Ciljevi NATO-a u regiji postaju stabilni, ali se sporo ostvaruju

25/05/2012

U deklaraciji NATO-a objavljenoj na samitu ovog tjedna, zemlje zapadnog Balkana nazvane su "strateški važnim".

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda – 25/05/12

photo

Članstvo u NATO-u moglo bi osigurati regiji sigurnosni kišobran, rekli su stručnjaci. [Reuters]

Sve oči u regiji bile su uperene prema Chicagu gdje je ranije ovog tjedna održan samit NATO-a -- iako pitanje članstva nije bilo na dnevnom redu.

Konferencija, koja je bila usmjerena na povlačenje iz Afganistana i vojne kapacitete NATO-a, privukla je veliku pozornost zemalja zapadnog Balkana koje se nadaju pristupanju Savezu.

"NАТО će nastaviti pridonositi stabilnosti i sigurnosti zapadnog Balkana", stoji u deklaraciji samita objavljenoj u ponedjeljak. U dokumentu se zapadni Balkan opisuje kao "strateški važna" regija.

"Vrata NATO-a ostat će otvorena za sve europske demokracije koje dijele vrijednosti našeg Saveza, i koje su spremne i sposobne preuzeti odgovornosti i obveze članstva."

Jedna od tih zemalja je Crna Gora. Iako još uvijek čeka poziv za pridruživanje Savezu, ona je pohvaljena za napore i reforme koje su ostvarene u pravcu tog cilja.

U deklaraciji, Savez je pohvalio "značajan napredak koji je Crna Gora postignula u pravcu članstva u NATO-u i njezin doprinos sigurnosti zapadnog Balkana i šire, uključujući aktivnu ulogu u aktivnostima regionalne suradnje i njezino sudjelovanje u ISAF-u".

Mnogi u toj zemlji članstvo u NATO-u smatraju jednim od najvažnijih pitanja za sigurnost države i njezinu budućnost. Stanovnik Pljevlja Milovan Pešić izjavio je da bi zemlja trebala uložiti najveće napore za postizanje tog cilja.

“Doista sam sretan što čujem da idemo u dobrom smjeru, ali moramo biti jedinstveni -- NATO treba biti cilj cijele nacije", rekao je Pešić za SETimes.

Prema Vlatku Cvrtili, profesoru na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Hrvatska je bila u sličnoj situaciji neposredno prije dobivanja poziva za punopravno članstvo. Prema njegovim riječima, Crna Gora je u najboljoj poziciji za članstvo, ali to još uvijek zahtijeva dodatne napore.

“Crna Gora mora biti svjesna da same obrambene reforme nisu dovoljne, nego ukupne političke, gospodarske i društvene reforme, koje bi trebale jamčiti stabilan i uravnotežen razvoj zemlje. Trebala bi osigurati taj napredak kroz proces pregovora sa EU", rekao je Cvrtila za SETimes.

Međutim, kada je u pitanju članstvo Bosne i Hercegovine (BiH), postoji više zapreka koje treba riješiti. Iako je zemlja započela provedbu svojeg Akcijskog plana za članstvo iz 2010. godine, dva entiteta nemaju jednaka stajališta.

S jedne strane, Sarajevo u potpunosti podupire namjeru države da bude dio Saveza. S druge strane, Republika Srpska (RS) zauzima čvrsto prosrpsko/protu-NATO stajalište.

Dževad Galijašević, ravnatelj bosanskog odjela Stručnog tima jugoistočne Europe za borbu protiv organiziranog kriminala, rekao je, međutim, da bi zbog političkih promjena u Srbiji, RS mogla dobiti važnu ulogu u sigurnosnoj situaciji u regiji pomažući Srbiji svojim članstvom.

U tom slučaju, pristupanje NATO-u bit će od koristi -- osobito za Srbiju -- kako bi dovelo zemlju pod sigurnosni "kišobran".

"NATO je nužan ovdje kako bi rješavao potencijalne sukobe na Kosovu, u Preševu, Bujanovcu, Sandžaku, BiH … te pomogao Republici Srpskoj da poboljša svoju međunarodnu reputaciju", rekao je Galijašević za SETimes.

Neki dužnosnici u Beogradu pozivaju na referendum o članstvu svoje zemlje u Savezu -- koji, zbog ozračja u javnosti, ima malo šanse za uspjeh.

Slični članci

Loading

Lidija Nedeljković, 28-godišnja medicinska sestra iz Beograda, snažno je protiv članstva u NATO-u, zbog akcije Saveza u toj zemlji tijekom sukoba.

“Bombardirali su nas i nismo normalno živjeli više od dva mjeseca… Ako postanemo članovi, naši ljudi morat će ići bombardirati druge iako su nedužni… Ja to ne želim!", rekla je Nedeljković za SETimes.

Prema Jeleni Milić, izvršnoj ravnateljici beogradskog Centra za euroatlantske studije, bez obzira na mišljenje javnosti, i dalje je moguće preokrenuti stvari.

"Srbija se mora pridružiti NATO-u -- ne samo kao vojni partner i radi kolektivne obrane -- nego i kao politički partner ostalih liberalnih demokracija i socijalnih demokracija, što je nužno da bi se odoljelo brojnim izazovima 21. stoljeća", rekla je Milić za SETimes.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Trgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na BalkanuTrgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na Balkanu

Stručnjaci kažu kako suradnja u regiji između nevladinih organizacija i policije može pomoći u suzbijanju tog rastućeg problema.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Smatrate li da se poduzima dovoljno napora kako bi se ljude odvratilo od pomaganja nasilničkim ekstremističkim skupinama?

Da
Ne
Ne znam