Ponta zatražio od parlamenta da riješi spor s Basescuom

30/05/2012

Zastupnici su pozvani da riješe spor između predsjednika i premijera oko predstavljanja zemlje u inozemstvu.

Paul Ciocoiu za Southeast European Times iz Bukurešta -- 30/05/12

photo

Premijer Victor Ponta (lijevo) i predsjednik Traian Basescu ne slažu se oko toga tko treba predstavljati zemlju na samitu koncem sljedećeg mjeseca. [Reuters]

Premijer Victor Ponta zatražio je od parlamenta da se sastane 12. lipnja i donese odluku o tome tko bi trebao predstavljati zemlju na Europskom vijeću 28. lipnja. Taj je poziv uputio nakon višetjednih prepirki s predsjednikom Traianom Basescuom oko toga tko od njih ima pravo predstavljati Rumunjsku na takvim samitima.

"Moramo jasno odlučiti: tko god ode tamo mora imati mandat da predstavlja Rumunjsku", rekao je Ponta, objašnjavajući zašto je zatražio od zastupnika da riješe spor. Tvrdi da bi samitu trebao nazočiti šef vlade, s obzirom da je sastanak posvećen mjerama čiji je cilj stimuliranje gospodarskog rasta u EU.

"Basescu [kao šef države] nema niti nadležnosti za gospodarske probleme i politiku niti potporu vlade ili parlamentarne većine", dodao je Ponta.

Basescu je prošlog tjedna predstavljao Rumunjsku na neslužbenom samitu EU, ali se o njegovoj nazočnosti u Bruxellesu raspravljalo do posljednjeg trenutka. Zbog sve većih političkih napetosti između dvojice čelnika, predstavnik Europskog vijeća upozorio je da je za Rumunjsku rezervirano samo jedno mjesto.

Ponta vodi trostranačku koalicijsku vladu koja je došla na vlast početkom svibnja, nakon što je prethodna vlada, na čelu s Mihaijem Razvanom Ungureanuom, srušena 27. travnja u glasovanju o povjerenju. Nova vlada ima veliku većinu u parlamentu, nakon promjene njegovog sastava, do koje je uglavnom došlo zbog brojnih napuštanja demokratsko-liberalne stranke, koja je sada vodeća oporbena stranka.

Kada je u pitanju ovaj novi spor, "to protokolarno pitanje pokazuje koliko je labava i površna osnova velikog dijela političkih aktivnosti u Rumunjskoj", izjavio je za SETimes Tom Gallagher, profesor istočnoeuropske politike na Sveučilištu u Bradfordu u sjevernoj Engleskoj.

"Iznenađujuće je da se nova vlada, pod neiskusnim premijerom, tako brzo bavi proceduralnim pitanjima. To ne ulijeva puno povjerenja u njezinu spremnost da se suoči s ozbiljnim, dugoročnim problemima koji su se nadvili nad Rumunjsku. Također sam iznenađen da je gospodin Ponta pretvorio to pitanje u takvu melodramu. Očigledno je da se nada kako će poniziti predsjednika potkopavanjem njegovog autoriteta", dodao je Gallagher.

Ustavom nije precizno utvrđeno predstavljanje na samitima. Unatoč tome, Augustin Zegrean, predsjednik Ustavnog suda, najvišeg suda u zemlji, kaže da bi Basescu trebao predstavljati zemlju 28. lipnja. Ponta je reagirao tražeći od parlamenta donošenje odluke.

Slični članci

Loading

Međutim, ni zastupnici nemaju potrebne ovlasti. "Iako sustav nije jasno definiran, ovaj spor nema suca, bilo da se radi o parlamentu ili Ustavnom sudu. Trebao bi se riješiti razumom", izjavio je za SETimes Cristian Ghinea, ravnatelj rumunjskog Centra za europsku politiku. "Parlament nema ulogu u ovom slučaju jer predsjednika ne biraju zastupnici, dok Ustavni sud svoje mišljenje može davati samo o zakonima", dodao je Ghinea, ističući kako ga Ponta koristi samo da bi izvršio pritisak na Basescua.

Spor prijeti da ugrozi ugled zemlje, upozorio je Gallagher. "Najnovije iskre samo su još jedan primjer kako zastupnici bježe od svoje prirodne uloge da usvajaju zakone čiji je cilj unaprijediti zemlju i da budu forum za ozbiljnu raspravu o aktualnim nacionalnim pitanjima", rekao je.

"Ovim će se vjerojatno potvrditi da rumunjsku političku elitu čini gomila primadona koje se brinu za status i protokol i kako manipulirati zakonima i konvencijama u svrhu ostvarivanja kratkoročnih uskogrudnih ciljeva. Ovo će nekim diplomatima i stranim ulagačima pokazati da su oni za koje se nadaju da će odvesti Rumunjsku u budućnost potpuno neozbiljni ljudi", zaključio je Gallagher.

Običnim građanima ovaj spor izgleda besmisleno. "[To je] još jedna obična politička prepirka s nešto osobnog sukoba. Naposljetku, ovo je izborna godina. Svaka pobjeda, u svakoj situaciji, donosi korist jednom od dva rivala", izjavio je za SETimes Daniel Iordache, 45-godišnji direktor marketinga.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam