EU provjerava sredstva izdvojena za Kosovo

10/07/2012

EU je od 1999. godine pomogla Kosovu s oko 3 milijarde eura.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 10/07/12

photo

U tijeku je vanjska revizija sredstava EU izdvojenih za Kosovo. [Laura Hasani/SETimes]

Europski revizorski sud (ECA) kontrolira upravljanje sredstvima poreznih obveznika EU izdvojenih za Kosovo od 2007. do 2011. godine, što uključuje i proračun najskuplje europske misije, EULEX-a. Misija ima proračun od oko 150 milijuna eura godišnje, piše Europolitics.

Sud je osnovan 1975. godine i provodi nadzor nad financijama EU u ulozi vanjskog revizora koji "djeluje kao neovisni čuvar financijskih interesa građana Unije".

"Ova kontrola, kao i sve ostale kontrole ECA-e, u skladu je s našom misijom da kontroliramo proračun EU, odnosno, rashode koji se obavljaju preko proračuna EU. Revizija …je započela u ljeto 2011. godine, a izvješće će vjerojatno biti objavljeno početkom 2013. godine", izjavio je za SETimes Aidas Palubinskas, službenik suda zadužen za odnose s javnošću.

Ured EU na Kosovu rekao je kako bi trebalo očekivati kontrole s obzirom na iznos koji je EU potrošila na Kosovu.

"EU je podržala Kosovo s oko 3 milijarde eura od 1999. godine, uključujući strukture UNMIK-a, EULEX-a i Međunarodnog civilnog ureda. Financijska pomoć EU Kosovu podvrgnuta je uobičajenim postupcima kontrole i revizije od strane EU", izjavila je za SETimes Fjolla Ceku, službenica za informiranje i komunikaciju u misiji EU na Kosovu.

Kosovski dnevnik Koha Ditore izvijestio je o detaljima revizije u srijedu (4. srpnja), navodeći kako je Europski parlament (EP) tražio od EULEX-a da bude uporniji u istrazi o tome što se dogodilo s milijunima eura doniranih prištinskoj zračnoj luci i KEK-u, Kosovskoj energetskoj tvrtki.

Radio Kosovo je prenio izjavu Jamesa Ducha, glasnogovornika EP-a, koji je rekao da postoje izvješća o ta dva i drugim slučajevima, koji datiraju još od vremena dok je Kosovom upravljao UNMIK, a koja još uvijek nisu financijski razjašnjena.

Koha Ditore je izvijestio kako dužnosnici EP-a govore o najmanje 27 slučajeva korupcije koji nisu istraženi, od kojih su 12 ozbiljni slučajevi korupcije i uključuju milijune eura zloupotrebljenih sredstava.

Avni Zogiani, ravnatelj Cohua, kosovske organizacije za borbu protiv korupcije, izjavio je kako je dobar dio sredstava EU završio u energetskom sektoru.

Slični članci

Loading

"Utvrdili smo da je desetine milijuna eura predano nekim tvrtkama koje su povezane s politikom. To je bilo vrijeme kada su te tvrtke KEK-u prodavale popravljene otpisane uređaje kao novu opremu. Oprema je radila nekoliko dana ili uopće nije radila", rekao je Zogiani za SETimes.

Rekao je da su te tvrtke, iako nisu poštovale ugovore, nastavile dobivati natječaje u energetskom sektoru.

"Mislim da građani Kosova, zbog sebe, trebaju znati što je potrošeno za pomoć u različitim sektorima. Bilo bi dobro kada bi došlo do ozbiljne istrage o tim sredstvima", rekao je Zogiani.

Rezultati revizija ECA-e uglavnom se objavljuju u obliku posebnih izvješća koja se podnose EP-u, koji ih onda koristi u postupku analize izvršenja proračuna.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam