Tadić kao premijer mogao bi usporiti reforme u Srbiji

30/05/2012

Čelnik Demokratske stranke Boris Tadić kandidat je za predsjednika srpske vlade – što je naišlo na protivljenje Srpske napredne stranke.

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 30/05/12

photo

Novoizabrani predsjednik Tomislav Nikolić (lijevo) i bivši predsjednik Boris Tadić sastali su se u ponedjeljak (28. svibnja) u Uredu predsjednika u Beogradu. [Nikola Barbutov/SETimes]

Nakon poraza u drugom krugu predsjedničkih izbora prošlog tjedna od strane čelnika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, bivši srpski predsjednik Boris Tadić rekao je da ne razmišlja o tome da bude na čelu vlade kao premijer. Međutim, u nedjelju (27. svibnja), taj je čelnik Demokratske stranke izjavio kako pokušava sastaviti vladu.

Tadić je novinarima u nedjelju rekao da je obaviješten od strane stranačkih kolega i građana kako glavni cilj Demokratske stranke -- stvaranje pravednijeg društva u Srbiji – ne smije biti napušten, što ga je navelo da promijeni mišljenje.

Vladimir Radomirović iz Centra za strateške alternative kaže da bi mogućnost da predsjednik i premijer budu iz suprotstavljenih stranaka mogla imati negativan utjecaj na tempo reformi u Srbiji.

"Kao predsjednik, Nikolić će preuzeti kormilo Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje je Tadić do sada koristio za nadzor vlade i važnih zbivanja u državi. Nikolić bi mogao koristiti informacije koje dobiva na sastancima vijeća da Tadićevu vladu prikaže kao nekompetentnu i korumpiranu, što će biti uvod u sukobe oko nadležnosti", rekao je Radomirović za SETimes.

Međutim, smatra da Tadićev glavni problem ne mora nužno biti oporba, već jaka vlada i zahtjevi njegovih koalicijskih partnera.

"Srbija polako ide prema bankrotu, a Socijalistička partija Srbije, koja će biti manji partner u vladi, zahtijeva da država troši novac, umjesto da ga štedi. Problem je što Srbija više nema novca za trošenje. Također, EU poziva na žestoko suzbijanje korupcije, što će biti praktički nemoguće s vladom koju čini deset stranaka", rekao je Radomirović.

Odnos snaga u parlamentu pruža Tadiću šansu za uspjeh. Prije drugog kruga predsjedničkih izbora 20. svibnja, demokrati su dogovorili koaliciju s trećom po snazi strankom u parlamentu, Socijalističkom partijom Srbije.

Sada je potreban treći partner za koaliciju, a mnogi očekuju da će to biti proeuropska Liberalno-demokratska partija.

Međutim, takav scenarij ostavio bi najjaču stanku u parlamentu, Srpsku naprednu stranku, izvan vlade.

Ta stranka tvrdi kako Tadić nije dobar kandidat za premijera.

Ta pozicija "zahtjevnija" je od predsjedničke funkcije, a građani su jasno stavili do znanja na izborima da čelnik demokrata "ni taj posao nije obnašao dobro", izjavio je za SETimes dužnosnik Srpske napredne stranke Marko Đurić.

"Vlada koju ne vodi Srpska napredna stranka bila bi vlada koja ne uživa legitimitet i povjerenje građana i ne bi imala sposobnost provoditi nužne reforme", dodao je Đurić.

Međutim, predstavnici Demokratske stranke ne misle da nemaju legitimitet -- kažu da vladu može ustrojiti stranka koja je u mogućnosti prikupiti većinu u parlamentu.

Slični članci

Loading

Na sastanku sa socijalistima o pitanju vlade u ponedjeljak, Tadić je govorio o prioritetima buduće vlade. "Definiramo temeljne vrijednosti i pravila vlade, ciljeve, planove i raspodjelu odgovornosti, kao i njezine obveze u prvih 100 dana na vlasti -- i također sveukupne ciljeve vezane za pregovore sa EU i pitanje Kosova", rekao je.

Građani su također podijeljeni.

"Mislim da Demokratska stranka nije shvatila što se dogodilo na izborima. Mislim da je Srpska napredna stranka pobjednik i ljudi ne žele vidjeti Tadića i njegovu stranku ponovno na vlasti", rekao je za SETimes Aleksandar Zekić, činovnik iz Beograda.

Međutim, trgovkinja Dragana Savić ne slaže se s tim. "Nikolić je dobio samo nekoliko desetaka tisuća glasova više od Tadića. Također, Tadić ima dobar ugled diljem svijeta i vjerujem da njegova vlada može pomoći Srbiji", rekla je za SETimes.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam