Referendum će odlučiti sudbinu rumunjskog predsjednika Basescua

09/07/2012

Parlament je suspendirao predsjednika Traiana Basescua u okruženju žestokih političkih sukoba koji su izazvali ozbiljnu međunarodnu zabrinutost.

Paul Ciocoiu za Southeast European Times iz Bukurešta -- 09/07/12

photo

Predsjednik Traian Basescu odbacio je tvrdnje da je prekoračio granice svojih ovlasti. [Gabriel Petrescu/SETimes]

Rumunji će 29. srpnja glasovati na nacionalnom referendumu o predsjedniku Traianu Basescuu, koji bi mogao biti smijenjen s dužnosti nakon što ga je parlament prošlog tjedna opozvao na temelju tvrdnji da je prekoračio svoje ovlasti.

Opoziv, najnovije poglavlje u borbi predsjednika Basescua i premijera Victora Ponte, doveo je do novih pitanja o stabilnosti rumunjske demokracije, te je izazvao zabrinutost u EU.

Basescu je opozvan u petak (6. srpnja) sa 256 prema 114 glasova u parlamentu, u kojem dominira Pontina stranka, Socijalno-liberalni savez (USL). Basescu je rumunjski predsjednik već osam godina, a optužen je da je prekoračio svoje ustavne ovlasti te se miješao u rad vlade.

Kritičari ga optužuju da je Rumunjsku pretvorio u de facto predsjednički režim, osiromašio stanovništvo time što je proveo nepopularne mjere štednje te iznio rasističke komentare na račun Roma i osoba s invaliditetom. Suspendiran je na 30 dana, dok novi predsjednik Senata Crin Antonescu obnaša dužnost privremenog predsjednika.

Basescu je odbacio optužbe u govoru neposredno prije glasovanja u parlamentu. "Savjest mi je čista, obnašao sam svoju dužnost na dobrobit svoje zemlje i svojeg naroda", rekao je.

Basescu je u sukobu sa USL-om i Pontom -- trećim rumunjskim premijerom ove godine -- od kada je Ponta preuzeo vlast u svibnju. Stranka je prošlog tjedna također smijenila predsjednike Senata i Predstavničkog doma, koji su obojica bili Basescuovi saveznci, i izmijenila ustav kako bi se omogućilo da Basescu bude opozvan običnom većinom glasova onih koju izađu na referendum, a ne većinom glasova svih registriranih birača.

Novi, blaži standardi otežat će Basescuu da zadrži svoju funkciju. Basescu je preživio referendum o opozivu 2007. godine, ali je sada dalako manje popularan, dijelom i zbog loše gospodarske situacije.

photo

Glasovanje o opozivu predvodio je Socijalno-liberalni savez na čijem je čelu premijer Victor Ponta. [Gabriel Petrescu/SETimes]

EU je izrazila zabrinutost, posebice nakon što je USL smijenio pučkog pravobranitelja i pokušao smijeniti suce Ustavnog suda, najvišeg suda u zemlji, koje je optužio da su stali na stanu Basescua. I odluka o opozivu Basescua i rezultati referenduma moraju biti potvrđeni od strane devet sudaca tog suda.

Ponta je poduzeo i korake kako bi smanjio ovlasti Ustavnog suda, koji ima posljednju riječ u vezi sa zakonima usvojenim u parlamentu.

Uslijedio je val kritiika od strane EU i SAD-a, koji su vlasti u Bukureštu pozvali da osiguraju vladavinu zakona i neovisnost pravosuđa te zaprijetili da bi najnoviji događaji mogli utjecati čak i na dugotrajne napore Rumunjske da se pridruži Schengenu. U okruženju političkih napetosti koje su stavile na čekanje proces donošenja odluka o ubrzanju slabog gospodarskog oporavka, nacionalna valuta dosegnula je rekordno nisku vrijednost u odnosu na euro.

"Vrlo je vjerojatno da će događaji uskoro potvrditi ispravnost tvrdnje g. Basescua, koju je iznio u utorak, da je njegova smjena samo faza u pokušaju slamanja neovisnosti pravosudnog sustava", izjavio je za SETimes Tom Gallagher, profesor istočnoeuropske politike na Sveučilištu u Bradfordu u sjevernoj Engleskoj.

Slični članci

Loading

Učinci tih odluka uskoro će biti vidljivi, rekao je Gallagher.

"Mislim da će se vlada suočiti sa sve snažnijim protivljenjem onog trenutka kada postane jasno da će Rumunjska vjerojatno platiti veliku i rastuću gospodarsku cijenu zbog kršenja temeljnih demokratskih normi na način koji dugi niz godina nije viđen u demokratskoj Europi", rekao je. "Stabilnost će se pokazati nedostižnom za Pontu i njegove saveznike."

Neki se čine zbunjenim tim političkim manevrima.

"Nisam ljubitelj Basescua, ali njegova suspenzija zbog donošenja mjera štednje u vrijeme kada je cijela Europa obuhvaćena krizom meni se čini kao loša šala", izjavio je za SETimes Dumitru Staroste, učitelj iz Bukurešta. "A to me dovodi do tužnog zaključka da je nova generacija rumunjskih političara duboko ukorijenjena u iste stare bolesti od kojih su patili svi postkomunistički čelnici."

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam