Borba protiv organiziranog kriminala u regiji pokazuje uspjeh

25/06/2012

Od 2001. godine borba protiv organiziranog kriminala pojačala je suradnju između zemalja u regiji.

Biljana Pekušić za Southeast European Times iz Beograda -- 25/06/12

photo

Osam carinika nedavno je uhićeno u Subotici, na temelju sumnje za financijski kriminal. [Reuters]

Srpska policija rekla je da posljednje četiri godine ostvaruje napredak u borbi protiv organiziranog kriminala. Od 2001. godine, razbila je deset skupina financijskog organiziranog kriminala i 35 narko-bandi.

Policija se suočila s mafijom u farmaceutskoj industriji, koja je godinama ostvarivala dobit od ilegalne prodaje lijekova za rak. Osim toga, lanac kriminala u rudarskoj industriji, preko najvećeg rudnika ugljena u zemlji Kolubare, oštetio je državu za 10 milijuna eura.

"Organizirani kriminal u Srbiji gotovo je uništen", izjavio je za SETimes Slobodan Homen, državni tajnik Ministarstva pravosuđa. Od početka provedbe Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom 2009. godine u Srbiji, zaplijenjeno je imovine u vrijednosti više od 350 milijuna eura, dodao je.

Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu sigurnosti u Beogradu, izjavio je, međutim, da država ne provodi dosljednu i stvarnu akciju protiv organiziranog kriminala.

"Sustavna korupcija, monopoli i moć koju ima nekolicina stranaka glavne su poluge organiziranog kriminala u Srbiji, ali uhićenja u tim visokim krugovima nije bilo", rekao je Dragišić za SETimes.

Od 2001. godine borba protiv organiziranog kriminala pojačala je suradnju između zemalja u regiji.

Srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da organizirani kriminal ne poznaje granice, te da je nužna operativna suradnja regionalnih policija.

Na zajedničkom sastanku s ministrima unutarnjih poslova Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH), Ivanom Brajovićem i Sadikom Ahmedovićem u travnju, Dačić je rekao kako je suradnja između ministarstava unutarnjih poslova u regiji puno bolja od političke suradnje.

"Promičemo regionalnu suradnju i za nas su ključni odnosi sa BiH, Crnom Gorom i, naravno, Hrvatskom", rekao je Dačić.

Ministri unutarnjih poslova Srbije, BiH i Crne Gore potpisali su tom prigodom zajedničko priopćenje o jačanju suradnje u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Služba za borbu protiv organiziranog kriminala u Srbiji nedavno je uhitila osam carinika u Subotici i 14 vlasnika tvrtki iz još nekoliko gradova u Srbiji, na temelju sumnje za financijska kaznena djela kojima je državni proračun oštećen za više od 10 milijuna eura.

Milorad Veljović, šef srpske policije, izjavio je kako je ta kriminalna skupina osumnjičena za spuštanje cijena robe uvezene iz EU i Turske.

"Uhićeni carinici su, u suradnji s vlasnicima trgovačkih tvrtki, izdavali lažne dokumente, smanjivali cijenu robe, čime su smanjena carinska davanja i porezi", rekao je Veljović za SETimes.

Srpska carinska mafija djelovala je na granici s Mađarskom od 2009. godine. Cijena tekstilne robe iz Mađarske i Turske često je umanjivana.

Slični članci

Loading

Tužiteljstvo je pokrenulo postupak protiv osoba osumnjičenih za podmićivanje, pranje novca, zloporabu položaja i utaju poreza.

Služba za borbu protiv organiziranog kriminala obavila je uhićenja u suradnji s tužiteljem. Operacija je uključivala više od 200 policajaca, a uhićenja su izvršena na više od 40 lokacija. Zaplijenjeni su oružje, automobili i velike količine novca.

Srpsko Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je kako je ta kriminalna skupina protuzakonito zaradila novac koji je ubačen u legalni financijski optjecaj, osnivanjem novih tvrtki, kupovinom luksuznih automobila i nekretnina.

Koncem prošle godine policijske snage u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, BiH i Albaniji su, u posljednjoj velikoj akciji, uhitile 56 preprodavača droge i zaplijenile 367 kilograma narkotika.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam