Regija spora u osiguravanju pristupa hendikepiranim osobama

23/05/2012

Osobe s tjelesnim oštećenjem na Balkanu i dalje se suočavaju s poteškoćama u ostvarivanju jednog od temeljnih ljudskih prava.

Goran Trajkov za Southeast European Times iz Skoplja -- 23/05/12

photo

Ljudi s tjelesnim oštećenjem prosvjeduju zbog mjera štednje u Ateni 13. prosinca 2011. godine. [Reuters]

Unatoč zakonima u pojedinim zemljama i naporima diljem regije da se poveća uvažavanje ovog problema, građanske udruge i vladini dužnosnici slažu se da jugoistočna Europa zaostaje u osiguravanju pristupa osobama s tjelesnim oštećenjem.

Od Skoplja do Bukurešta aktivisti kažu da promjene kako bi se pomoglo ljudima s tjelesnim oštećenjem dolaze jako sporo, dok se u nekim slučajevima zakoni o pristupu ne primjenjuju. U nekim se slučajevima nevladine udruge koje izravno sudjeluju u radu s hendikepiranim osobama čak niti ne konzultiraju oko toga kako raditi s takvim osobama.

"U [proteklih] deset godina uloženo je dosta napora… ali, nažalost, predstavnici nevladinih udruga koje sudjeluju u toj kampanji nisu čak niti pozvani na konzultacije", izjavio je za SETimes Adrian Mihalcea, predsjednik Rumunjskog saveza osoba s neuromotornim disfunkcijama (ANHR).

Problem je prepoznat na nacionalnoj i regionalnoj razini.

"Osobe s tjelesnim invaliditetom u Europskoj uniji danas se u našem društvu suočavaju s mnoštvom zapreka koje ih sprečavaju da funkcioniraju na ravnopravnoj osnovi s ostalim građanima", navodi se u studiji Europskog foruma tjelesnih invalida objavljenoj u travnju.

EK je 2010. godine usvojila desetogodišnji plan, uključujući pristup fondovima EU, kampanje podizanja svijesti i programe da se države navedu na suradnju, u pokušaju uklanjanja zapreka za tjelesne invalide. Članice UN-a također su 2007. godine potpisale izjavu u kojoj se priznaju prava osoba s tjelesnim invaliditetom.

Unatoč tim planovima, osnovne usluge ostaju izvan dosega mnogih.

Dimitar, stanovnik Bitolja, grada u južnoj Makedoniji, kaže da čeka na provedbu tih programa od djetinjstva. Mnogi od njih unaprijedili bi mu život.

"Imam puno problema, jer se osjećam puno drugačije od ostalih zbog činjenice da ne mogu ulaziti gdje želim", rekao je za SETimes Dimitar, koji nije želio da mu se spominje prezime, zbog njegova fizičkog stanja. "Svi me čudno promatraju. Osjećam se neugodno, pa ne mogu završiti svoje poslove. Kada mi je nešto potrebno, pošaljem svoje rođake i prijatelje da odnesu dokumente u institucije."

photo

Članovi albanskog Saveza hendikepiranih održali su štrajk glađu ističući svoje zahtjeve za boljim tretmanom, u Tirani, 19. travnja 2011. godine.[Reuters]

Makedonija je 2003. godine usvojila zakon kojim se zahtijeva da sve zgrade imaju pristup za hendikepirane. Međutim, gotovo desetljeće kasnije, napori za postavljanje rampi za invalidska kolica u nekim zgradama ministarstava tek su u "inicijalnoj fazi", navelo je Ministarstvo rada i socijalne politike.

Na Kosovu, predsjednik nevladine udruge Handikep Kosova, Gezim Abazi, izjavio je za SETimes da "službeno, postoji zadovoljavajući napredak glede potreba hendikepiranih osoba. Međutim, u praksi, stvari su drugačije, jer ne postoji provedba strategije ili zakona, što me duboko uznemirava", rekao je Abazi za SETimes.

Mnoge vlade u regiji spore su u poduzimanju mjera za poboljšanje situacije.

"Vlada je više puta donijela rješenja za nadvladavanje tih problema i mnoge institucije su poduzele korake za izgradnju rampi i platformi za ovu kategoriju građana. Ali, nemaju ih sve institucije, tako da vlada ostaje predana nadvladavanju tih zapreka", izjavio je za SETimes Pavle Sazdov, predsjednik Međuparlamentarne skupine za prava osoba s tjelesnim invaliditetom.

Između 2001. i 2005. godine u Rumunjskoj je pokrenuta kampanja pod sloganom "Gradovi za sve", koja se odvijala u 23 okruga. "Kakva je situacija danas, nakon sedam godina? Gotovo ista", rekao je Mihalcea za SETimes.

Grčka je poduzela značajne korake prema ostvarivanju pristupa za osobe s tjelesnim invaliditetom 2003. godine, uoči Olimpijskih igara u Ateni. Sredstva su iskorištena za velike radove na povećanju pristupačnosti u gradu. Napravljene su rampe za invalidska kolica, kao i posebno osmišljene staze za slijepe diljem grada.

Međutim, Atena je i dalje iznimka.

Osim novih objekata, u većini balkanskih gradova mnoge institucije ostaju nepristupačne za ljude s tjelesnim invaliditetom -- ili zato što se smatraju povijesnim spomenicima ili zahtijevaju znatna ulaganja za dograđivanje.

Tramvajske postaje, željezničke postaje, taksiji -- sve su to i dalje noćne more za osobe s tjelesnim invaliditetom.

Slični članci

Loading

"Nažalost, nevladine udruge su te koje nadziru provode li se određeni zakoni i je li omogućen pristup ljudima s tjelesnim invaliditetom. Svi drugi prijedlozi za poboljšanje pristupa naišli su na zid koji se zove 'financijska kriza'", rekao je Mihalcea.

Europski forum tjelesnih invalida tvrdi da je netočna percepcija da je izgradnja potpuno pristupačnih zgrada skuplja.

"Zapravo, izgradnja pristupačne infrastrukture ne košta više od izgradnje nepristupačne i zapravo stvara dodatnu vrijednost za tu industriju, s obzirom da će se zgrada koja ispunjava uvjete pristupačnosti moći lakše prilagoditi promjenama potreba, uključujući starenje ili nove invalidnosti njezinih korisnika", navodi se u izvješću iz ožujka 2012. godine.

Dopisnik Southeast European Timesa iz Bukurešta Paul Ciocoiu pridonio je ovom izvješću.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam