuspjeli pokušaj zapanjujuće sličnog napada na Cipru."

Slični članci

Loading

Nakon napada u Burgasu, dužnosnici u Bosni i Hercegovini (BiH) povećali su sigurnost oko izraelskog veleposlanstva i drugih zgrada koje bi mogle biti meta neprijatelja Izraela, izjavio je Uroš Pena, zamjenik ravnatelja Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

Međutim, druge zemlje, uključujući Makedoniju i Srbiju, nisu povećale sigurnost, premda makedonski dužnosnici kažu da pozorno prate situaciju u Bugarskoj.

Prema makedonskom Državnom zavodu za statistiku, u svibnju je Makedoniju posjetilo 363 izraelskih turista. Njihov broj stalno raste od 2010. godine. Broj izraelskih turista u Makedoniji povećan je nakon što su te dvije zemlje uvele bezvizni režim putovanja i od kada je u Skoplju otvoren Muzej Holokausta.

Dopisnici SETimesa Linda Karadaku iz Prištine, Menekshe Tokyay iz Istanbula, Dražen Remiković iz Podgorice i Biljana Pekušić iz Beograda pridonijeli su ovom izvješću.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam